PIMEComerç i Generalitat demanen al Govern central mesures urgents pel comerç

La demarcació de Lleida participa en la Setmana del Comerç
photo_camera La demarcació de Lleida participa en la Setmana del Comerç

PIMEComerç, la patronal del comerç de Catalunya, és una de les entitats que signa el manifest unitari del comerç català impulsat pel Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya per demanar mesures per pal·liar la situació d’urgència que pateix el sector. El document insta al Govern central a ampliar les mesures econòmiques anunciades per tal de donar liquiditat al comerç. Algunes d’aquestes mesures són les que la patronal va traslladar a la Generalitat per poder mantenir la viabilitat del comerç de Catalunya.
 
La campanya es fa a través del Pla de Barris.El president de PIMEComerç, Àlex Goñi, reconeix que l'impacte de la crisi sanitària és el més negatiu que hagi pogut viure el sector en molts anys i assegura que els petits comerços són els que estan menys preparats per afrontar aquesta situació. I afegeix, si la situació s'allarga anirà malament per a molts comerciants. A mesura que passin els dies, la progressió de mort de botigues anirà en augment. En aquest sentit, el president de la patronal alerta al govern espanyol que l'única forma d'ajudar al comerç ara, de forma directa, ràpida i fàcil, és mitjançant la suspensió dels impostos ja que el govern espanyol no ha fet res econòmicament pel petit comerç. La patronal avisa que les mesures preses fins ara només fan que engreixar la bossa dels ERTO i de personal a l'atur.

Departament d'Empresa

La greu crisi sanitària que estem vivint aquestes setmanes ha suposat una situació extraordinària que ha comportat el decret d’Estat d’Alarma en el que ens trobem des del passat 14 de març de 2020. 

Aquest context ha provocat una afectació clara i evident al teixit econòmic i empresarial del país; amb una aturada forçada que ha impactat de ple en els comerços i establiments que no s’han catalogat com a serveis essencials. 

Concretament, l’Estat d’Alarma ha prohibit l’activitat en el 54% dels establiments del comerç minorista, que suposa el 49% de la facturació del sector i ocupa al 45% dels treballadors. Això ha significat el tancament de 48.000 establiments, on treballen 144.000 persones, i amb una facturació agregada de prop de 20.000 milions d’euros l’any. Així mateix molts dels establiments que han obert per raó d’abastiment de productes essencials o bàsics han vist reduïda dràsticament la seva facturació. 

Aquest tancament forçat, així com les mesures de restricció de mobilitat, deixa en una situació extrema tots aquests comerços i establiments que, de cop i volta, es queden sense accés ni oportunitat de generar ingressos, posant en greu risc la seva viabilitat. 

Preservar el model comercial únic de Catalunya, on hi tenen cabuda tant grans formats comercials com el petit comerç de proximitat, és un objectiu irrenunciable per la seva contribució a definir els nostres pobles i ciutats; on el comerç hi juga un paper important en la seva vertebració i cohesió social.  

Per aquest motiu, en una situació així d’extraordinària fan falta mesures igualment extraordinàries. Mitigar l’impacte econòmic de la crisi sanitària i preservar el màxim nombre de comerços i establiments és indispensable.  

En aquest moment es fa evident la necessitat de garantir la supervivència d’un teixit productiu i econòmic que generi els recursos que han de proveir els serveis públics essencials de la nostra societat. 

En aquest sentit, el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i les organitzacions representatives del sector comercial català manifestem que: 

1. La defensa del teixit econòmic i productiu del país és una necessitat indispensable per crear la riquesa que ha de mantenir els serveis essencials de l’Estat del Benestar; així com per generar els llocs de treball que permeten a la ciutadania gaudir d’una vida plena en llibertat i oportunitats.

2. Demanem al Govern de l’Estat espanyol que ampliï les mesures anunciades fins ara per tal d’oferir una liquiditat directa a través de:

  •  a. una suspensió en el pagament dels tributs per a empreses i professionals autònoms per a un període, com a mínim, de         quatre mesos de durada; així com de les cotitzacions a la Seguretat Social i la quota d’autònoms.
  • b. ampliar el crèdit bancari fins els 100.000 milions d’euros proposats inicialment en avals al crèdit empresarial atès que la durada del confinament i l’Estat d’Alarma s’ha ampliat respecte la previsió inicial, així com fórmules de concessió quasi-automàtica d’accés a la liquiditat.
  • c. ajuts al pagament de lloguers d’establiments i instal·lacions empresarials.

3. Instem a la flexibilització en les condicions d’accés a aquesta suspensió en el pagament de tributs i en la resta de mesures financeres adoptades per tal de facilitar-ne l’accés a totes les empreses i professionals autònoms del sector del comerç tant els que han hagut de tancar, com pels qui han vist reduïda significativament la seva facturació.

4. Requerim agilitat i immediatesa en la posada en marxa de totes les mesures davant l’extrema urgència que necessiten empreses i professionals autònoms; així com garantir el compromís del sistema bancari en el seu impuls.

Aquest manifest és obert a les organitzacions empresarials i professionals de Catalunya que vulguin adherir-s’hi. 

Signants: 

Àngels Chacón i Feixas, Consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya 

Àlex Goñi, president de PIMEC Comerç 

Roger Gaspa, president de Foment Comerç  

Emiliano Maroto, Secretari General de l’Agrupament de Botiguers i Comerciants de Catalunya (ABC) 

Joan Guillen, president del Consell de Gremis 

Joan Carles Calbet, president de RETAILCAT 

David Sánchez, president de Comertia 

Cristina Escudé, presidenta de CECOT Comerç 

Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta 

Salva Vendrell, president de la Fundació Barcelona Comerç 

Maria Costa, presidenta de la Fundació Comerç Ciutadà 

Rosa Eritja, presidenta de FECOM Lleida 

Ernest Plana, President de FOEG Girona 

Jaume Rodriguez, president del Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació (CEDAC) 

Roberto Muelas, responsable a Catalunya de la Asociación Nacional de Empresas de Distribución (ANGED) 

Judit Esteve, responsable a Catalunya de la Asociación Española de Supermercados (ACES) 

Comentaris