Debat als Torms sobre l'obra de la Mancomunitat a les Garrigues

La jornada, celebrada ahir, va comptar amb la participació d'experts i historiadors i amb un centenar de persones entre el públic

Jornada sobre la Mancomunitat de Catalunya als Torms
photo_camera L'acte va comptar amb una nodrida representació del sector cultural i polític del territori.

L'escola Joan Benet i Petit dels Torms, fundada l'any 1916 per la Mancomunitat de Catalunya, va acollir el diumenge a la tarda la jornada del Centre d'Estudis Garrigues (CEG) sobre l'obra de la Mancomunitat de Catalunya a la comarca de les Garrigues. L'acte va despertar molt interès entre el públic, ja que gairebé un centenar de persones es van aplegar al municipi per escoltar les intervencions d'historiadors i experts en el tema.

La jornada va arrencar a les cinc de la tarda amb la presentació de l'acte a càrrec de l'alcalde de la localitat, Joan Masip; el president del Consell Comarcal, Juli Muro; el president del CEG, Josep Rubió, i el director de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), Josep Maria Solé i Sabaté. 

Seguidament l'historiador de la UdL Jaume Barrull va impartir la ponència inaugural "La Mancomunitat a les Terres de Lleida i a les Garrigues". Poc després el borgenc Marc Macià, historiador de la UdL i membre del CEG, va protagonitzar una xerrada sobre Pere Mias, conseller de la Mancomunitat. Mitja hora més tard va arribar el torn de Jordi Soldevila, historiador i membre del CRPU, que va parlar sobre la incidència de la Mancomunitat en l'ensenyament, la cultura i les comunicacions. Per últim, Josep Rubió va donar a conèixer l'actuació de la Mancomunitat en l'agricultura. L'acte va finalitzar  amb una taula rodona amb la participació de tots els experts.

L'herència de la Mancomunitat a la comarca

La jornada va estar emmarcada dins els centenari de la Mancomunitat de Catalunya (1914-2014), una institució que tot i la seva curta existència (1914-1924), ha estat clau en la història del país i del municipalisme. La Mancomunitat, un projecte d'autogovern impulsat per les quatre diputacions catalanes, ha deixat una gran petjada arreu del país, i també a les Garrigues. En aquest territori destaca l'aportació centrada sobretot en infraestructures, com la xarxa de camins que unia pobles com Cervià, les Borges i l'Espluga Calba, antics traçats del que són les carreteres d'avui en dia. La Mancomunitat també va fer grans aportacions a nivell cultural, com la ja esmentada escola Joan benet i Petit dels Torms. D'entre totes en destaca la Biblioteca Popular de les Borges Blanques, que formava part de la Xarxa de Biblioteques de la Mancomunitat, un projecte innovador i especialment rellevant en l’àmbit de la cultura i l’educació, ja que cal tenir present que, en aquells moments, la meitat de la població era analfabeta.

Comentaris