Ramon Mitjana Isarn: «Ens diferenciem dels altres festivals perquè tenim en compte el territori»

El festival Talarn Music Experience donarà el tret de sortida el pròxim dijous dia 18. Ramon Mitjana, l'alma mater del festival, ens explica el que hi ha darrere d'aquest
Ramon Mitjana Isarn. Foto: Talarn Music Experience
photo_camera Ramon Mitjana Isarn. Foto: Talarn Music Experience

En Ramon Mitjana Isarn (1968) és un dels pilars del Talarn Music Experience . En Ramon és metge de família i un enamorat del rock'n'roll i gràcies a la seva passió ha aconseguit posicionar el TME com el festival musical de referència al Pallars. Anys enrere va adquirir el local Lo Quiosc i el va convertir en un restaurant-cocteleria.

El Talarn Music Experience és un festival emergent que ha aconseguit posicionar-se com una cita ineludible. Celebrat a Lo Quiosc, un espai privilegiat situat al cor del Pallars Jussà, aquest festival es destaca per la seva capacitat de fusionar música en viu amb la bellesa natural de la comarca. Des de la seva creació, el Talarn Music Experience ha respost a la necessitat d'una oferta cultural de qualitat a la regió, combinant concerts amb una experiència immersiva en la natura.


Com va sorgir la idea del Talarn Music Experience?

La llumeta se'm va encendre l'any 92, quan van fer aquí el Doctor Music Festival. Jo tenia en aquella època 22-23 anys i em va impactar molt per la magnitud i la importància dels artistes que van vindre, eren de nivell mundial. En aquella època recordo que va vindre el Bob Dylan, Patti Smith,  Lou Reed. Va ser una cosa molt bèstia, perquè al ser d'aquí, de la zona, penses que no pot ser que aquesta gent hagués actuat aquí, quan som tan poca gent. Va ser tan ràpid que la gent no se'n va adonar de la magnitud, però a mi em va marcar molt.

Soc una persona de territori, m'estimo molt la muntanya, i veure aquestes estrelles del rock'n'roll, que tu sempre les havies vist per la televisió o en un festival a Wembley i veure'ls allà amb aquells prats, va ser una cosa molt potent a mi a nivell visual i a nivell personal. Les bases del festival es van començar a fonamentar en el moment que vam adquirir el local i estant al costat del Pantà de Sant Antoni, se'ns va ocórrer la idea, creant així un festival per unir la música en un espai natural únic oferint artistes de primer nivell als espectadors.

El que ens diferencia dels altres festivals és la importància que li donem al territori


Tots els festivals van cap a Barcelona i Girona. Que té el Talarn Music Experience que els altres no?

La idea és aquesta, créixer amb qualitat i no amb quantitat. El que ens diferencia dels altres festivals és la importància que li donem al territori, la ubicació on es fa el festival, al costat del Pantà de Sant Antoni. Imagina't, els The Tyets que toquen el dijous 18, a la nit, al costat del Pantà de Sant Antoni, amb un aforament que no passarà de les 1.200 persones on no hi haurà col·lapses i et pots moure lliurement a diferència dels grans festivals.

A més els que organitzem el festival som del territori, sabem el que volem, sabem el que necessita. No som aquelles empreses que munten els seus festivals a diferents punts estratègics de Catalunya o d'Espanya, que arriben, munten, fan quartos i marxen, sinó que nosaltres hem vingut aquí per quedar-nos i per millorar.

La nostra gastronomia també és distingible. Des del restaurant Lo Quiosc, oferim productes de quilòmetre zero on fomentem els vins de la zona. Tots els vins que tenim a la nostra carta són vins d'aquí del Pallars Jussà, també tenim a la carta la girella un plat que només trobaràs per la zona, l'hamburguesa que oferim és ecològica i de molt bona qualitat, tenim llonganissa del Pallars i tot això ens diferencia dels altres festivals que ofereixen pizzes, patates fregides, frànkfurts, menjar processat bàsicament.

I una altra de les coses que ens distingeix és la cura del medi ambient. Ens han premiat amb el guardó B’Greenly per la bona sostenibilitat i la cura que té el festival per la natura. Tenim l'oportunitat de fer el festival en un ambient únic i l'hem de cuidar.

