L'animadora Rocío Álvarez és novament l'autora del cartell del certamen, que tindrà lloc del 15 al 18 de febrer a Lleida

El 28è Animac estarà dedicat a la diversitat del cinema animat i ja ha rebut 562 pel·lícules d'una cinquantena de països

La 28a Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, que se celebrarà a Lleida del 15 al 18 de febrer de 2024, tindrà com a temàtica la diversitat al cinema animat sota el lema 'Diversity'
El cartell de la 28a edició d'Animac, que se celebrarà el febrer de 2024 - Animac
photo_camera El cartell de la 28a edició d'Animac, que se celebrarà el febrer de 2024 - Animac

La convocatòria oberta d'aquesta edició ja ha rebut 562 pel·lícules procedents de més d'una cinquantena de països, entre els quals destaquen Espanya amb 79 films, França (62), Estats Units (48) o Bèlgica (35). La meitat de les obres presentades són d'escoles d'animació, fet que demostra el potencial d'Animac per descobrir nous talents i oferir-los un espai on projectar els seus primers treballs. La il·lustradora i animadora valenciana Rocío Álvarez és novament la creadora del cartell i també s'encarregarà de la realització de la careta animada.

El cartell de la 28a edició d'Animac
El cartell de la 28a edició d'Animac

La directora de la mostra, Carolina López, ha destacat que l'edició d'enguany vol celebrar "la diversitat en tot l'espectre de manifestacions animades, tocant temes de gènere i condició. Convidem a deixar els prejudicis de costat i a unir-se a la tolerància i diversitat en un mitjà que és capaç, com pocs, de parlar de realitats amb una extraordinària imaginació".

López ha indicat que pel·lícules i sèries animades que normalitzen unes noces gais ('Steven Universe'), una princesa racialitzada ('Tiana y el sapo'), un protagonista trans ('El Punto Muerto: Un parque paranormal') o una protagonista amb síndrome de Down ('Valentina), poden tenir un impacte "segurament major que un discurs polític o fins i tot que una campanya de conscienciació". "L'animació de films, sèries i videojocs és un mitjà fabulós d'enginyeria social", ha reivindicat.

"Sabem que hi ha encara un llarg camí per recórrer i és per això que Animac dedica el seu tema d'enguany a la diversitat en el terreny del cinema animat", ha explicat López, que ha afegit que "en aquesta edició volem reivindicar especialment a artistes independents que creen en llibertat i que han estat pioners a abordar la diversitat".

La diversitat serà el leitmotiv d’una programació que s'anunciarà més endavant per rebre a Lleida el millor del cinema d'animació amb sessions monogràfiques i retrospectives, a més d'una acurada selecció de curtmetratges i llargmetratges de recent creació d'arreu del món, conferències i classes magistrals per a tota mena de públic.

La pròxima edició d'Animac s'obrirà també a integrar col·lectius que fa anys que treballen i reivindiquen la inclusió des de diferents vessants. Els espais estaran adaptats, hi haurà un Punt Lila, i es programaran sessions pensades per a persones amb necessitats especials, entre altres novetats.

Rocío Álvarez fa el cartell i careta animada

La creadora del cartell, Rocío Álvarez Foto: Animac
La creadora del cartell, Rocío Álvarez Foto: Animac

Per segon any, Rocío Álvarez (Castelló de la Plana, 1983), reconeguda internacionalment pel seu treball com a il·lustradora i animadora, ha estat l'encarregada de fer el cartell d'Animac i serà també la realitzadora de la careta animada de presentació del certamen.

En el cartell d'enguany, Álvarez ha volgut mostrar la diversitat existent amb "gent gran, gent amb pròtesi, amb greix corporal, amb tatuatges, mitjons i xancletes, gent sense un gènere totalment definit, però també amb antenes, amb cues de sirena i amb cap de cèl·lula, fent així una picada d'ullet a la bio (diversitat) també i a la fantasia i la creació d'éssers o condicions surrealistes, lloc en el qual l'animació és reina i senyora".

Obertes les inscripcions per a Animac Pro

Les inscripcions per a Animac Pro, l’apartat professional del certamen, estan obertes fins al 10 de gener de 2024. Aquesta secció de la mostra engloba Incubator, l'espai en el qual es presenten projectes en estat embrionari perquè un conjunt d’experts els ajudi a créixer; la part pro d'Animacrea, un espai obert a tothom on les escoles d’animació presenten tallers i activitats, i Animac Campus, la secció dedicada als estudiants de cinema i animació.

Animac té el suport de la Fundació la Caixa, del Ministeri de Cultura a través de l'ICAA, de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de l'ICEC.

Comentaris