La baixada de producció i els preus 'ruïnosos' marquen la Fira de l'Oli de les Borges Blanques

Els visitants poden gaudir fins diumenge de tastos, maridatges i presentacions, entre moltes actes activitats
Joan Talarn Laura Borras Inauguracio Fira del'Oli
photo_camera Laura Borràs inaugura la Fira de l'Oli Verge Extra i les Garrigues de les Borges

Aquest divendres va  portes la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, que se celebra a les Borges Blanques, un certamen que arriba al final d'una campanya marcada per la sequera, que han fet caure la producció a la meitat a la DOP Les Garrigues, i per uns preus ruïnosos que són conseqüència sobretot de l'increment de producció al sud d'Espanya.

Els visitants podràn gaudir fins diumenge de tastos, maridatges, presentacions, entre moltes actes activitats, amb l'oli d'oliva verge extra com a gran protagonista

Visitants de la Fira de l'Oli Verge Extra i les Garrigues de les Borges 1L'encarregada d'inaugurar la fira va ser la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, qui va posat en valor la importància de la cultura de l'oli. Diu molt dels catalans com a poble i ens vincula amb els nostres orígens agrícoles, però a l'hora diu molt de la nostra manera de ser com a país, ha assenyalat. A la vegada, ha destacat el paper de l'oli com motor econòmic del territori i el reconeixement que ha anat assolint aquest producte amb els anys en àmbits com el de la restauració, especialment. Per la seva banda, l'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, ha remarcat l'aposta per continuar amb la professionalització del certamen i la presència enguany de nombrosos xefs de renom.

Joan Talarn Laura Borras Inauguracio Fira del'Oli 1

Menys producció i preus ruïnosos

La Fira de l'Oli de les Garrigues arriba a la cinquanta-setena edició marcada per una campanya en què la sequera acumulada dels darrers anys ha fet caure a la meitat la collita a la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Les Garrigues. Segons el seu president, Enric Dalmau, enguany la producció rondarà els 3 milions de quilos, quan el potencial productiu de la DOP és d'uns 6 milions.

Només s'ha pogut salvar la collita gràcies a les zones amb reg de suport", mentre al secà s'han notat molt els efectes de la sequera, ha assenyalat

Expositors Fira de l'Oli de les BorgesD'altra banda, Dalmau ha explicat que els preus estan a un nivell ruïnós com a conseqüència de l'increment de la producció a Andalusia i que ha fet créixer considerablement la producció d'aquest producte a nivell estatal. Hi ha una dèria de produir tones sense saber després on les podran vendre i això enfonsa el sector, ha sentenciat. Segons el president de la DOP Les Garrigues, això també provoca que cada vegada sigui més complicat que els joves vulguin dedicar-se al sector.

Per fer front a aquesta realitat, Dalmau ha defensat la necessitat d'apostar per la comercialització d'oli d'oliva verge extra envasat i començar a deixar enrere la venda de bona part de la producció en grans cisternes a països com ara Itàlia.

L'oli envasat funciona i és rendible i, per això, cal avançar cap aquí

 

Unió de Pagesos exigeix al Ministeri d'Agricultura que sol·liciti mesures "excepcionals" per a la greu crisi de preus de l'oli d'oliva

Aquest mateix divendres, Unió de Pagesos ha exigit al Ministeri d’Agricultura que demani a la Comissió Europea (CE) l'articulació de mesures extraordinàries de gestió de crisis per pal·liar els baixos preus en origen de l'oli d'oliva, com permet la normativa comunitària de la Política Agrària Comuna (PAC), consistents en un ajut per a la retirada, no per a l'emmagatzematge, de 600.000 tones d'oli d'oliva del mercat europeu per a destinacions no alimentaries, com per exemple la producció de biodièsel.
DSCF6066

L'oli d'oliva verge extra, el gran protagonista de la Fira

La 57a edició de la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues compta enguany amb la presència de 94 expositors, una trentena dels quals són productors o elaboradors d'oli, mentre la resta ofereixen altres productes alimentaris de proximitat i serveis. Un any més la fira també oferirà tasts, maridatges i presentacions, entre moltes actes activitats. Una de les novetats és el nou espai dedicat a La Cuina de l'Oli, que se suma a l'espai Aliments del Territori i Tu.

Tretze xefs catalans de primer nivell hi oferiran demostracions gastronòmiques entre els quals Marc Ribas, del restaurant Panot, Luis Bonillo i Jesús Gimena, de l'Aula Gastronòmica de Lleida; Pep Moreno, del restaurant Deliranto de Salou; Jordi Pallàs, del restaurant Aimia de Lleida; Jordi Pané, de Cal Xirricló de Balaguer; Mateu Blanch, del Caravista de Lleida; Xixo Castaño, de Malena de Gimenells; Vicent Guimerà, de l'Antic Molí d'Ulldecona, o Ada Parellada, del Semproniana i encarregada de clausurar enguany el certamen.

Una altra novetat serà el nomenament del primers ambaixadors de l'Oli de Qualitat de Catalunya, que seran l'empresari Tatxo Benet i la presentadora Ares Teixidó, que seran proclamats dissabte a la tarda. El certamen també distingirà el cuiner Josep Lladonosa i Giró amb el Premi Cultura de l'Oli 2020. Així mateix, la fira s'agermanarà enguany amb l'associació de productors de vacum Asoprovac Catalunya i amb el Gremi de Forners de les Terres de Lleida

Solidaritat amb els afectats per l'incendi del juny i els aiguats de l'octubre passat

La fira manté actes tradicionals com ara la caragolada solidària Cargoli, organitzada conjuntament amb la Federació de Colles de l'Aplec del Caragol de Lleida i que enguany destinarà els seus beneficis a la plantació d'oliveres als municipis del territori damnificats pels incendis de finals de juny i els aiguats dels dies 22 i 23 d'octubre.

Ambdues iniciatives es faran amb la col·laboració de l'entitat social Acudam, que porta a terme el projecte L'Olivina per ajudar els afectats per l'incendi i els aiguats. A més, qui ho vulgui també podrà apadrinar una d'aquesta oliveres solidàries.

De la mateixa manera que en edicions anteriors, el programa inclou també esdeveniments ja tradicionals com ara els tres tombs de diumenge, visites guiades als elements turístics de la comarca o l'Oli Experiència, tallers de collir olives, pedra seca i etnobotànica de les Garrigues, a més d'àpats populars amb plats típics de la comarca.
 

Comentaris