El borgenc Ramon Aymerich, condecorat amb la medalla President Macià

Treballador i defensor del moviment cooperatiu a les Garrigues, és una de les onze persones distingides enguany per la Generalitat en reconeixement als seus mèrits laborals

Ramon Aymerich
photo_camera Ramon Aymerich ha destacat pel fort compromís amb el moviment cooperativista.

Durant les últimes hores, Ramon Aymerich Santandreu ha rebut trucades, felicitacions, i molts copets a l'esquena per part de la família, amics, coneguts i parents. Tots amb la intenció de donar-li l'enhorabona pel fet d'haver estat distingit amb una de les onze medalles President Macià que otorga la Generalitat de Catalunya anualment en reconeixement als treballadors, empreses i entitats que s’han distingit per la dedicació, la constància i l’esperit d’iniciativa en el treball.

Als seus 81 anys Aymerich es mostra "sorprès, però alhora molt content" d'haver aconseguit aquest reconeixement. El protagonista, veí de les Borges Blanques, compta amb una llarga experiència laboral a les seves esquenes. Fill dels anys de la República i amb una infància marcada per la postguerra, Aymerich va estar més de 50 anys vinculat a l'actual Agrària i Secció de Crèdit "La Borgenca" SCCL, l'antic Sindicat Agrícola del Pla d'Urgell SCCL, on va entrar a treballar l'any 1952. Durant aquests inicis, Aymerich va desenvolupar tasques de peó mentre oferia recolzament al gerent de l'entitat, "uns anys durant els què calia arromangar-se i treballar dur, perquè la feina mai s'acabava", recorda. Quatre anys més tard, al 1956, Aymerich va passar a ocupar el lloc de l'antic gerent quan aquest es va jubilar, un càrrec que va ostentar fins a la seva jubilació, l'any 2011. 

El protagonista fa memòria del que han significat tots aquests anys al capdavant de La Borgenca, "una cooperativa que ha canviat al mateix ritme que la societat avançava, adaptant-se a les seves necessitats", afirma. "Quan vaig entrar, al 1952, la cooperativa només produïa oli i vi. Ara, seixanta anys després, podem mostrar-nos orgullosos del que tenim: el vi es va perdre, però tenim l'oli, les amatlles, els insectivides, als adobs, la fruita i la secció de crèdit", afirma. Va ser a partir del 1956, segons recorda Aymerich, que el caràcter industrial de la cooperativa va començar a fer-se notar. Segons explica, La Borgenca va ser la primera cooperativa de la província de Lleida a tenir màquines segadores i recol·lectores, i també va ser pionera en la creació de la secció de fruita dolça. "Aquest va ser un avenç molt important", recorda Aymerich. El desenvolupament de la cooperativa va tenir lloc durant la dècada dels 60, en la mateixa època que hi va haver un canvi en els cultius a Catalunya i es va introduir la fruita. "Nosaltres vam apostar fort per aquest sector, i vam construir el magatzem per la fruita i les càmeres frigorífiques per assegurar-nos la bona conservació dels productes". Tot i això, Aymerich recorda que van ser temps difícils, i que la cooperativa va aconseguir tirar endavant gràcies a l'esfoç i la voluntat dels socis. "Llavors no existien els productes fitosanitaris, i tampoc teníem massa idea de com havíem de comercialitzar la fruita, però ens en vam sortir, i això ens va fer més forts", afirma amb orgull. Va ser llavors, l'any 1977, quan la cooperativa es va traslladar deixant la seu inicial ubicada davant l'estació i instal·lant-se al Passeig del Terrall, on està ubicada actualment, en una antiga finca anomenada Hort del Marsal que la cooperativa va comprar l'any 1965 a la família Marc de Barcelona.

A més d'ocupar la gerència de La Borgenca, Ramon Aymerich també va exercir de vicepresident de la Federació de Seccions de Crèdit de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya durant més de vint anys. "A La Borgenca també vam crear la secció de crèdit" declara, "que ens va permetre autofinançar-nos i que encara ara genera una gran confiança a la gent de les Borges". "Aquesta innovació és el que ha fet que La Borgenca hagi tingut aquest èxit", afirma Aymerich. "El fet que els treballadors fossin com una família, que tots treballéssim colze a colze dissabtes i diumenges si calia, i el no haver deixat mai que la política entrés a la cooperativa també han contribuït a arribar fins aquí", argumenta Aymerich.

La cooperativa, que compta amb 25 treballadors, està formada actualment per uns 500 socis, un 98% dels quals són de les Borges Blanques. "Tot i no ser les les cooperatives més grans de Catalunya, som una de les que millor hem funcionat al llarg dels anys i una de les què ha tingut més reconeixement. Això és el que fa que em senti orgullós. Això i la gent amb la qual he treballat i a la què he pogut conèixer al llarg de tots aquests anys", conclou. No obstant, Aymerich augura un futur negre pel cooperativisme. "S'han perdut els valors essencials d'aquest moviment. Ara la societat és molt individualista i no creu en l'esforç del treball diari. A més, en els últims anys hi ha hagut un fort retrocés del sector agrari. No té la importància d'abans, ja no hi ha joves que vulguin fer de pagesos, i els preus cada vegada donen menys marge per viure", afirma.

Ramon Aymerich es prepara ara per assistir el proper dimarts a les set de la tarda juntament amb la seva família a l'acte d'entrega de la medalla President Macià, que tindrà lloc al Palau de la Generalitat. Els guardons, creats l’any 1938 i oberts a qualsevol persona i entitat, han distingit també aquest 2013 als lleidatans Antonio Fitó i Fulgenci Cerón.

Comentaris