20.04.2021 |
Territoris.cat

Les Cassoles de Juneda ja són al Patrimoni Festiu de Catalunya

Concurs de Cassoles de tros de Juneda
Concurs de Cassoles de tros de Juneda
Les Cassoles de Juneda ja són al Patrimoni Festiu de Catalunya

El Departament de Cultura va comunicar la passada setmana a l'Ajuntament de Juneda que la Festa de les Cassoles ja s'ha inclòs en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Es tracta d'un fons documental que es va crear l'any 2006 amb la voluntat de recollir les festes, manifestacions i celebracions comunitàries, així com els elements festius amb vigència arreu de Catalunya, amb l'objectiu de preservar, difondre i protegir el patrimoni festiu del país.

La propera festa de les Cassoles de tros de Juneda tindrà lloc el cap de setmana del 7 al 9 de juny.

Concurs de Cassoles de tros de Juneda histórica

El Concurs de Cassoles 

L'any 1979 un grup de joves junedencs de la revista local Fonoll, encapçalats per Joan Josep Solé Mateus i Ramon Triquell Salla, van constituir, amb molt entusiasme, una comissió per tal d'organitzar una festa popular que pogués reunir a tots els junedencs i junedenques al voltant de la tradició perduda dels seus avantpassats, de cuinar una cassola de tros, quan aquests treballaven al camp de sol a sol i s'aplegaven amb els veïns de les finques properes per tal d'alimentar-se.

Concurs de Cassoles de tros de Juneda históricaUn dels trets bàsics d'aquesta comissió era el de reconstruir l'antic procés d'elaboració de la cassola de tros, però no solament en l'aspecte culinari, sinó també en el social, convertint la diada en una gran festa de germanor, on d'una manera o una altra, hi pogués participar tot el poble de Juneda. Així, a part d'establir una reglamentació bàsica (ús de cassoles de fang, foc de llenya, i exclusió de l'arròs) es constituí que l'elaboració de cada cassola es faria col·lectivament per colles, a les quals els hi serien assignades a cadascuna d'elles una parcel·la a la Plaça Catalunya de la vila, per tal de poder cuinar-la.

La data escollida per a la realització del primer concurs de la Cassola de Tros de Juneda va ser el diumenge de Pentecosta o Pasqua granada, d'aquell any. D'aquesta manera el dia 3 de juny de 1979 es va celebrar el primer concurs de cassoles de tros de Juneda.

Les Cassoles de Juneda ja són al Patrimoni Festiu de Catalunya
comentaris