08.08.2020 |
Territoris.cat

El ‘Bus de la Salut’ arriba a les Garrigues per fer proves a habitants amb risc vascular o renal

L’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, i la regidora de Salut, Pili Chimenos, han visitat aquest matí el ‘Bus de la Salut’, que des d’avui i fins el proper dijous, 5 de febrer, serà a la capital de les Garrigues.

L'alcalde Enric Mir visita el Bus de la Salut a les Borges Blanques.
L'alcalde Enric Mir visita el Bus de la Salut a les Borges Blanques.
El ‘Bus de la Salut’ arriba a les Garrigues per fer proves a habitants amb risc vascular o renal

L’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, acompanyat de la regidora de Salut, Pili Chimenos, han visitat aquest matí el Bus de la Salut, que des d’avui i fins el proper dijous, 5 de febrer, serà a la capital de les Garrigues. Els responsables polítics han volgut agrair la feina que duen a terme les encarregades de l’estudi científic, pioner a Catalunya, que permetrà realitzar en 3 anys proves a 12.000 lleidatans amb risc de patir una malaltia cardiovascular o renal, i en el que aquesta setmana participen 96 borgencs. El bus té previst visitar Juneda els dies 18 i 19 de maig, i al setembre també arribarà a Castelldans, Arbeca, l'Espluga Calba, la Granadella i Bellaguarda.

Les proves es realitzen en un bus medicalitzat que es desplaça in situ per les comarques lleidatanes per realitzar un diagnòstic precoç a una població diana d’entre 40 i 70 anys, seleccionada aleatòriament per acomplir diferents factors de risc. La iniciativa l’han posat en marxa la Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA).

Segons ha declarat la directora del CAP de les Borges, Cristina Farràs, aquest projecte té l’objectiu de conèixer l’estat de salut de les artèries de la població de risc lleidatana i detectar patologies vasculars o renals ocultes. A més, Farràs ha explicat que el projecte del ‘Bus de la Salut’ té tres vessants: el diagnòstic precoç, promoure els hàbits saludables i fomentar la donació d’òrgans.

En aquest primer any d’investigació, 4.000 lleidatans, amb una mitjana diària de 24 persones, estan pujant al Bus de la Salut, equipat amb les més avançades tècniques diagnòstiques i amb especialistes mèdics relacionats amb els trastorns vasculars i dues infermeres i una auxiliar de clínica altament especialitzades, que permet el diagnòstic precoç de malalties com l’infart, l’angina de pit o l’ictus.

Proves en 40 minuts amb un ecògraf

Es tracta de proves indolores i sense cap efecte secundari que requereixen 40 minuts per individu. S’inicien amb una entrevista per conèixer l’estil de vida i els hàbits alimentaris que segueix l’usuari. També s’extreu una mostra sanguínia per conèixer com funcionen els ronyons, quin és el nivell de colesterol i altres paràmetres.

Mitjançant una ecografia com les que es fan a l’embaràs es visualitza l’estat de les artèries caròtides, situades al coll, i femorals, situades als engonals, que donen una visió general de la situació en què es troben totes les artèries del cos: l’engruiximent de la paret arterial, la presència de plaques de greix, etc.

El ‘Bus de la Salut’ arriba a les Garrigues per fer proves a habitants amb risc vascular o renal
comentaris