La idea és  créixer amb qualitat i no amb quantitat

Quina és l'actuació que esperes amb més ganes?

Potser el Guillem Gisbert. Perquè ha fet una cosa que m'agrada, ha sigut molt valent. Va anunciar que faria una gira en solitari després de separar-se dels Manel, encara no havia tret el disc i ja va anunciar concerts i això demostra que és una persona molt valenta i molt segura de si mateixa. I sé que quan deixes un grup i vas en solitari costa molt perquè la gent sempre et recorda pel grup i volen que si fas un concert en solitari, facis cançons del grup, però aquest xicot té molt clares les idees.


Quin plat recomanes que tastin els assistents?

Recomanaria la girella, perquè només es fa aquí al Pallars i és molt bon moment de provar-la, a més que tothom que he vist que l'ha provat li ha encantat. Però tampoc ens podem oblidar de l'hamburguesa i de la llonganissa, la gent fliparà de com estan de bones.


Quines activitats d'oci oferiu?

Bé, continuarem amb l'Espai Tattoo, que va funcionar molt bé en altres edicions. Una zona on et pots fer tatuatges i que en les darreres edicions va agradar molt. Enguany l'ampliarem amb sorpreses pels assistents.

També a la zona Backstage, un o diversos seguidors podran entrar i els artistes els hi signaran un disc o unes camisetes. Una de les coses bones que té el festival de mitjà format és que els artistes són més propers. Generalment els músics, després de les actuacions, baixen a la zona de merchandising i firmen camisetes a la gent i es fan fotos. Veure a un pare acompanyant als seus fills a què els firmin una camiseta i com se'ls hi il·lumina la cara no té preu per a mi.

L'aforament no passarà de les 1.200 persones i no hi haurà col·lapses i et pots moure lliurement


Quina noveta pots destacar d'aquesta vuitena edició?

La millora dels escenaris. Tindrem un escenari, més gran i amb millor so. Aquest any serà potent hem fet una inversió molt important amb imatge i so. Imaginat, a les nou de la nit al costat del Pantà de Sant Antoni escoltant els Antònia Font amb una molt bona qualitat de so, pot ser molt màgic.


Aquest any ha sigut la segona edició del Talar Music Tasting, en què consisteix aquest esdeveniment? I per què es fa durant la Fira del Vi de Talarn?

Nosaltres depenem de l'Ajuntament de Talarn, amb l'alcalde vam parlar de fer alguna promoció del Talarn Music Experience i llavors va sorgir la idea del Talar Music Tasting. Tasting ve de tastar, la fira de tastar bona música acompanyat d'un vi de la zona. I la idea era portar un DJ de renom i algun grup emergent i aquest any hem portat La Ludwig Band i ha sigut una passada. De pas promocionem el festival, en la segona edició han vingut gairebé 2.000 persones. La nostra intenció és portar el festival més enllà del territori i estem buscant alguna ubicació que reuneixi les característiques amb un bon espai natural per expandir el festival, amb la idea que cada any hi hagués tres o quatre events semblants al Talarn Music Tasting.

Veure a un pare acompanyant als seus fills a què els firmin una camiseta i com se'ls hi il·lumina la cara no té preu per mi

Gràcies a la col·laboració de Territoris, Nació Digital i Talarn Músic Experience us oferim l'oportunitat de guanyar una entrada doble per assistir a l'actuació de Guillem Gisbert el divendres 19 i poder gaudir de l'experiència del Talarn Music Experience.

Programació del festival

 • El festival donarà el tret de sortida el dijous 18 de juliol a les set de la tarda amb l'actuació de The Tyets, Figa Flawas i DJ Trapella
   
 • L'endemà, el divendres 19 de juliol, continuarà la festa amb Guillem Gisbert, Henrio, La Maria i Ley DJ.
   
 • El dissabte 20 de juliol és el torn de Els Catarres, Sergi Carbonell, MAIO i Bego Martín DJ.
   
  Cartell actuacions del Talarn Music Experience. Foto
  Cartell actuacions del Talarn Music Experience. Foto
 • I per acabar aquests quatre dies de festival el diumenge 21 de juliol actuaran Antònia Font, Meritxell i Neddermann.

Comentaris