Mengem Garrigues, un col·lectiu de petits productors que mancomunen serveis de comercialització i logística

Mengem Garrigues forma part del projecte Aliments del Territori i tu, i participa en el seu espai firal, amb la presència de productors i elaboradors, que organitzen activitats en els programes dels certàmens lleidatans

Espai Aliments del Territori i tu ©JosepAPérez
photo_camera Espai Aliments del Territori i tu ©JosepAPérez

El Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, en la seva tasca de suport i promoció al teixit socioeconòmic del territori, impulsa la xarxa de productes de proximitat ‘Aliments del territori i tu’, amb l’objectiu de donar a conèixer els aliments locals i de qualitat que es produeixen en terres lleidatanes.

Un treball conjunt de suport al sector agroalimentari del nostre territori que és possible gràcies a la col·laboració dels consells comarcals de les terres de Lleida, Pirineu i del Conselh Generau d’Aran, així com dels 400 productors i restauradors que hi participen i que fan possible la materialització d’aquesta iniciativa de desenvolupament rural a través de la promoció de productes agroalimentaris de qualitat.

Lluc Morgades en l'espai de demostracions Aliments del Territori i tu ©JosepAPérez 2
Lluc Morgades en l'espai de demostracions Aliments del Territori i tu ©JosepAPérez 2

Aquesta xarxa de productes té dos mecanismes que contribueixen a l'assoliment dels seus objectius: la web-app Aliments del territori i tu (alimentsdelterritori.cat) i d'organitzacions de mostres gastronòmiques en fires rellevants de terres lleidatanes: Fira Q de Balaguer, Fira Oli i les Garrigues, Fira de Sant Josep, Fira de Sant Miquel i la Fira de Sant Ermengol, fent de l'estand, un plató itinerant que aglutina al seu voltant una selecció d'aquests productors en cada certamen que acull un programa de tastos, activitats, demostracions, xerrades, etc., per difondre la tasca d'aquest teixit productiu, important per al desenvolupament econòmic de les terres lleidatanes.
   

Mengem Garrigues, aglutina un col·lectiu de productors i elaborador d’aquesta comarca, que va néixer de les necessitats sorgides duran l’estat l’alarma del 2020. El modest projecte de  terres garriguenques ha anat estenent a altres comarques conseqüència de l’acceptació per part dels consumidors.

La cooperativa forma part del projecte Aliments del Territori i tu, i participa en el seu espai firal, amb la presencia de productors i elaboradors, que organitzen activitats en els programes dels certàmens lleidatans. Del 21 al 22 de gener un grapat de membres de la cooperativa estaven presenta en la Fira de l’Oli Verge Extra i les Garrigues, que es va celebrar a les Borges Blanques.

El cooperativisme ressorgies al voltant de petits productors rurals

Lluc Morgades en l'espai de demostracions Aliments del Territori i tu ©JosepAPérez 1
Lluc Morgades en l'espai de demostracions Aliments del Territori i tu ©JosepAPérez 1

A mesura que han passat els mesos, i que s’ha instaurat aquesta ‘nova normalitat’, s’ha viscut una davallada pel que fa al nombre de vendes. Ara ha canviat el context, totalment, i després de l’estiu hem remuntat amb nous clients

Parlem amb Lluc Morgades (coordinador tècnicde Mengem Garrigues)

Com s’organitza actualment Mengem Garrigues?

Mengem Garrigues és una cooperativa de serveis que vol oferir logística i comercialització i, a més, vol oferir altres serveis afegits, com ara mancomunar els serveis de comunicació, administració, etc. Actualment funciona molt bé la venda a domicili de productes dels productors que formen part la cooperativa.

Recupereu, doncs, l’esperit cooperativista?

Efectivament. El projecte va arrencar a l’unir-se una desena de productors de la comarca però, a mesura que ha anat creixent, hem vist la necessitat de convertir-ho en persona jurídica.  La fórmula cooperativista s’adequava molt bé al funcionament intern del projecte, que aposta per donar valor al producte propi.

Qui forma part de Mengem Garrigues?

En un inici vam redactar uns criteris perquè el projecte no es sobredimensionés. Principalment es va apuntar a englobar els productors de les Garrigues, però, de mica en mica, i de cara a que a la botiga hi hagués més diversitat, s’ha obert a productors d’arreu de les terres de Ponent. L’essència que s’ha mantingut és que es tracti de petits productors, amb explotacions petites; o altres cooperatives agrícoles, amb qui compartim valors.

Us ha beneficiat el pas de la pandèmia?

Quan vivíem els temps més difícils de la pandèmia, Mengem Garrigues funcionava molt bé, sobretot perquè la gent ha tingut un cert toc d’atenció a consumir de manera responsable. A mesura que han passat els mesos, i que s’ha instaurat aquesta ‘nova normalitat’, s’ha viscut una davallada pel que fa al nombre de vendes. Ara ha canviat el context, totalment, i després de l’estiu hem remuntat amb nous clients.

Centralitzeu els productes amb els quals treballeu? Com funciona la vostra línia de comercialització?

Cada quinze dies fem el repartiment de les comandes, els divendres. Els dimecres anteriors tanquem la botiga, fem un llistat de tots els productes que necessitem i els passem als productors. I aquests, finalment, el mateix dimecres o dijous porten els productes al centre especial de treball de Juneda. El divendres fem les cistelles i ja es distribueixen entre la clientela.

Actualment, quin nombre de productors acolliu?

Som trenta, quinze són socis de la cooperativa i la resta són col·laboradors.

Projectes com el vostre poden marcar un canvi i contribuir a l’arrelament?

Sí, perquè no? És un servei de futur molt adient per al jovent i els seus ritmes.

Tast de productors que formen part del col·lectiu Mengem Garrigues ©JosepAPérez
Tast de productors que formen part del col·lectiu Mengem Garrigues ©JosepAPérez

Mengem Garrigues

Es tracta d'una iniciativa que ofereix prop de 300 referències, des de verdures a pa, passant per oli, carn, cosmètics, cerveses, espècies i molts altres, tot amb un denominador comú: fet a Ponent.

Després d'un any de funcionament, les 15 sòcies del projecte han decidit fer el pas i consolidar el projecte constituint-se com a cooperativa de serveis.

Aquest canvi els permetrà presentar-se amb una marca pròpia i professionalitzar els serveis que presten amb la contractació de personal propi

En aquesta línia, estrenen botiga virtual i obren un nou servei: les comandes per telèfon per a la gent gran, que sovint és qui no té botiga al seu poble.

Amb aquesta nova via de compra, volen afrontar la manca de serveis en molts pobles del món rural i incidir així en la reversió del procés de despoblament. 

Comentaris