16.01.2022 |

Demanen mesures per a cooperatives i productors per pal·liar els efectes del temporal

En algunes zones es pot haver perdut entre un 70% i un 100% de la collita de fruita dolça i cereal

La tempesta va deixar caure pedres de la mida de confits a les Borges
La tempesta va deixar caure pedres de la mida de confits a les Borges
Demanen mesures per a cooperatives i productors per pal·liar els efectes del temporal

La pedregada que aquest dimarts va afectar la comarca de les Garrigues ha malmès entre un 70% i un 100% de la collita de fruita i de cereal. A més, en alguns casos la pedra ha afectat el 100% dels arbres fruiters, sobretot pomeres, i a algunes branques dels arbres, que seguiran malmeses per la campanya de l'any vinent.  Per aquest motiu la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha demanat que s’estableixin ajudes urgents per a les cooperatives afectades.

Les cooperatives tenen una important presència en els municipis afectats, per la qual cosa els socis que s’aglutinen en aquest territori poden patir greus pèrdues econòmiques i també es pot veure afectada l’activitat de l’agroindústria cooperativa. La situació és més greu encara perquè, tal i com va indicar el conseller d'Agricultura Josep Maria Pelegrí ahir a la tarda, "es tracta del segon any consecutiu que es registra una tempesta de pedra d’aquestes característiques a la mateixa zona". A més, Pelegrí va avançar que proposarà ajuts destinat a millorar les xarxes antipedra. Per assegurar la continuïtat dels llocs de treball i de l’activitat de les cooperatives, la FCAC demana la posada en marxa d’una sèrie de mesures de suport: línees preferents de crèdit; exempció del pagament de les quotes de la seguretat social; reducció de les amortitzacions pendents; la no aplicació del límit màxim per a operacions amb tercers no socis sense perdre la condició de cooperativa especialment protegida i l’obertura d’una línia destinada a sufragar els costos fixos de les cooperatives.

No obstant, a més de les pèrdues directes del temporal n'hi ha d'altres com el fet que la pedregada farà minvar els llocs de treball relacionats amb la recollida de fruita. Així ho ha indicat avui Jaume Salat, president de la Cooperativa de Sant Isidre de les Borges Blanques, qui creu que "s'hauran perdut un centenar de llocs de treball". Salat també ha fet incís en les pèrdues econòmiques, sobretot a les zones més afectades pel temporal, és a dir, la part nord del terme. "Creiem que s'ha perdut un 80% de la collita de fruita dolça, i pel que fa al blat, un 50% s'ha fet malbé. Pel que fa a l'olivera, les primeres impressions apunten a que no hauran sofert danys importants". Pel que fa a un altre dels municipis fortament afectats pel temporal, Arbeca, el president de la cooperativa, Joan Gras, ha explicat que la majoria de les pèrdues es podran recuperar ja que el 80% dels conreus estan assegurats. El problema més important el tindrà, ha dit, la cooperativa, "que veurà minvada substancialment l'entrada de productes".

Segons dades del Departament d'Agricultura la pedregada va avançar de sud a nord afectant les comarques de les Garrigues, el Pla d'Urgell, l'Urgell, la Noguera i el Pallars Jussà i va afectar gairebé 42.000 hectàrees de cereal i fruita dolça. Els danys superen el 50% de la collita en un total de 17.000 hectàrees, la major part de cereal.

Demanen mesures per a cooperatives i productors per pal·liar els efectes del temporal
comentaris