Neix el Premi Guillem de Belibasta per dinamitzar el sector literari a l'Alt Urgell

El lloc escollit per celebrar el certamen és el poble de Tragó. Aquesta localitat forma part del municipi de Peramola, una contrada paisatgísticament molt rica i amb unes vistes d’allò més agradables.

Tragó
photo_camera Imatge del municipi de Tragó.

Com neix el Premi Guillem de Belibasta?

La idea va sorgir arran del fet que al sud de la comarca de l’Alt Urgell hi ha una evident manca de dinamització literària i que els pocs estímuls per  a escriure es limiten a l’escola. És per això que vam pensar que calia animar i incentivar la gent a agafar la ploma, i la millor manera d’aconseguir-ho era organitzant un certamen literari amb un premi.

Vam estar força temps deliberant com caldria encarar el certamen i, finalment, ens vam decidir per organitzar un premi a la millor narració breu d’aventures a la natura. Pensem que és un gènere bastant atractiu i que no hi ha gaires certàmens que, exclusivament, premiïn aquest gènere. La narrativa breu sí que és un gènere habitual als certàmens, però amb aquesta temàtica específica és molt més inusual, i potser únic.

On?

El lloc escollit per celebrar el certamen és el poble de Tragó. Aquesta localitat forma part del municipi de Peramola, una contrada paisatgísticament molt rica i amb unes vistes d’allò més agradables. El municipi combina activitats més tradicionals, com ara l’agricultura i la ramaderia, amb altres de relacionades sobretot amb l’oci i el lleure. Podem afirmar que és un territori ben viu pel que fa a la cultura, ja que hi ha un grup de bastoners, colla gegantera i una multitud d’activitats culturals de tota mena, com un mercat rural i un pessebre vivent,.

Tragó és un poble més petit que Peramola, té una setantena d’habitants, però la població, quan se celebren activitats i festes al poble, se les sent seves i sol estar sempre disposada a ajudar. És per aquest motiu, per la col·laboració dels veïns i per la bellesa del poble, situat just a la vora del riu Segre i envoltat per conreus i boscos, que hem considerat que és el lloc ideal per a celebrar-hi aquest certamen.

Per què el nom de Guillem de Belibasta?

Com ja hem comentat, aquest premi se centra únicament en el subgènere de la narrativa breu d’aventures. Quan vam posar-nos a buscar-li un nom, vam creure oportú que havia de reflectir tant el poble com la temàtica del guardó. És per això que finalment ens vam decantar per la figura de Guillem de Belibasta, l’últim perfecte càtar conegut.

Els càtars, homes religiosos contraposats a l’Església catòlica i al sistema feudal que van viure entre els segles X i XIV, van ésser perseguits per les seves creences i ideologia. Per aquest motiu, el darrer perfecte càtar conegut, Guillem de Belibasta, va recórrer un llarg camí des de França fins a terres valencianes i, després, va tornar a pujar fins a l’actual vila de Tírvia passant per Tragó, on va passar una nit.  Vam considerar que, pel seu llarg trajecte i persecució, va viure mil i una aventures arreu de l’entorn natural del nostre país. A més, té un cert vincle amb el poble pel fet que hi va fer estada.

Quan?

L’acte de lliurament de premis d’aquesta primera edició del certamen tindrà lloc el dijous dia 6 d’agost, coincidint amb la setmana de la Festa Major. Són uns dies en què hi ha força ambient i el poble ja està guarnit per  a celebrar totes les activitats, la qual cosa permetrà fer un acte en un entorn més festiu. Tanmateix, les properes edicions tindran lloc probablement a la primavera.

Un certamen complet i amb continuïtat

La nostra idea és començar ara amb el Premi Guillem de Belibasta, però volem que vagi esdevenint un certamen complet, una festa de la cultura que obri la porta a altres gèneres o aspectes artístics i culturals, a fi d’incentivar l’escriptura i la creació artística des de l’àmbit local fins al nacional. Per exemple, en relació amb aquest premi, desitgem que els cartells per  a promoure’l i fer-ne difusió siguin creació d’un artista diferent cada any. Els d’aquesta primera edició són obra de l’artista Anna Roca. Cal dir també que una de les fotografies guanyadores del concurs que se celebra durant la Festa Major serà la portada de les carpetes del certamen. Aquest any la fotografia escollida és de Lluïsa Piqué.

Bases del premi

  1. Pot optar al I Premi Guillem de Belibasta de narrativa breu d'aventures a la natura qualsevol obra en prosa escrita en llengua catalana que segueixi l'esmentada temàtica. És requisit indispensable que sigui original i inèdita, i no podran participar-hi aquelles obres que hagin estat guardonades en altres certàmens. Els autors podran presentar un màxim de 3 obres.
  2. Les obres literàries presentades hauran de tenir una extensió màxima de 15 fulls. Els treballs s'hauran de presentar mecanografiats en lletra Arial, mida 12 i a doble espai.
  3. Els originals s'hauran d'enviar en un arxiu en format PDF a l'adreça electrònica [email protected]. També caldrà fer-ne arribar tres còpies en paper i dins d'un sobre a l'adreça següent: Ajuntament de Peramola, carrer Frederic Ribó, 8, 25790 Peramola (Alt Urgell). Haurà de constar-hi el títol de l'original i el nom, l'adreça i el telèfon de l'autor. Aquells autors que decideixin presentar-se al premi amb un pseudònim, caldrà que adjuntin a les còpies en paper de l'obra un altre sobre tancat on haurà de figurar el
  4. El termini de presentació de treballs s'iniciarà el 2 de febrer de 2015 i finalitzarà el 26 d’abril de 2015. En els enviaments postals, es tindrà en compte la data del mata-segells. El certamen tindrà una fase prèvia de selecció de treballs. Els 9 finalistes es publicaran a la pàgina web http://peramola.cat/ durant el mes de juliol de 2015 i seran convidats a l'acte públic de lliurament de premis, que tindrà lloc a la plaça del Vall, de Tragó, el dia 6 d’agost de 2015.
  5. pseudònim i les quatre dades requerides en el cas anterior.
  6. Per a l'adjudicació del premi, es valorarà l'originalitat, el contingut i la redacció acurada dels treballs.
  7. El guanyador rebrà un premi de 1500 euros, el segon classificat de 500 euros i el tercer de 300 euros. Les obres d’aquests tres finalistes es publicaran en un recull que editarà Edicions Salòria. El jurat estarà compost per: Ramon Besora, Josep Espunyes, Marcel Fité, Joan Obiols i Jesús Bach, que actuarà com a secretari.
  8. Els premis seran indivisibles, es donaran a una sola obra i es podran declarar deserts si el jurat així ho decideix. El veredicte del jurat serà inapel·lable.
  9. La participació en aquest premi implica la cessió a favor de l’Ajuntament de Peramola, en exclusiva, de tots els drets patrimonials de propietat intel·lectual de les obres o prestacions protegides que es puguin derivar de la seva participació per tal de difondre-les en qualsevol format, suport i modalitat, incloent-hi qualsevol mitjà gràfic, audiovisual, sonor, internet i qualsevol mitjà de posada a disposició interactiva. Aquesta cessió és a títol gratuït fins al màxim període de protecció legal.
  10. La presentació dels originals aspirants al premi pressuposa l'acceptació completa d'aquestes bases.
  11. Per a qualsevol consulta o aclariment caldrà adreçar-se a l'adreça electrònica [email protected].

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement