09.04.2020 |
Territoris.cat

Les Borges exigirà responsabilitats i compensacions per la tala d'arbres al Canal

L'alcalde Enric Mir i el primer tinent d'alcalde, Francesc Macià, van visitar ahir la zona afectada

Les entitats defensores del patrimoni han demanat la paralització de les obres.
Les entitats defensores del patrimoni han demanat la paralització de les obres.
Les Borges exigirà responsabilitats i compensacions per la tala d'arbres al Canal

L’Ajuntament de les Borges Blanques reclamarà mesures pal·liatives i compensatòries a la Casa Canal de Mollerussa per la tala d’una quarantena d’arbres als marges de la quarta sèquia principal del Canal d’Urgell que pertanyen al seu terme municipal, “un entorn protegit que, segons fonts consultades, precisa d’autorització municipal a l’hora d’efectuar-hi una tala d’arbres o qualsevol tipus d’acció”. Així ho ha afirmat l’alcalde de les Borges, Enric Mir, aquest matí en declaracions a TV3, durant la visita que la cadena catalana ha realitzat en aquesta zona declarada Bé Cultural d’Interès Local per tal de conèixer l’abast d’aquesta polèmica, que va esclatar la setmana passada arran de la denúncia conjunta d’Ipcena, l’Associació de Defensa del Patrimoni Natural La Banqueta i l’Ateneu Popular Garriguenc demanant la tramitació d’expedient de restitució de la legalitat urbanística i la paralització de l’obra.   

En les seves declaracions, Mir també ha explicat que els tècnics del consistori estan recollint tota la informació necessària per tal que l’Ajuntament “pugui establir les mesures pertinents i exigir responsabilitats pel que considerem una mala praxi que va en contra d’aquest entorn natural protegit”. En aquest sentit, Mir ha anunciat que el consistori rebrà avui mateix l’informe dels Agents Rurals sobre els danys ocasionats. “No obstant, i segons les primeres valoracions, tenim constància de que s’ha realitzat una tala indiscriminada, massiva i innecessària d’una quarantena d’arbres –bedolls, pins, freixes, oms i plàtans-, algunes espècies prou valuoses i fins i tot centenàries, quan en realitat estan prou allunyades del vas de la llera i no poden afectar l’obra nova que s’hi està portant a terme”, ha afirmat.

Per altra part l’alcalde ha explicat que l’Ajuntament entén la necessitat de dur a terme aquestes obres de millora del Canal d’Urgell per qüestions de fuites i d’increment de cabal, però ha advertit que aquest fet “no eximeix a l’empresa concessionària de la gestió de l’aigua de les seves obligacions, que passen per consensuar el projecte i per sol·licitar una llicència en l’àmbit ambiental a l’Ajuntament de les Borges”. A més, l’alcalde ha subratllat el fet que “a dia d’avui, els responsables de l’empresa, i a requeriment de l’Ajuntament, s’han limitat a aportar tan sols un projecte tècnic com a únic element d’informació i sense cap referència a la tala d’arbres”.

Actualment l’Ajuntament de les Borges s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament de Juneda, també afectat per l’obra i demés incidències ambientals, i amb el Consell Comarcal de les Garrigues, per fer un front comú que faciliti una reparació justa d’aquest entorn tant valorat pels veïns declarat ja l’any 2002 Bé Cultural d’Interès Local.

 

Comentarios