28.11.2022 |
Territoris.cat

Les Borges encara la recta final de l’any de les Biblioteques amb una vintena d’actes

La Biblioteca Marquès d’Olivart de les Borges Blanques ja prepara els darrers actes per commemorar el centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques de la Mancomunitat de Catalunya el 1915.

L'Hora del conte a la Biblioteca Marquès d'Olivart amb berenar del Projecte Biblioli
L'Hora del conte a la Biblioteca Marquès d'Olivart amb berenar del Projecte Biblioli.
Les Borges encara la recta final de l’any de les Biblioteques amb una vintena d’actes

La Biblioteca Marquès d’Olivart de les Borges Blanques ja prepara els darrers actes per commemorar el centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques de la Mancomunitat de Catalunya el 1915, ja que les Borges Blanques va ser l’única població lleidatana en tenir una Biblioteca de la Mancomunitat. 

Després d’haver iniciat el nou curs dels grups de lectura amb les sessions del Grup Llegim i +, les del grup de lectura llegir el teatre, aquest dimecres, 28 d’octubre, l’equipament garriguenc ha iniciat les sessions del grup de lectura guiada, que durant aquest trimestre comentarà La ofensa de Ricardo Menéndez Salmón, tot degustant amb una mica de pa, l'oli de les cooperatives de les Borges, dins del Projecte Biblioli. A més a més, gràcies al programa Lletres en viu de la Institució de les Lletres Catalanes, el dijous, 29 d’octubre a les 19 hores hi haurà la visita de l'escriptor Màrius Serra. L’autor parlarà dels seus llibres i especialment de la seva novel·la Plans de futur, premi Sant Jordi 2012. Tots els assistents podran degustar pa amb oli i participar en el sorteig d'un lot de productes d'oli dins el Projecte Biblioli.

Pel que fa a les activitats de novembre, on es demanarà un donatiu d’un euro per a La Marató de TV3, la Biblioteca de les Borges ha preparat una Exposició de documents i contes de cuina, en col·laboració amb la Mostra Gastronòmica de les Garrigues. Així, el divendres 6, a les 19 hores hi ha prevista la Festa de la bibliocursa i un berenar dins del Projecte Biblioli. Els dijous 12 i 26, a les 17 hores, el Grup de Lectura llegim i + comentarà la novel·la de la cuinera Coia Valls. Divendres 13, hi haurà un Taller de contes per a P5, 1r, 2n i 3r amb la col·laboració d’Acció Local. Els voluntaris del Casal de la Gent Gran coordinats per la Lis Solé explicaran com fer una cassola de tros. A continuació, hi haurà tastets de contes de cuina amb la Maria Balcells i la Júlia Mas.
Divendres 20, a les 17:30 hores, el Grup Llegir el Teatre, comentarà El Público de Federico García Lorca, sota la conducció de Meritxell Cucurella-Jorba, que finalitzarà amb un berenar del Projecte Biblioli. Dimecres 25, a les 11:30 hores, el Grup de Lectura guiada, comentarà La ofensa de Ricardo Menéndez Salmón, i en acabar hi haurà un aperitiu del Projecte Biblioli. Divendres 27, a les 18:30 hores es durà a terme l’Hora del conte per a p3 i p4, amb la col·laboració d’Acció Local. Els voluntaris del Casal de la Gent Gran coordinats per la Lis Solé explicaran com fer postres garriguencs. A continuació, hi hauran tastets de contes de cuina amb Maria Balcells i Júlia Mas.

Amb tot, el plat fort de la celebració del centenari, arribarà el darrer mes de l’any amb les 3 activitats prèvies i la festa del dissabte, 12 de desembre, on hi haurà 5 actes per celebrar la cloenda de l’Any de les Biblioteques 2015, dels que s’informarà properament.

Antecedents
L’abril de 1914 es va constituir la Mancomunitat de Catalunya. Nou anys després, i com a conseqüència del cop d’estat de Primo de Rivera, cessà gran part de la seva activitat, fins que es va dissoldre el 1925.
La Mancomunitat consistí en la federació voluntària de les quatre diputacions de Catalunya. Era una estructura, en primer terme, administrativa, però va dur a terme una cabdal acció de govern sota la presidència del seu principal impulsor, Prat de la Riba i, després de la seva mort, sota el mandat de Puig i Cadafalch. Ambdós van treballar en diversos projectes d’infraestructures, ensenyament i sanitat que han assentat les bases de la Catalunya moderna.

En l’àmbit de la cultura, la Mancomunitat va posar en marxa el primer sistema de biblioteques de l’Estat. El projecte sobre la instal·lació a Catalunya d’un sistema de biblioteques populars fou aprovat per la Mancomunitat el maig de 1915. El projecte, redactat pel polític i intel·lectual Eugeni d’Ors, va posar les bases del sistema bibliotecari del país, amb una organització estructurada i jeràrquica que incloïa una biblioteca central i unes biblioteques sucursals que haurien de treballar en xarxa. La capçalera d’aquest sistema hauria de ser la Biblioteca de Catalunya, que l’any passat, 2014, va celebrar el seu centenari. 

1915, el naixement d’un sistema
El juliol de 1915 la Mancomunitat convoca el primer concurs per a l’adjudicació de quatre biblioteques populars i a la tardor del mateix any l’Escola Superior de Bibliotecàries ja comença a funcionar. El 1918 es gradua la primera promoció de bibliotecàries i s’inauguren les quatre primeres biblioteques populars, una a cada província: Valls, Sallent, les Borges Blanques i Olot. Per primera vegada les biblioteques tenen els llibres de lliure accés als prestatges, disposen d’una secció per a infants, presten llibres i la majoria tenen una sala destinada a activitats culturals i socials.

Les Borges encara la recta final de l’any de les Biblioteques amb una vintena d’actes
comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement