27.05.2022 |
Territoris.cat

Arbeca dóna el tret de sortida a les fires de l'oli de les Garrigues

El municipi, que espera despatxar uns 3.000 litres d'oli, acollirà a partir de demà la 30a Fira de Santa Caterina

La cooperativa vendrà el primer oli verd d'enguany durant el certamen
Arbeca dóna el tret de sortida a les fires de l'oli de les Garrigues

Arbeca encetarà aquest cap de setmana la temporada de fires de l'oli a les Garrigues -tot i que el municipi de Maials, considerat de les Garrigues Històriques, va celebrar la Fira de l'Oli Verd el passat diumenge- amb la celebració de la 30a edició de la Fira de Santa Caterina, del Gos Caçador i de l'Oliva Arbequina. Un certamen, que arrencarà demà divendres a les deu de la nit amb l'acte d'inauguració oficial, que tindrà lloc al Casal de la Gent Gran, on hi haurà l'entrega dels premis als dibuixos guanyadors del cartell del programa de la Fira 2013 i el recital poètic “Bestiolari o els animals de l’Arca”, a càrrec de la Companyia Cassigalls de Juneda, un espectacle basat en els poemaris sobre les bèsties de Josep Vallverdú i d’altres poetes.  

Tot i que els actes de la Fira de Santa Caterina se celebraran durant tot el cap de setmana, serà diumenge quan tindrà lloc la fira pròpiament dita. Una llarga estesa de parades dedicades als productes gastronòmics i d'artesania ompliran el tradicional Mercat Firal, entre les què s'hi trobarà la de l'Associació de Dones l'Olivera Arbequina, que un any més organitza amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Arbeca, el tradicional concurs de Maceració d'Olives artesanal. D'altra banda també hi haurà un lloc per la parada de la Cooperativa l'Arbequina d'Arbeca, que vendrà el primer l'oli verd de la temporada, un producte del qual n'espera despatxar "fins a 3.000 litres durant el dia de Fira", assegura el president de l'entitat, Joan Gras. La cooperativa també obrirà l'Agrobotiga (c/ Lleida, 42), on posarà a la venda la resta dels productes que comercialitza, com ametlles i vi, entre altres. En l'edició anterior es van vendre uns 2.400 litres d'oli verd, "però enguany esperem superar aquesta xifra, si el temps ens ho permet" afirma Gras. El president destaca que l'any 2012" la collita va ser minsa però de bona qualitat, mntre que enguany preveiem una campanya més bona". Prova d'això és que la Cooperativa d'Arbeca va avançar-se a la resta de sindicats garriguencs i va iniciar la collita el passat 5 de novembre, "degut a l'elevada demanda d'oli verd i sense filtrar", assegura Gras.

D'altra banda, i dins la programació dels actes de la Fira de Santa Caterina d'aquest any, la Cooperativa organitza el dissabte a les set de la tarda la presentació del volum 22 de la Col.lecció Cooperativistes Catalans, que està dedicat a l'arbequí Pere Boldú i Tilló, una obra de Josep Maria Pons Altés. Boldú (Arbeca, 1926 - Lleida, 2009) va ser un dels dirigents més importants del cooperativisme català de l'últim terç del segle XX. va modernitzar la secció de Volateria de la Cooperativa Provincial Avícola y Ganadera (COPAGA), va formar part del Consell Superior de la Cooperació de Catalunya, fou vicepresident de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i President de la Cooperativa del Camp l'Arbequina, de l'Agrupació de Cooperatives Agrícoles de les Terres de Lleida i de la Fundació Catalana de la Cooperació, a més d'altres càrrecs a la Caixa Rural de Lleida , a la UNACO o la Unión de Cooperativas Agrarias de España. El seu ideari va conjugar la fidelitat als valors democràtics i cooperativistes amb la importància de la gestió eficaç, i sempre el preocupà la formació tant  dels socis com de les juntes. Entre altres distincions va rebre la Medalla de l'Agricultura Catalana i la Medalla Francesc Macià. La presentació anirà a càrrec de Joesp Pau Pernau, membre fundador de la Unió de Pagesos i exalcalde d'Arbeca.

Una altra de les activitats que organitza la Cooperativa tindrà lloc diumenge a partir de les 11.00 hores al Casal de la Gent Gran, on hi haurà un tast d'olis a càrrec del Panell de Tast de les Garrigues.  

Demostracions canines i de doma de cavalls, atractius de la Fira

Pel que fa a les activitats més destacades de la Fira cal fer incís en el tast de formatges de dissabte a la tarda, el ball de dissabte a la nit, el tradicional esmorzar popular del diumenge, la demostració d’ensinistrament esportiu, habilitats canines i concurs de bellesa canina a càrrec de l’escola d’Ensinistrament i Residència canina Borgescan, i la demostració de doma de cavall a càrrec del Centre de Doma J. Antoni Rodríguez de Lleida. A més, durant tot el matí de diumenge hi haurà la possibilitat de realitzar viites guiades al Castell, el casc antic i l'església.

Calendari de fires de l'oli 2013-2014

Des de fa anys, la d'Arbeca és la primera de les fires dedicades a l'oli que tenen lloc durant l'hivern a la comarca. No obstant, enguany cada fira té un dia propi i cap certamen no se solapa amb un altre, tal i com havia passat altres anys. Aquest fet s'ha aconseguit gràcies al calendaride fires de l'oli 2013-2014 editat pel Consell Comarcal de les Garrigues, una iniciativa resultat de coordinar-se amb els ajuntaments i cooperatives per no coincidir amb les dates de les festes i d'aquesta manera poder-les potenciar totes i cada una de manera individual. Així, resseguint el calendari firal, la propera cita que tindrà lloc és la de Juncosa, el proper 1 de desembre. Posteriorment, els dies 8 i 15, tindran lloc les fires dels Torms i de la Pobla de Cérvoles, respectivament. A finals de gener de 2014, els dies 17, 18 i 19 arribarà el torn a les Borges, que celebrarà la 51a Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra. Finalment al maç serà el torn de l'Albi (dia 2) i de Vinaixa (dia 30), que posaran punt i final a la temporada de fires de l'oli a les Garrigues.

 

Arbeca dóna el tret de sortida a les fires de l'oli de les Garrigues
comentaris