13.06.2021 |

Les Borges Blanques denuncia a Fiscalia l'empresa General d’Olis i derivats

General d’Olis i Derivats va ampliar l’estiu passat el recinte edificat construint unes naus de les quals l’Ajuntament no en tenia coneixement. Per aquest motiu el consistori va formular tres requeriments al llarg del 2012.

Enric Mir amb els membres del consistori que l'acompanyen a Fiscalia.
Enric Mir amb els membres del consistori que l'acompanyen a Fiscalia.
Les Borges Blanques denuncia a Fiscalia l'empresa General d’Olis i derivats

L’Ajuntament de les Borges ha traslladat aquest dilluns a la Fiscalia de Lleida una denúncia per possibles delictes urbanístics i mediambientals de l’empresa General d’Olis i derivats SL, ubicada al terme municipal de les Borges, a la carretera entre Juneda i Castelldans. El consistori creu que l’empresa infringeix la llei pel que fa a les emissions de fums i olors, per la qual cosa se n’ha fet un seguiment diari mitjançant una estació ambiental mòbil i també a través dels agents rurals del municipi.

L’Ajuntament, a més, també ha denunciat l’abocament d’oleàcies detectat el passat mes de març per la Policia Local en una zona propera a l’empresa dedicada a l’extracció de la pinyola, motiu pel qual el consistori va obrir diligències prèvies. D’altra banda l’equip de govern assegura que l’empresa ha dut a terme edificacions noves sense llicència municipal, i malgrat els tres requeriments de paralització l’empresa ha finalitzat les obres i actualment ha posat aquestes dues naus en funcionament.

Segons l’alcalde de les Borges, Enric Mir, era necessari posar en coneixement una situació d’irregularitat pel territori, que ve des de l’any 1996, que podria arribar a ser molt greu pel que fa a tractament de residus, unes notòries emissions de fums i olors a l’atmosfera pendents de certificar, així com presumptes faltes o delictes urbanístics importants, ja que l’empresa no ha fet cas als diferents requeriments que li hem fet durant el 2012. Davant d’aquests indicis greus de delicte ens veiem amb l’obligació de presentar denúncia davant de la fiscalia per ser coneixedors de les infraccions i perquè el jutge dictamini sobre la legalitat d’aquesta activitat.

De fet, Ipcena, Plataforma Garrigues per la Defensa del Territori i l’associació La Banqueta de Juneda, entitats ecologistes amb les quals l’Ajuntament ha mantingut converses, també es queixen del comportament irregular. 

No obstant, i segons Enric Mir, la gota que ha fet vessar el got és que, a més de l’impacte ambiental, que era prou important, ha coincidit un abocament d’oleàcies al camp que possiblement també sigui constitutiu de delicte. La tramitació ambiental i l’autorització de l’activitat estan ara en mans de la Generalitat, que està analitzant aquestes mostres de líquid recollides a la partida dels Masos per determinar si el nivell de contaminació i presentar els resultats davant l’autoritat judicial. 

Les Borges Blanques denuncia a Fiscalia l'empresa General d’Olis i derivats
comentaris