En marxa el cribratge als professionals i participants del lleure educatiu infanto-juvenil d'estiu

A Lleida, el cribratge tindrà lloc a l’Alberg Xanascat, el dijous 15 de juliol

Testos antigènics ràpids (TAR)
photo_camera Testos antigènics ràpids (TAR)

Ahir dimecres 15 de juliol es va presentar el Programa de TAR voluntari a les farmàcies, una proposta conjunta del Departament de Salut i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya (CCFC) per ampliar la identificació de nous casos i tallar les cadenes de transmissió en aquest àmbit.

Aquest cribratge va dirigit als monitors i participants del lleure infanto-juvenil d’estiu

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha destacat que amb l’experiència de l’estiu passat “aquest any no ens havíem plantejat la necessitat de cribratges, però que la situació epidemiològica ha canviat i és necessari fer un pas més”.

El secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, ha volgut agrair al sector el seu compromís i professionalitat i ha reiterat que “el lleure educatiu és manté com un espai segur, tal com demostren les dades.

Actualment, l’afectació de la COVID-19 en activitats de lleure se situa en 201 casos positius i un mínim de 625 contactes estrets

En aquesta mateixa data, i segons les dades notificades per les entitats de lleure educatiu a la Direcció General de Joventut, hi ha un total de 180.000 persones que assisteixen a activitats, 20.000 de les quals són monitors/es.

Serra ha explicat que “s’amplien els cribratges i a partir de la setmana vinent s’oferiran tests d’antígens ràpids gratuïts a les farmàcies que s’adhereixin adreçats a infants entre 10 i 15 anys i a monitors i monitores del conjunt d’activitats de lleure que s’iniciïn a partir de la setmana que ve”, tant si es tracta d’activitats amb pernocta com si no.

Aquest dispositiu serà estable i es mantindrà fins el final de la campanya d’estiu de les activitats de lleure a mitjans del mes de setembre. 

A banda dels protocols, guies i models fixats a l’inici de la campanya d’estiu, ambdós departaments han organitzat cribratges amb TAR adreçats als monitors que aquests dies tenen previst iniciar activitats que impliquin pernoctació.

A Lleida, el cribratge tindrà lloc a l’Alberg Xanascat, el dijous 15 de juliol, de 10.00 a 14.00 hores

Aquesta nova via de cribratge pel sector s’adreça a les persones asimptomàtiques que no siguin contactes estrets, pertànyer al col·lectiu de persones que treballen o participen en activitats del lleure educatiu d’estiu (casals, colònies, campaments, rutes...), i trobar-se en les franges d’edat de 16 a 40 anys i de 10 a 15 anys (acompanyats per un adult).

El cribratge s'ha de fer màxim 72 hores abans d’iniciar l’activitat amb pernoctació.

Els resultats dels TAR s’obtenen en 15 minuts aproximadament i serà el propi farmacèutic qui els comunicarà a la persona interessada. A banda, s’inclouran al sistema d’informació corresponent (plataforma TARCAT).

L’usuari també podrà consultar el resultat del seu test a La Meva Salut, a partir de l’endemà. Si el resultat és positiu, caldrà confirmar el seu telèfon i donar-li les indicacions a seguir en aquest cas.  

Comentaris