Rock & Business: La inspiradora història de Josep Coll i l'art de crear una startup d'èxit

El reconegut emprenedor va portar la seva energia i coneixement al campus universitari de la UdL

 

Els artífexs de Rock and Business van aterrar al campus de la Universitat de Lleida (UdL)
photo_camera Els artífexs de Rock and Business van aterrar al campus de la Universitat de Lleida (UdL)

Els estudiants de la Universitat de Lleida van tenir l'oportunitat de veure en escena, el dijous 24 de gener, a Josep Coll, el reconegut emprenedor que va portar la seva energia i coneixement al campus universitari amb Rock & Business i on va presentar el seu darrer llibre "Com muntar una startup d'èxit amb 3.000 euros al quart intent". Coll, advocat i músic, és el fundador de Red Points i cofundador de Repscan juntament amb Coque Moreno, qui també és músic i membre de l'equip emprenedor de Red Points. 

La conferència, que va formar part del programa d'activitats del Tour del Talent a Lleida, promogut per la Fundació Princesa de Girona, va ser rebuda amb entusiasme pels estudiants de la UdL.

La iniciativa Rock & Business no es limita a ser simplement una conferència; representa una fusió entre la música, el rock i la visió empresarial. Aquesta iniciativa esdevé una narrativa apassionant amb el ritme de la guitarra de Coque, que recorre les pàgines d'una història de perseverança i èxit empresarial. Tota una crònica fascinant sobre com muntar una startup amb només 3.000 euros i al quart intent, superant els obstacles i aprenent dels errors fins a aconseguir el triomf.

ROCK AND BUSINESS DIGITAL- TERRITORIS
Imatge promocional de Rock and Business

En escena, Rock & Business irradia un esperit genuïnament americà, com bé explica en Josep, influenciat per la seva estada d'un any a Nova York. Amb aquest bagatge, Coll i Coque, músics experimentats amb una trajectòria de prop de 30 anys, van decidir canalitzar la seva passió per la música i l'emprenedoria a través d'una xerrada amb un format únic.

La música en directe s'uneix amb vídeos que complementen la història i impulsen l'audiència cap a l'aventura de crear la seva pròpia empresa. "El nostre superpoder és la resistència als problemes, i no tenim un altre camí que el d'emprendre. Jo no podria posar-me a treballar per una altra persona", sentencia Josep Coll.

Així ho ha demostrat seguidament al llarg de la seva vida, com feu des de l'empresa tecnològica Red Points, creada el 2009: "Amb 32 anys, ja era lliure del meu propi destí", indica.

ROCK AND BUSINESS DIGITAL5
La conferència irradia un esperit genuïnament americà amb música en directe - Foto: E. Barta 

Aquesta conferència, carregada d'energia i vitalitat i narració també d'una apassionant història de vida, és una porta a explorar els camins de l'èxit empresarial des d'una perspectiva molt personal. Avui, Josep Coll és conegut no només com un advocat, sinó com un emprenedor visionari que ha desafiat els límits de la innovació.

Coll va compartir la seva experiència en la creació de Red Points, una de les LegalTech més importants d'Europa i una de les 10 millors startups espanyoles, empresa pionera en la lluita contra la pirateria digital, que va aconseguir vendre amb èxit el 2018.

Aquesta venda va marcar un punt d'inflexió en la seva trajectòria, portant-lo a reflexionar sobre nous reptes i oportunitats en el món de la tecnologia. Red Points va donar pas a un nou projecte amb una missió profundament humana: Repscan. Aquesta startup, amb seu a Los Angeles i Miami, cofundada amb el seu soci Coque Moreno, és testimoni del seu compromís amb la resolució de problemes socials urgents, com el cyberbullying, l'odi en línia, els insults, el racisme i les fake news, protegint nens, adults i empreses de les seves negatives conseqüències.

Amb un equip de 16 persones, Repscan s'ha erigit com a una història d'èxit en el panorama de les startups. La seva visió d'un món digital més segur i inclusiu ha guanyat reconeixement en àmbits tant locals com internacionals. "Treballem amb entitats esportives, asseguradores i empreses de l'IBEX 35, però també treballem per a la ciutadania. Tenim un e-commerce on qualsevol ciutadà pot eliminar continguts d'Internet; a través del nostre web de Repscan (www.repscan.com) i sol·licitant la supressió de qualsevol contingut, ja sigui una foto, un vídeo, o altres". Rock and Business ofereix una visió de com els emprenedors poden transformar els seus passats en una nova oportunitat per crear un impacte positiu en la societat.

Josep Coll afirma que en el cor de la seva filosofia empresarial "hi ha els valors de llibertat, lleialtat i respecte", que considera essencials per al creixement i l'èxit d'una empresa

"Hi ha dues maneres de dirigir una companyia: una és a l'estil alemany -"això és així perquè ho dic jo"-, i l'altre és amb l'enfocament mediterrani, que busca fomentar una cultura d'empresa basada en la llibertat, la lleialtat i el respecte, donant-li molta confiança a l'equip, deixant que s'equivoquin i que adquireixin el sentit de la responsabilitat i la lleialtat".

A més de compartir la seva història i visió empresarial, Coll és partidari que els joves que vulguin emprendre ho facin amb un mentor, un emprenedor que els ensenyi, i també que aprenguin de la seva pròpia experiència. "No pots pujar a l'Everest sense el xerpa al teu costat" assenyala.

La figura de Josep Coll destaca per ser un exemple de perseverança i visió. Nascut en una família d'emprenedors, Coll va aprendre els secrets dels negocis des de petit. El seu besavi i la seva mare, figures inspiradores, van inculcar-li els valors fonamentals de la tenacitat i la visió empresarial. El seu avi, un reconegut arquitecte teatral i promotor, va experimentar els alts i baixos del món dels negocis, passant des de dinars glamurosos amb Frank Sinatra fins a la ruïna a causa d'un crèdit fallit. D'aquest període turbulent, Coll llança una reflexió: cal "no endeutar-se amb els bancs", especificant que "una cosa és una pòlissa, i una altra, un crèdit".

ROCK AND BUSINESS-DIGITAL TERRITORIS
La xerrada es va dur a terme a l'Auditori del Centre de Cultures de la UdL - Foto: E. Barta

La seva trajectòria vital, marcada per èxits i revessos, reflecteix la resiliència i la determinació que són els requisits indispensables per als emprenedors. Des de les seves arrels familiars fins a assolir el cim en les seves empreses, Josep Coll personifica la fusió entre la tradició i la innovació, entre el passat i el futur de l'emprenedoria. La seva història és més que una narrativa d'èxit; és un testimoni de la perseverança humana i la capacitat de transformar els obstacles en oportunitats.

L'impacte de Rock & Business a Lleida demostra que el talent i la inspiració poden trobar-se en qualsevol lloc, i que les experiències personals poden ser la millor font d'aprenentatge i creixement. Una bona ocasió per connectar amb la passió, la creativitat i la determinació que impulsen l'emprenedoria i el creixement personal.

En resum, el projecte Rock & Business 'Com muntar una startup d'èxit amb 3.000 euros al quart intent' és una invitació a abraçar els reptes i les oportunitats que ens ofereix la vida empresarial, amb la música com a guia i la resiliència com a companya de viatge.

Comentaris