Les Borges projecta una consulta per cambiar el nom de la Plaça Constitució

L’Ajuntament de les Borges va citar ahir al vespre als veïns i comerciants de la Plaça Constitució a la reunió informativa convocada en motiu del canvi de nom de la Plaça Constitució pel de “la Plaça”, una consulta que se celebrarà els propers dilluns, dimarts i dimecres.

El canvi de nom de la Plaça Constitució es podrà votar a partir de dilluns vinent
photo_camera El canvi de nom de la Plaça Constitució es podrà votar a partir de dilluns vinent

Durant l’assemblea, que va tenir lloc al Centre Cívic, el consistori va informar als assistents sobre les raons que té per canviar la nomenclatura i sobre el procediment que se seguirà, una consulta popular. Aquest fet es produeix per primera vegada al municipi garriguenc i donarà peu a “futures convocatòries sobre temes d’especial interès per tal de fer realitat la voluntat dels veïns”, afirma l’alcalde Enric Mir. La votació tindrà lloc els propers dies 15, 16 i 17 de juliol, i tindran dret a vot tots els majors de 16 anys que a dia 1 de juliol estiguin empadronats a la Plaça Constitució, així com els titulars de comerços i establiments que hi estan ubicats. El resultat es farà públic el proper dijous dia 18.

Per l’alcalde, Enric Mir, la convocatòria d’aquesta votació “posa de manifest la voluntat del consistori de regularitzar una situació que desperta un gran interès a la població”. Mir també argumenta la decisió de l’equip de govern sobre la convocatòria de l’assemblea d'ahir a la nit, ja que “hem de proporcionar tota la informació als veïns i donar-los totes les dades per a què puguin decidir amb coneixement de causa”. Les votacions es podran fer a les oficines de l’Ajuntament, de 09.00 hores a 14.00 hores. Caldrà acreditar-se amb el DNI o amb una autorització signada, en cas de delegar el vot, i els titulars dels establiments i comerços hauran de dur els documents que els autoritzen a actuar en nom d’aquests negocis.

L’interès pel canvi de nom ve motivat per una reivindicació històrica d’eliminar el mot “Constitució” de la plaça més emblemàtica de la capital de les Garrigues, també coneguda popularment com a “plaça dels porxos”. El canvi de nom de la plaça ha estat objecte en dues ocasions de mocions aprovades pel Ple de l’Ajuntament, al juliol del 2010 –presentada pel grup d’ERC- i al novembre del 2011 –pel regidor de la CUP-, en les què es proposava efectuar la substitució. No obstant, el consistori ha volgut comptar amb el consens del veïns i comerciants afectats, “requisit indispensable per dur a terme el canvi”, apunta Enric Mir. “Cal donar la paraula a la gent afectada i que en última instància poder fer ús d’aquest dret a decidir, perquè el que ha de prevaldre per damunt de tot és la voluntat dels veïns”, conclou.

Comentaris