ASAJA Lleida: “El preu de l’oli d’aquesta campanya és el que hauria de ser cada any”

En el marc de la Fira de l’Oli de les Borges Blanques, el president d’AEALL ASAJA, Pere Roqué, ha fet balanç de la campanya de l’oli i d’altres temes d’actualitat. i ha destacat que el preu de l’oli d’aquesta campanya és el que hauria de ser cada any.

20150117_firaoli2
photo_camera Els representants d'AEALL ASAJA a la Fira de l'Oli les Garrigues.

En el marc de la Fira de l’Oli i les Garrigues, el president de l'Associació d'Empresaris Agraris de Lleida - ASAJA, Pere Roqué, ha fet balanç de la campanya de l’oli i d’altres temes d’actualitat. Roqué ha destacat que el preu de l’oli d’aquest any no és excepcionalment bo, tal com ha dit algú des de l’administració, sinó que és el que hauria de ser cada any i no compensa les pèrdues acumulades durant els darrers 4 anys. També considera s’ha de tenir en compte que el preu ha estat condicionat pel fet que les comarques del sud de l’Estat han tingut una davallada de més del 50% de la producció, hem de veure què passa a la campanya 2015-2016.

Roqué també ha recordat que les despeses en aquesta activitat són molt altes, la campanya agrària no acaba amb la recol·lecció de la fruita a l’estiu, sinó que el sector de l’olivera, per exemple, dóna feina a més de 1.000 persones de manera directa, en les tasques de recol·lecció i a les cooperatives, amb les seves quotes de seguretat social corresponents. En aquest sentit, el president AEALL ASAJA demana que aquest sector s’ha de mimar, com tots els altres, i enlloc d’això, ens trobem que amb la nova PAC les oliveres de les Garrigues rebran menys quota financera que les del sud. Roqué reclama que el sector de l’olivera tingui les mateixes quotes en ajudes que altres comarques de l’estat.

D’altra banda, en relació a les noves ajudes directes de 30.000 euros per a noves incorporacions de joves al sector, Roqué ha alertat que els joves que s’acullin a les ajudes que tinguin molt clar que s’han d’estar 5 anys al sector d’acord amb el pla de viabilitat presentat perquè, sinó, s’hauran de tornar aquests 30.000 euros més els interessos. I ha afegit que es tingui en compte que amb aquesta ajuda directa el que es pagarà amb prou feina és una bona part de la seguretat social dels 5 anys. ASAJA creu que aquesta ajuda pot anar bé per a fills de productors que es vulguin incorporar, però que es corre el risc que amb aquestes ajudes es cridi a persones de fora del de la pagesia, que desconeixen el sector i que, abans dels 5 anys, es veuran obligats a deixar l’activitat per desconeixement i hauran de retornar els 30.000 euros més els interessos.

Per últim, en referència a la polèmica de la proposta del Govern del pagament cànon de l’aigua, Roqué ha indicat que finalment, s’ha complert la paraula que les organitzacions agràries vam donar als nostres ramaders: que no es pagaria. Ha destacat que el conseller Vila es va equivocar i ho ha reconegut: el dèficit que té l’ACA l’ha d’assumir la pròpia agència o qui rep el seu servei i no a les granges a qui no li dóna cap servei. El president d’AEALL ASAJA ha agraït a les administracions i grups polítics que des del primer moment es van sumar a la moció en contra d’aquesta proposta.

Comentaris