Un cas de grip aviar a Arbeca obliga sacrificar 37.000 galls d'indi i 50.000 guatlles

Les explotacions de gall d'indi afectades rebran una indemnització d'entre 40.000 i 60.000 euros i les de guatlles d'engreix, de 20.000 euros
Façana de la granja d'Arbeca on s'ha declarat un brot de grup aviària ©Anna Berga
photo_camera Façana de la granja d'Arbeca on s'ha declarat un brot de grup aviària ©Anna Berga

El Departament d'Acció Climàtica ha iniciat el sacrifici de 37.000 galls d'indi i 50.000 guatlles d'explotacions ubicades al municipi d'Arbeca, després d'haver detectat un cas de grip aviar confirmat pel Laboratori Nacional de referència de Veterinària d'Algete, a Madrid. El passat 6 de febrer, el veterinari de l'explotació afectada va fer-hi una visita i va veure-hi "símptomes i mortalitat no normal", per aquest motiu, es va començar a fer una anàlisi als animals i es van executar 9.000 galls d'indi, alhora que es va immobilitzar la zona restringuida al voltant de 10 quilòmetres.

El virus no afecta la salut pública, ja que l'H5N1 no és transferible als humans

Així doncs, s'han immobilitzat les 10 explotacions d'aviram existents d'Arbeca; han sacrificat 28.000 galls d'indi i 50.000 guatlles d'engreix d'algunes granges del costat de la finca afectada i han començat inspeccions veterinàries.

La directora general d'Agricultura, Elisenda Guillaumet ha volgut llençar un missatge de "tranquil·litat" i ha remarcat que el Govern actuarà de la forma més àgil possible per minimitzar els riscos del sector. Tanmateix, ha afegit que la causa d'aquest focus de grip aviar es deu a una "fallada de les mesures d'autoseguretat" i que podria ser que la granja afectada hagués introduït dins l'equipament palla de fora contaminada per l'excrement d'una au salvatge.

En el radi de 10 quilòmetres decretat per Departament hi ha 73 explotacions afectades de les Garrigues, l'Urgell i el Pla d'Urgell; 56 són explotacions comercials, 2 escorxadors, 1 incubadora i 15 granges d'autoconsum

Granja d'Arbeca on s'ha detectat un brot de grip aviària ©Anna Berga
Granja d'Arbeca on s'ha detectat un brot de grip aviària ©Anna Berga

La normativa marca que la immobilització s'allargui durant 30 dies des de la detecció del focus, per tal de desinfectar correctament la zona. En tot l'any passat, es van detectar 99 focus de grip aviar en aus salvatges al conjunt de l'Estat. A Catalunya, els Agents Rurals van analitzar 612 aus salvatges, 12 de les quals tenien grip aviar. Des del 2017 que no se'n detectava cap en una explotació per a consum humà; va ser a Girona i va comportar el sacrifici de 27.000 ànecs d'engreix.

Tanmateix, les granges que s'han vist obligades a sacrificar animals rebran una indemnització d'entre 40.000 i 60.000 euros les de galls d'indi i de 20.000 euros en el cas de les guatlles d'engreix. Així doncs, la indemnització de la granja va a càrrec del Govern, l'Estat i la Unió Europea mentre que a les granges del voltant, la indemnització s'assumeix al 50% entre la Generalitat i el ministeri.

Per altra banda, el responsable del sector avícola d'Unió de Pagesos, Jordi Armengol, ha expressat la preocupació respecte al pànic que es pugui generar entre els consumidors per l'aparició d'aquest cas de grip aviar i al mateix temps, temen una "desviació de consum".

També, la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà ha recordat que "existeix un pla de contingència extremadament calculat" que ajudarà a pal·liar la situació del brot de grip aviar d'Arbeca.

comentaris