Les Borges acull la presentació del llibre “Per què en sóc?”, de José Mª Murià

L'acte, celebrat a l'Espai Macià, va comptar amb la presència de l'autor, i de la cap del Servei de Publicacions de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Carme Vidal

L’Espai Macià de les Borges va acollir ahir al vespre la presentació del llibre de José Mª Murià “Per què en sóc?”, on l’autor, fill d’exiliats catalans i nascut a Mèxic, parla de la seva manera de veure Catalunya i explica el seu sentiment independentista. A més de l'autor, a l'acte també hi van intervenir l’alcalde de les Borges, Enric Mir; la cap del Servei de Publicacions de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Carme Vidal, que va fer una brillant presentació del llibre i de l’autor, i Lluís Pagès, director de Pagès Editors, que va defensar la necessitat del llibre “en uns moments com els actuals”.

Durant la seva intervenció l’alcalde Enric Mir va introduir la trajectòria personal i professional de l’autor, i va afirmar que la presentació d’aquesta obra “és una oportunitat única per conèixer de més a prop el catalanisme des de l’exili”. Per la seva part l’autor va explicar la situació de catalanitat existent en aquests moments a Mèxic, on hi viuen exiliats molt vinculats a Catalunya. En aquest sentit Murià va afegir que en aquest país “hi ha un nucli important de gent compromesa amb el que passa actualment a Catalunya”. L’acte va comptar amb una dotzena de persones entre el públic.

José María Murià Rouret (ciutat de Mèxic, 17 d’agost de 1942) és fill de pare barceloní i mare de l’Escala, i la primera llengua que va escoltar, entendre i parlar l’autor va ser la catalana. Murià és un historiador, escriptor, museògraf, catedràtic, articulista i acadèmic mexicà que no va trepitjar Catalunya fins els vint-i-un anys. A poc a poc, va anar desenvolupant en el seu interior un doble sentiment de pertinença nacional, fruit de les experiències que va tenir tant a Mèxic com a Catalunya. Cal destacar, a més d'una llarga sèrie de treballs, conferències i altres activitats a favor de Catalunya, que fou l'artífex principal que Catalunya hagués estat el convidat d'honor a la Feria Internacional del Libro de Antropología e Historia de Ciudad de México l'any 2009.

Comentaris