28.05.2022 |

Les Borges Blanques recupera l'essència de la Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues

Violant Cervera assegura que fires com la de les Borges Blanques serveixen per lligar la gent al seu territori i des del Departament també treballem perquè la gent s'hi pugui estar, els joves però sobretot la gent gran a través dels nous projectes d'autonomia personal
La consellera Violant Cervera en l'acte inaugural de la Fora de l'Oli ©JosepAPérez
La consellera Violant Cervera en l'acte inaugural de la Fora de l'Oli ©JosepAPérez
Les Borges Blanques recupera l'essència de la Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues

La Fira de l'Oli de les Borges Blanques esdevé un dels millors aparadors per presentar les novetats del sector oleícola i donar visibilitat als productes agroalimentaris del territori. En aquesta edició, aplega 30 expositors del sector de l'oli de qualitat verge extra i 49 expositors agroalimentaris de proximitat, que ocupen entre tots una superfície de més de 5.000 metres quadrats. Fins diumenge, la fira acollirà una seixantena d'activitats com ara tallers, presentacions i demostracions gastronòmiques amb reconeguts xefs com és el cas dels germans Sergi i Javier Torres; Pep Moreno, del restaurant Deliranto de Salou; Quico Arumí, de Can Jubany, o el guanyador de 'Masterchef' 2021, Arnau París, entre altres.

El certamen enguany recupera la modalitat presencial i, per donar facilitar les vendes als expositors presents al certamen, es completa amb l'espai virtual compta de nou amb la botiga en línia, el 'Marketplace'. Així, els visitants virtuals d'arreu del món poden accedir als comerços electrònics dels diferents expositors, ja que la pàgina que disposa de versions en català, castellà, anglès i francès. Igualment, s'hi ofereixen materials com ara vídeos promocionals.

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, va ser la convidada per inaugurar aquest divendres laFira de l'Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues, que se celebra fins diumenge a les Borges Blanques. Després de l'edició virtual del 2021, el certamen recupera la modalitat presencial i la combina amb el format telemàtic.

Josn Talarn, Violant Cervera, Núria Palau i Jaume Setó

Mesures sanitàries

La fira ha habilitat un circuit induït dins dels pavellons amb un únic sentit de circulació i totes les mesures de seguretat que marquen els protocols sanitaris per tal de poder recuperar la modalitat presencial. Així mateix, els expositors i l'Oli Bar ofereixen tastos individualitzats i s'ha ampliat l'Espai Gastronòmic del Pavelló de l'Oli per poder garantir les distàncies de seguretat entre les diferents persones assegudes al recinte que acull els actes més destacats del certamen. A més, és obligatori l'ús de mascareta. Tot i això i per evitar possibles contagis de covid-19, l'organització ha decidit suspendre enguany el Concert de l'Oli, els dinars populars de divendres i dissabte al migdia i els Tres Tombs de Sant Antoni de diumenge.

Activitats en la Fira de l'Oli en Aliments del Territori i tu

Cervera afirma que certàmens com aquest ajuden a combatre el despoblament

Durant la inauguració, Violant Cervera ha posat en valor la qualitat de l'oli produït a les Garrigues, que ha qualificat com "el millor del món". Així mateix, la consellera ha posat de relleu la contribució que fan certàmens com la Fira de l'Oli de les Borges per combatre el despoblament que afecta comarques com és el cas de les Garrigues. "Fires com aquestes serveixen per lligar la gent al seu territori i des del Departament també treballem perquè la gent s'hi pugui estar, els joves però sobretot la gent gran a través dels nous projectes d'autonomia personal", ha assenyalat la consellera de Drets Socials.

La DOP Les Garrigues tanca una campanya amb més producció que l'any passat

La Denominació d'Origen Protegida (DOP) Les Garrigues ha assolit aquesta campanya, que encara la recta final amb la recol·lecció de les darreres olives, una producció de 4,3 milions de quilos d'oli d'oliva verge extra, uns 400.000 quilos més que la passada, tot i la sequera de l'estiu i els danys que va deixar el temporal Filomena en moltes oliveres, segons ha explicat el vicepresident de la DOP, Albert Guiu.

Pel que fa a preus, l'oli que es ven a granel ha registrat un considerable increment respecte a la campanya anterior. En el cas de l'oli al detall, les cooperatives i molins han fet un esforç per mantenir preus o augmentar-los lleugerament per repercutir l'increment dels costos de l'envasat per la pujada de preus de productes com ara el cartró, l'etiquetatge o el vidre.  

Des de la DOP valoren positivament que la Fira de l'Oli recuperi el format presencial per facilitar que els productors puguin aprofitar l'aparador que suposa certàmens com el de les Borges Blanques per donar a conèixer als visitants els seus olis.

Vistes d'autoritats i cloenda a càrrec de la cuinera i empresària Teresa Carles

Durant els tres dies, la Fira de l'Oli rebrà la visita de diferents autoritats del país. Dissabte al migdia, serà el torn de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, mentre que a la tarda el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, presidirà l'acte d'agermanament de la Fira de l'Oli amb la Fira del Pa de Cervera, acte que comptarà amb la participació de la 'influencer' gastronòmica Dolors Mateu i del periodista Pepe Antich. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, visitarà la fira diumenge al matí amb motiu del Dia de la Comarca. L'encarregada de cloure l'edició del 2022 del certamen serà la cuinera i empresària Teresa Carles.

Les Borges Blanques recupera l'essència de la Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues
comentaris