No fa valoracions sobre Madrid

Vergés diu que els seus governants tenen la informació que justifica la proposta

Sin título-1
photo_camera La consellera de Salut, Alba Vergés durant la seva compareixença d'avui dijous

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha evitat aquest dijous opinar sobre el fet que la Comunitat de Madrid hagi plantejat passar a la fase 1 dilluns. Vergés ha apuntat que són els seus governants "els que tenen les dades per poder decidir fer les seves propostes". "Jo no conec el seu territori ni el seu àmbit de mobilitat per poder qüestionar el que ells creuen que és millor", ha afegit la consellera, que ha indicat que "tothom es manté en aquests equilibris d'anar fent passes i veure si són més segures o menys". Per la seva part, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha reclamat al govern espanyol que els canvis de fase es comuniquin "amb temps" per garantir l'adaptació de la regió.

"No penso opinar de decisions d'altres en els seus territoris. Sempre diem que aquí decidim nosaltres, tenim les dades i coneixem les persones i el territori", ha argumentat Vergés, que ha opinat que "tothom ho vol fer bé en primera instància".

La consellera ha explicat que justament aquesta tarda té una trobada amb Madrid i podrà conèixer més a fons els arguments que ha donat per passar a la fase 1.

"Si jo pogués conèixer una mica més en profunditat potser podré opinar, però de moment respecto les decisions d'altres llocs", ha reblat.

També ha aprofitat per subratllar que el que es valora ara és la incidència en els últims 14 dies, i "la que ha tingut cadascú a l'inici pot ser molt diferent".

Vergés ha indicat l'epidèmia ha tingut un comportament diferent a l'Estat, i fins i tot en territoris poblats com Andalusia ha pogut tenir una incidència més baixa. En el cas català, sí que ha reconegut que la comparació només es pot fer amb Madrid, precisament.

Pel que fa a la proposta que ha fet el Govern sobre Catalunya, ha reiterat que es continuarà fent seguiment per poder fer una nova proposta en els propers dies. Ha insistit que no hi ha cap regió en risc elevat, i que les tendències són "decreixents" a tot arreu. La consellera assegura que entén les preocupacions de comerciants i restauradors, i creu que ara toca reequilibrar esforços.

"No se sap mai si hi ha un excés o no de prudència"

Vergés ha admès que no se sabrà mai si hi ha un "excés o no de prudència" per part del Govern en la seva proposta, però ha defensat que volen fer les coses "amb molt rigor, sustentades en dades, i no per voler córrer dos dies haver de fer passos enrere".

Sobre les queixes d'alguns municipis més petits que demanen poder ser excepció en la seva regió sanitària, ha indicat que el que es demana ara i "el més lògic" en aquesta primera fase és emmarcar-se en unitats territorials més grans, perquè no només compta el criteri sanitari, sinó també el de la mobilitat.


Les mesures de desconfinament no han afectat el sistema sanitari

D'altra banda, ha indicat que les mesures de desconfinament que s'han anat prenent, amb els passejos dels nens primer, no han afectat de moment el sistema sanitari, tot i que ha reconegut que pot haver diferents percepcions. "Però en tenim d'altres de molta distensió a les urgències i de menys ingressos a la UCI", ha afegit.

Per la seva part, la portaveu del Govern ha demanat al govern espanyol que comuniqui “amb temps” quines zones de Catalunya passaran a la fase 1 perquè es puguin adaptar a la nova situació.

La portaveu ha lamentat que des de la Generalitat estan “acostumats que la resposta es faci a última hora, en lloc de fer-ho amb previsió per preparar bé les persones a les quals afectarà aquesta decisió”.

Budó ha explicat que l’executiu ha traslladat la proposta de les regions que compleixen les condicions per iniciar aquesta desescalada, i s'abordarà en una reunió de la consellera de Salut amb el ministre Illa aquest dijous a la tarda.

Comentaris