06.12.2021 |
Territoris.cat

El Consell Comarcal de les Garrigues congela la taxa de recollida de residus

Obres ampliació abocador de les Borges Blanques
Obres ampliació abocador de les Borges Blanques
El Consell Comarcal de les Garrigues congela la taxa de recollida de residus

El Consell Comarcal de les Garrigues ha acordat mantenir el preu de la taxa de la recollida de residus que cobra als municipis garriguencs per al pròxim any i compensarà l'ens comarcal l'augment del cànon que cobra l'Agència de Residus de Catalunya sobre els residus municipals que van a l'abocador i que no es poden reciclar, que passarà de 35,6 euros/tona a 41,3 euros/tona per al 2019.

El president del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas, ha destacat que aquesta mesura s'ha pogut materialitzar gràcies a la bona feina del Consell, dels municipis i de la gent de la comarca que han fet que augmenti considerablement la recollida selectiva en aquest any, passant del 26% durant el 2017 a més del 30% al setembre de 2018.

Durant aquest any, des del Consell Comarcal s'han revisat les valoracions de recollida selectiva que s'enviaven a la Generalitat i s'ha detectat que no s'estaven afegint les dades de recollida de runa domiciliària, que gestiona una empresa privada, que en el cas d'incorporar-se, farien augmentar el percentatge total de recollida selectiva a la comarca

Xerrades informaives al municipi del VilosellAfegint les dades de recollida de runes domiciliàries, i sumat a l'augment de la recollida selectiva de la resta de fraccions per parts dels garriguencs i garriguenques, la comarca deixaria d'estar a la cua en recollida selectiva de Catalunya.

Segons dades de l’any 2017, de les 42 comarques de Catalunya, les Garrigues és la 31a comarca en recollida selectiva bruta de residus recollits mitjançant les 5 fraccions (resta, orgànica, paper, envasos i vidre), i si es confirma aquesta bona tendència, enguany es podria situar en la 20a posició.

Si bé és cert que d’altres comarques augmenten els índexs de reciclatge amb altres residus municipals (runes, poda, fustes, etc.), les Garrigues no genera tanta tipologia d’aquests residus i aquest fet també la situa com a comarca que menys residus per habitant genera de Catalunya

Gràcies a les campanyes de conscienciació que s'estan duent a terme a la comarca i la implicació tant dels municipis com dels garriguencs i garriguenques, des del Consell Comarcal s'espera assolir el 40% de recollida selectiva l'any 2020.

Amb l'objectiu de continuar millorant la recollida selectiva a la comarca, des del Consell Comarcal s'estan mantenint converses amb l'empresa concessionària de la recollida de brossa, Jaume Oró, per valorar la implantació del porta a porta als municipis petits que hi estiguin interessats.

Xerrades informaives al municipi de  Bellaguarda

Obres d'ampliació de l'abocador de les Borges Blanques

Cal recordar que el passat mes de setembre es van iniciar les obres d'ampliació de l'abocador de les Borges Blanques, les quals tenen prevista una durada de 5 mesos i que ja es troben al 20% d'execució.

Les obres han començat amb la realització d’una nova bassa de lixiviats, i una vegada aquesta estigui enllestida, es realitzarà el nou vas per la deposició de residus, el qual serà annex al vas actual d’abocament.

Campanyes del Consell Comarcal per fomentar la recollida selectiva

Per millorar aquestes dades de recollida selectiva, des del Consell Comarcal s'han impulsat campanyes de sensibilització adreçades tant a particulars com a empreses, posant especial èmfasi en els grans generadors de fracció orgànica, com són comerços, restaurants, residències i menjadors col·lectius, entre altres.

En aquest sentit, durant aquest 2018 s'està realitzant una campanya de millora de la fracció orgànica dels grans generadors, amb visites porta a porta dels establiments, i recordatori perquè realitzin la separació d'aquests residus, tal com obliga a fer el Decret 1/2009 de la Llei Reguladora de Residus

A més, durant els mesos de setembre i octubre, s'han realitzat un total de 14 xerrades en diferents municipis de la comarca, a les quals han assistit 470 persones. En cadascuna d’aquestes sessions s’ha explicat el nivell de reciclatge a cada municipi i com es poden augmentar els índexs de recollida selectiva. També s’ha posat èmfasi en el requisit de la Unió Europea de reciclar un 50% dels residus per a l’any 2020.

Als assistents a les xerrades se'ls obsequia amb unes bosses per a facilitar el reciclatge de les fraccions de paper, envasos i vidre. Està previst que les xerrades continuïn durant el mes de novembre als municipis de la resta de la comarca.

Una altra de les campanyes per fomentar la recollida selectiva duta a terme ha estat la millora de la retolació dels contenidors de rebuig i d'orgànica de les Borges Blanques. La valoració de resultats des que es van instal·lar els nous rètols, el passat mes de juliol, està sent satisfactòria i la mesura s’estendrà a altres municipis de la comarca, començant per Juneda i Arbeca.

El Consell Comarcal de les Garrigues congela la taxa de recollida de residus
comentaris