'Segon Origen' i 'Vulcania' aporten forten presència lleidatana al festival de Sitges

Segon Origen dirigida per Carles Porta i Vulcania dirigida per José Skaf són els dos films que han estat rodats en gran part a les Terres de Ponent i que formen part de la programació del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges 2015.

vulcania
photo_camera Imatge del cartell de 'Vulcania'

Segon Origen, la pel·lícula del lleidatà Carles Porta el qual va prendre les regnes del projecte després de la defunció del que era el seu director, Bigas Luna; basada en la novel·la Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo, va inaugurar les projeccions  Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges 2015 en una sessió matinal especial que va comptar amb la presència dels  joves actors Andrés Batista i Ibrahim Mané, juntament amb el director Carles Porta i que van ser els protagonistes de la sessió; no hi va poder ser però l'actriu britànica Rachel Hurd-Wood la qual no va poder assistir-hi per compromisos professionals, però que sí va ser-hi a la preestrena als cines JCA Alpicat el passat dilluns 5 d'octubre. A l'acte també van assistir-hi el conseller de Cultura Ferran Mascarell, i el president de la Diputació de Lleida Joan Reñé, entitat que ha finançat una part del projecte mitjançant la marca Ara Lleida.

El pressupost total de la pel·lícula supera els 7 milions d'euros i ha estat rodada en diferents localitzacions de les Terres de Ponent com ho són l'Estany d'Ivars i Vila-Sana, Lleida ciutat, entre altres; va deleïtar a un miler d'estudiants de diferents instituts de la comarca del Garraf els quals van assistir a la sessió, mateix dia en què el festival obria les seves portes. El director explicava que està molt satisfet pel resultat i la bona acollida que ha tingut la pel·lícula. El film s'espera que tingui un gran recorregut a diferents sales de l'estat espanyol i segons com siguin els resultats, se li donarà un amplia difusió a nivell internacional, explicava Carles Porta al Grup Territoris.

Entrevista a Carles Porta, director de 'Segon origen' from Plandora SCP on Vimeo.

Un altre del projectes que s'han rodat a les Terres de Ponent és la cinta Vulcania dirigida per José Skaf i produïda per Zentropa Spain, fundada en 1992 per Lars Von Trier i Peter Aalbaek Jensen. Zentropa es posiciona ràpidament com una de les productores més importants del nord d'Europa amb títols com Trencant les ones o Ballant en la foscor, que li han permès acumular premis i nominacions, entre els quals destaquen una Palma d'Or a Cannes.

El film narra la història dels habitants d’un petit poble perdut a les muntanyes que viuen dividits en dos bàndols irreconciliables i que treballen en una fàbrica metal·lúrgica, escenari del qual correspont a Cal Trepat de Tàrrega, antiga fàbrica de maquinària agrícola i museu municipal des del 2012. El seu director, José Skaf, debuta amb aquest film com a realitzador. Els protagonistes són Miquel Fernández i Aura Garrido, dos joves intèrprets amb projecció dins el panorama cinematogràfic estatal. Al repartiment també figuren altres coneguts rostres com ara José Sacristán, Sílvia Abril o Rubén Ochandiano. La cinta compta amb participació de TVE, TVC, ICAA, ICEC i Ibermedia entre altres.

Seran dues les projeccions de Vulcania al festival de Sitges, tot i que Tàrrega acollirà el 23 d’octubre la preestrena mundial de la pel·lícula, dins de la mostra de cinema fantàstic de Ponent Galacticat; La première es celebrarà als Cinemes Majèstic el divendres 23 d'octubre; quatre mesos abans de l’estrena en sales comercials, prevista pel febrer del 2016. Els responsables del film volen agrair així el suport que Tàrrega va dispensar al rodatge. A més, la bona entesa amb Cinemes Majèstic propiciarà que ‘Vulcania’ es projecti tres vegades al dia fins al 29 d’octubre, optant d’aquesta forma als Premis Goya 2016.

La cinta de terror La Bruja, dirigida per Robert Eggers, ha inaugurat oficialment la 48a edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. El film, que combina bruixeria, supersticions i fenòmens paranormals, s’ha presentat en roda de premsa a la sala Llevant de l’Hotel Melià i ha comptat amb la presència del seu director, Robert Eggers, i de l’actriu Anya Taylor-Joy.  Eggers va explicar que la seva pel·lícula és volgudament ambigua. “L’ambigüitat és molt important per a mi, perquè està present també a la vida real”, ha afirmat. Eggers també s’ha mostrat molt partidari dels contes de fades, “especialment els que no tenen una moral predefinida” i creu que “el drama familiar és el més interessant de tots, com mostren les obres de Shakespeare, Hamlet o El rei Lear”. Per la seva banda, la jove actriu Anya Taylor-Joy ha assegurat que ha gaudit molt en el rodatge, que ha suposat el seu primer paper d’actriu i que “li agrada molt com acaba la pel·lícula”.

Precedint a la projecció de La Bruja, l’Auditori va dedicar un llarg aplaudiment al venerat realitzador danès Nicolas Winding Refn, que ha rebut el Premi Màquina del Temps en reconeixement a la seva brillant trajectòria. A banda, Sitges 2015 acull també una mostra de cartells seleccionats pel cineasta i que formen part del llibre The Act of Seeing, que presentarà demà conjuntament amb el seu autor, el crític i periodista Alan Jones. Alhora, prèviament a la presentació de La Bruja, els assistents van poder visionar el curt Consumo reponsable (Nivel 7), dirigit per Santiago Segura. El curtmetratge, produït per Gas Natural Fenosa –patrocinador oficial del Festival–, s’emmarca en el projecte Cinergia, iniciativa per divulgar l’eficiència energètica a través del cinema.  En la roda de premsa, Santiago Segura, acompanyat per Jordi García Tabernero, director de Comunicació i Gabinet de Presidència de Gas Natural Fenosa i Ángel Sala, director del Festival, va explicar, amb el seu humor habitual, que li feia molta il·lusió venir a Sitges i que va rebre amb entusiasme l’encàrrec de “realitzar un curt que fos d’humor i que contingués un clar missatge sobre l’estalvi energètic”.

Podeu consultar tota la programació del festival de Sitges aquí.

Comentaris