30.09.2020 |
Territoris.cat

El laboratori de l’Arnau de Vilanova ha efectuat 12.000 proves PCR des del febrer

Al principi de la pandèmia a Lleida el 60% de les proves donaven un resultat positiu, mentre que a l’abril van baixar al 20% i actualment són el 6%
Tècnic de laboratori treballant amb PCRs convencionals
Tècnic de laboratori treballant amb PCRs convencionals
El laboratori de l’Arnau de Vilanova ha efectuat 12.000 proves PCR des del febrer

El laboratori de Microbiologia Clínica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova és el laboratori públic de referència per a proves diagnòstiques PCR de Covid-19 de les regions sanitàries de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran. El laboratori dona servei les 24h tots els dies de l’any, fet que ha resultat clau en la resposta a l’actual pandèmia.

Des de fa anys, el laboratori de Microbiologia Molecular de l’Arnau detecta diversos tipus de coronavirus que causen malalties respiratòries. Des del febrer d’enguany, a més, també el SARS-CoV-2. Al laboratori s’han efectuat més de 12.000 proves de PCR de pacients, professionals sanitaris i residents de centres sociosanitaris i d’altres institucions.

La capacitat de laboratori s’ha anat adaptant a les necessitats assistencials i actualment és de 600 determinacions per dia

Fins ara, la prova més sensible i específica per a detectar la presència de la Covid-19 és la PCR (Reacció en Cadena de la Polimerasa). És una prova que es fa servir en microbiologia per a detectar diferents tipus de microorganismes com bacteris, virus, fongs o paràsits i que s’ utilitza de manera habitual des de fa més de 25 anys al laboratori de Microbiologia de l’Arnau.

La capacitat del laboratori per a la realització de proves PCR s’ha anat adaptant a les necessitats assistencials de la pandèmia i actualment és de 600 determinacions/dia, amb previsió d’arribar a les 1000 PCRs/dia en les properes setmanes

Durant el mes de març, més del 60% de les proves tenien un resultat positiu, a finals d’abril eren menys del 20% i actualment només el 6% de les proves PCR efectuades la darrera setmana són positives. Caldrà veure en les properes setmanes l’efecte de les mesures de desconfinament aplicades.

Mercè Ibarz, cap del Servei d’Anàlisis Clíniques de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, explica que “la qualitat de la mostra és fonamental per a l’obtenció d’un bon resultat, com en qualsevol mostra per anàlisi clínic, d’aquí la insistència en els aspectes de presa de mostra, condicions de transport i logística que es fa des del laboratori. 

Microbiòlegs verificant el procés de  PCRs urgentsMicrobiòlegs verificant el procés de PCRs urgents.

La distribució, preparació i inactivació de les mostres, la traçabilitat del procés i la seva validació, la protecció de dades i la bioseguretat del personal per treballar amb mostres infeccioses són alguns dels criteris necessaris perquè el laboratori de microbiologia estigui acreditat per a la realització d’aquest tipus de proves”. 

Mercè Garcia, cap de Secció de Microbiologia, explica que al laboratori de Microbiologia de l’HUAV es disposa de dos tipus de proves de PCR:

  • Convencional: tarda unes quantes hores, és una tècnica complexa que requereix expertesa tècnica i una sèrie de diferents reactius.
  • Urgent: reservada a pacients d’urgències i ingressats. Un cop la mostra ha estat identificada i la seva qualitat verificada al laboratori, es tarda60minuts en obtenir el resultat. No necessita personal tan especialitzat i és la idònia per a instaurar les 24 h els 7 dies de la setmana. Al laboratori de microbiologia de l’Arnau de Vilanova ja es tenia experiència en la realització d’aquesta tècnica des de fa temps per al diagnòstic ràpid de la grip.

Un altre aspecte molt important a considerar és en quines situacions està indicada la realització d’una prova PCR de Covid-19. Amb aquesta finalitat les associacions professionals i les organitzacions sanitàries han dissenyat els protocols adients en cada moment de la pandèmia per tal d’assegurar el bon ús dels recursos existents.

Els responsables de decidir quin és el disseny de PCR més adequat per detectar cada tipus de patogen són els facultatius especialistes en Microbiologia i Parasitologia, que estan capacitats per interpretar els resultats obtinguts i fer la validació final dels informes. Els tècnics de laboratori de microbiologia son els encarregats de processar les mostres, i és un personal indispensable, amb formació en el maneig de mostres biològiques, així comen els fonaments i de la pròpia realització manual de les tècniques de biologia molecular, com la PCR.

Des d’aquí volem agrair la professionalitat, l’esforç i dedicació mostrats per tot el personal que forma part de l’equip del laboratori de microbiologia i fer extensiu aquest agraïment a tots aquells que han col·laborat en la gestió d’aquesta crisi sanitària”, conclouen Ibarz i Garcia.

El laboratori de l’Arnau de Vilanova ha efectuat 12.000 proves PCR des del febrer
comentaris