Les Borges participa en el Dia Europeu de Conscienciació de l'Aturada Cardiorespiratòria

El Centre Cívic de les Borges acull avui un taller d’iniciació a les maniobres de reanimació cardiopulmonar que està obert a tota la ciutadania.

Les sessions inclouen casos pràctics de reanimació cardiopulmonar
photo_camera Les sessions inclouen casos pràctics de reanimació cardiopulmonar

L’activitat està organitzada pel grup de treball d'urgències de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i el Consell Català de Ressuscitació en motiu del Dia Europeu de la Conscienciació de l'Aturada Cardiorespiratòria. Les sessions, que tenen lloc des de les 10 del matí fins a la una del migdia i de cinc a vuit de la tarda, inclouen una breu explicació del protocol d’actuació i exercicis pràctics consistents en compressions toràciques externes que serveixen per compensar l'aturada cardíaca.

L’activitat, que compta amb la col·laboració de Creu Roja de les Garrigues i de l’Ajuntament de les Borges Blanques, pretén “donar a conèixer què cal fer davant una situació d’aturada cardíaca, ja que amb una actuació ràpida hi por haver una possibilitat de supervivència superior a l’11%”, explica la regidora de Benestar Social i Salut, Pilar Chimenos. “Des del consistori hem volgut donar suport a aquesta iniciativa perquè l’entenem com una nova oportunitat per sensibilitzar la població de la importància que té la reanimació cardiopulmonar per salvar vides”, afirma.

L’acte compta amb la intervenció de cinc professionals sanitaris del CAP de les Borges, del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) de la capital de les Garrigues i de les residències de les Borges i Juneda, que s’encarreguen d’oferir la informació bàsica per si els assistents es troben en un cas d’aturada cardíaca. “És important que la gent tingui la noció de que s’ha de fer alguna cosa mentre es demana ajuda, perquè quan abans es comença la reanimació les probabilitats de sobreviure augmenten”, explica Toni Labranya, un dels metges que participa en aquesta activitat a les Borges. A més dels exercicis pràctics, la sessió informativa dóna nocions per valorar l’estat de la persona afectada, s’explica que cal trucar al 112 i s'indica com fer les compressions toràciques externes, una maniobra que intenta suplir la funció del cor per fer arribar la sang als òrgans vitals.

A Catalunya es produeixen cada any 3.000 morts per mort sobtada cardíaca. La majoria són causades per malaltia coronària (infart), però en un 20%, sobretot en la gent jove i sovint esportistes, aquesta pot ser derivada d’una malaltia genètica. Durant una aturada cardiorespiratòria el cor és incapaç de bategar i, per tant, de bombar la sang a tot el cos, inclòs el cervell. El temps és vital ja que només es disposa de minuts per recuperar el ritme cardíac. A mesura que passen els minuts sense recuperar el batec del cor, el pacient té més risc de patir dany cerebral irreversible. Com més ràpida i de qualitat sigui l’aplicació de la reanimació cardiopulmonar, més gran serà la possibilitat de supervivència i, per tant, es reduiran les seqüeles potencials.

A Europa, anualment es produeixen més de 350.000 morts en entorns extrahospitalaris. Per aquest motiu, un reconeixement precoç, juntament amb l’alerta als serveis d’emergència i una correcta realització de les compressions toràciques, asseguren que la supervivència pugui incrementar-se entre dues i tres vegades.

Comentaris