14.06.2021 |

La consellera Munté inaugura una floristeria que dóna feina a discapacitats

Durant la visita la consellera de Benestar Social i Família també ha visitat l’Ajuntament de les Borges, on ha estat rebuda per les autoritats locals i ha signat el Llibre d’Honor.

La consellera, durant la inauguració de la floristeria a Juneda
La consellera, durant la inauguració de la floristeria a Juneda
La consellera Munté inaugura una floristeria que dóna feina a discapacitats

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha inaugurat aquest matí la floristeria d’Apromi Planters de les Borges, un establiment gestionat pel Centre Especial de Treball (CET) de l’Associació Talma que dóna feina a persones discapacitades i amb malalties mentals. 

La consellera ha destacat que serveis com aquest “suposen la creació d’ocupació de persones que d’altra manera ho tindrien complicat. També és important perquè es fa visible la tasca de les entitats que estan treballant en aquest àmbit, del servei a les persones amb discapacitat, per la qual cosa l’obertura d’aquest establiment és positiu per les Borges Blanques i també pel conjunt de la comarca”. Munté també ha valorat molt positivament el fet que “es conegui aquesta iniciativa i que hi hagi consum d’aquesta productes de proximitat, que són productes de la terra i sobretot sempre al servei de les persones. En aquest sentit també s’ha pronunciat l’alcalde Enric Mir, qui ha destacat “la tasca que es fa des de l’associació Talma, tant per la creació de lloc de treball per a un col·lectiu molt vulnerable com per la repercussió econòmica que té en el territori a través de la comercialització de productes propis”.

La floristeria, que es va posar en funcionament el mes de març passat i dóna feina a persones en risc d’exclusió social, està ubicada a l’eix comercial de la ciutat, i ven flors, plantes i productes fitosanitaris.

L’acte ha comptat amb la presència de nombroses autoritats i personalitats polítiques, com la secretària general de Benestar Social i Família, Maria Dolors Rusinés; el director dels serveis territorials de Benestar Social i Família a Lleida, Joan Saura; el director dels serveis territorials d’Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés; els diputats al Parlament Albert Donés, Ramona Barrufet i Violant Cervera; el vicepresident del Consell Comarcal i regidor d’Urbanisme i Esports de l’Ajuntament de les Borges, Francesc Mir; la regidora de Benestar Social i Família, Pili Chimenos; el president de TALMA, Antoni Mateus i el cap del Centre Especial de Treball APROMI Planters, Xavier Lladó, entre d’altres.

Prèviament, Munté ha visitat l’Ajuntament de les Borges Blanques, on després de ser rebuda per les autoritats locals ha signat el Llibre d’Honor i ha mantingut una trobada amb els responsables municipals per analitzar la situació dels serveis a les persones a les Borges.

D'altra banda la consellera també ha inaugurat una floristeria d'Apromi Planters a Juneda, on ha estat rebuda per l'alcalde Antoni Villas. Les dues floristeries que s’han inaugurat avui donen feina a 5 persones. L’establiment de les Borges Blanques està ubicat al número 2 del carrer Nou, mentre que la botiga de Juneda es troba al número 17 del carrer La Font. En total, a Apromi Planters hi treballen 23 persones amb discapacitat o malaltia mental, que desenvolupen diferents activitats: manipulats (components de l’automòbil, entre altres), servei de neteja i pintura viària, i serveis de jardineria. Dins de la secció de jardineria, el CET disposa d’un garden amb venda de planta i complements, amb una experiència de 8 anys. A banda de la inauguració de les dues floristeries, aquest any Apromi Planters ha començat a fer cultiu de planter ecològic certificat i ha posat en marxa un hort per a autoconsum. Ara l’entitat es planteja un nou repte: la fabricació de iogurts i productes làctics conjuntament amb el Camp d’Aprenentatge Les Obagues. Aquesta nova secció crearà 3 nous llocs de treball per a persones amb discapacitat.

 
Una entitat fundada el 1976
L’Associació Talma –abans denominada Associació Pro-minusvàlids de la Comarca de les Garrigues (APROMI)– és una entitat sense afany de lucre i declarada d’utilitat pública que es dedica a l’atenció i inserció sociolaboral de persones amb discapacitat, malaltia mental o risc d’exclusió social de la comarca de les Garrigues. Es va fundar el 20 d’octubre de 1976 a Juneda, a iniciativa d’alguns pares i d’algunes entitats de la vila i la comarca amb el suport del Departament d’Ensenyament i, més tard, de Benestar Social i Família.
 
A banda del CET Apromi Planters, Talma gestiona un Servei de Teràpia Ocupacional, un Servei Ocupacional d’Inserció, un Centre d’Educació Especial, dues Llars residència, un Club Esportiu, un Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE), un Centre de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP) i un servei privat de psicologia, logopèdia i fisioteràpia adreçat a tota la població.
 
Els Centres Especials de Treball
Els CET són empreses que asseguren un treball remunerat a persones amb discapacitat, garantint la seva integració laboral. La seva plantilla ha de comptar amb un mínim del 70 per cent de persones treballadores amb un grau de discapacitat igual o superior a un 33 per cent. Són també un mitjà d'integració de persones amb discapacitat en el règim de treball ordinari. Tenen com a finalitat assegurar un lloc de treball remunerat i la prestació d'uns serveis d'ajustament personal i social que requereixi el seu personal amb discapacitat. L'objectiu d'aquests centres especials de treball és productiu com en qualsevol altra empresa, però la seva funció és social. Poden incorporar-se com a treballadors o treballadores en els CET les persones amb discapacitat física, psíquica i sensorial. Gairebé la totalitat de la plantilla dels centres especials de treball estarà constituïda per treballadors i treballadores discapacitats, sense perjudici de les places en plantilla del personal no discapacitat, imprescindible per al desenvolupament de la seva activitat. Els CET poden tenir caràcter públic o privat, i poden ser creats per les Administracions Públiques, directament o bé en col·laboració amb altres organismes, per entitats, o per persones físiques, jurídiques o comunitats de béns amb capacitat jurídica per ser empresaris.

 

La consellera Munté inaugura una floristeria que dóna feina a discapacitats
comentaris