Urgell i Pla d'Urgell mancomunen serveis per aïllar els temporers positius de COVID-19

Entre l'Urgell i el Pla d'Urgell es calcula que hi haurà uns 1.500 temporers treballant a la campanya de la fruita en el seu moment més àlgid, que se situa a principis de setembre, una xifra relativament inferior al volum de temporers de fora que hi havia al Segrià a principis d'estiu, estimat en uns 6.000
L'alcalde de Bellpuig, Jordi Estiarte i el president de consell de l'Urgell, Gerard Balcells
photo_camera L'alcalde de Bellpuig, Jordi Estiarte i el president de Consell Comarcal de l'Urgell, Gerard Balcells visiten l'alberg

La campanya de la fruita acaba de començar a les comarques del Pla d'Urgell i l'Urgell amb la recol·lecció de les varietats de fruita de llavor com la pera i la poma. Per aquest motiu ja s'ha activat el dispositiu per aïllar aquells positius de coronavirus entre els temporers que treballen a la fruita i no poden fer-ho en condicions perquè comparteixen espai amb altres persones.

Les instal·lacions de l'alberg de Bellpuig, destinat a acollir temporers positius de covid-19El president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Rafel Panadés, ha explicat que amb Salut es va acordar centralitzar-ho tot en un lloc i per això s'ha mancomunat el servei amb la comarca veïna de l'Urgell. D'aquesta manera, mentre des del Pla es facilita el transport per traslladar els positius detectats des del CAP on se'ls fa la prova fins als albergs ubicats a Bellpuig i Verdú.

El president del Consell Comarcal de l'Urgell, Gerard Balcells, ha remarcat que han tingut sort de poder comptar amb equipaments ja preparats perquè això els ha suposat un important estalvi econòmic. L'alberg de Bellpuig està ubicat a l'antiga caserna de la Guàrdia Civil i s'ha dividit en dos espais diferents. Hi ha una zona neta i una de bruta que es poden modular en funció de la realitat dels casos que vagin arribant. Aquí s'hi poden allotjar fins a 63 persones repartides en diferents pisos aïllats i a l'alberg per a peregrins de Verdú 45 més.

Per sort encara no estem en una situació de necessitar-ho i esperem que estiguin buits tota la campanya

Alberg temporers a GolmésL'alcalde de Bellpuig, Jordi Estiarte, ha assenyalat que no poden negar que el fet de destinar l'alberg a aquesta funció ha creat tensions entre molts pagesos que s'han acostumat a planificar la campanya de la fruita comptant amb aquest equipament per poder allotjar els temporers que contracten. Això no obstant, ha remarcat que hi havia un principi de solidaritat que calia tenir en compte per la transcendència de la situació actual i ha recordat que des de l'Ajuntament es va informar prèviament i també es va recomanar al sector fer contractacions de proximitat o quilòmetre zero per no haver de dependre de gent que no resideix al municipi.

Alberg temporers Castellnou de SeanaEntre l'Urgell i el Pla d'Urgell es calcula que hi haurà uns 1.500 temporers treballant a la campanya de la fruita en el seu moment més àlgid, que se situa a principis de setembre. Es tracta d'una xifra relativament inferior al volum de temporers de fora que hi havia al Segrià a principis d'estiu, estimat en uns 6.000.

Es calcula que hi ha unes 1.000 places per allotjar temporers positius de covid-19 entre els equipaments del Segrià, els que hi ha als municipis fructícoles d'aquesta comarca i els que també han preparat molts municipis amb fruita del Pla d'Urgell i l'Urgell

Collita de la poma a LleidaRafel Panadés ha explicat que de moment, les despeses d'aquest dispositiu les assumeixen els consells comarcals i els ajuntaments perquè són menors però ha assenyalat que si la cosa va a més i els equipaments comencen a funcionar amb un volum important d'atenció, es demanarà un acord de Govern concret amb una partida pressupostària tal com es va fer amb el Segrià.

Comentaris