27.05.2020 |

Les Borges estima pèrdues de més de 25 mil euros pel temporal

El temporal de pluja, pedra i ratxes de fort vent d’ahir ha suposat importants danys en els equipaments municipals de les Borges i en l’agricultura, uns desperfectes que han causat importants pèrdues econòmiques i materials

L'alcalde ha visitat avui les destrosses amb la regidora Núria Palau i el tècnic municipal Albert Quintillà
L'alcalde ha visitat avui les destrosses amb la regidora Núria Palau i el tècnic municipal Albert Quintillà
Les Borges estima pèrdues de més de 25 mil euros pel temporal

Un primer informe elaborat pels serveis tècnics de l’Ajuntament xifra aquesta quantitat en equipaments públics i mobiliari urbà en més de 25.000 euros, en cas que finalment s’hagi de renovar el parquet del pavelló Francesc Macià, que ahir es va negar d’aigua. Altres problemes generats per la tempesta i que es van solucionar de manera immediata gràcies a l’actuació de la Policia Local i de voluntaris van ser l’entrada d’aigua al Centre d’Empreses Innovadores i la inundació de la plaça Constitució i del Centre Cívic, on el clavegueram no va poder engolir la gran quantitat d’aigua que va caure en pocs minuts. D’altra banda el temporal també ha passat factura a l’agricultura, on la pedregada ha malmès els cultius de fruita dolça i de cereal.

Després d’aquesta primera valoració, els serveis tècnics estan atents a l’evolució del parquet del pavelló per decidir si finalment cal canviar-lo, ja que la canal de la teulada no va poder engolir tota l’aigua, per la quantitat de granís acumulat, i va filtrar cap a l’interior. La pluja, que va negar baixos de locals i llars de les Borges, també va anar acompanyada de pedra, que a la part alta de la ciutat fins i tot va foradar persianes. El temporal també va danyar la seu de Ràdio les Borges, on l’aigua va filtrar i van caure plaques de guix del sostre. La tempesta també va provocar que s’esfondrés la paret d’una casa en obres al carrer Sant Pere així com la teulada d’una altra, que estava deshabitada. D’altra banda l’aiguat va fer que sobreeixís el clavegueram en certes zones de la ciutat, com a la confluència de l’Avinguda Jaume I amb el carrer Carrasco i Formiguera al Passeig del Terrall, i també al carrer Comerç. En aquest últim, i aprofitant que està en obres per millorar el clavegueram, “l’Ajuntament millorarà els punts conflictius que queden per solucionar”, apunta l’alcalde Enric Mir, qui també anuncia que des d’ahir a primera hora de la tarda els serveis a la ciutat es van normalitzar. “Només finalitzar la tempesta vam començar a posar-ho tot en ordre amb tots els efectius municipals. Els treballs han consistit sobretot escombrar les fulles i branques caigudes, sobretot a la zona de la plaça Europa. Les brigades de neteja treballen a fons per deixar la ciutat neta i aixecar o desembrossar clavegueres per drenar l’aigua”.  

El temporal també va passar factura a l’agricultura: arbres fruiters fets malbé i camps de blat i de panís destrossats per la forta pedregada “en un moment en què el sector agrari també nota els efectes de la crisi”, afirma l’alcalde Enric Mir. Segons el president de la Cooperativa de Sant Isidre de les Borges, Jaume Salat, la pedra ha fet que es perdi un 80% de la collita de fruita dolça: préssec, peres, pomes i nectarines. També es perdrà més d’un 50% de la collita de blat, que no havia començat, i pel que fa al panís, que ha quedat fet malbé, se’n perdrà més de 80%. D’altra banda sembla que sortosament la pedra gairebé no va causar danys a les oliveres. La tempesta també ha provocat altres danys econòmics col·laterals, com la pèrdua de 100 llocs de treball relacionats amb la recollida de la fruita. Per aquest motiu, i malgrat que autoritats i representants de les cooperatives s'han posat en contacte amb els responsables d'Agroseguro perquè comprovin "el dany real registrat en les plantacions" i s'agilitzin els peritatges a les zones afectades, Salat ha declarat que “iniciarem els tràmits per sol·licitar la declaració de zona catastròfica”.

L’alcalde Enric Mir va assistir ahir a la tarda a la reunió celebrada al Consell Comarcal del Pla d’Urgell presidida pel conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i amb altres alcaldes de la zona afectats per tal d’accelerar la peritatge dels danys al sector agrari.

Les Borges estima pèrdues de més de 25 mil euros pel temporal
comentaris