29.06.2022 |
Territoris.cat

Des d'aquest agost, tornen les visites guiades al Centre d’Art Rupestre del Cogul

El centre d'art rupestre del Cogul ha recuperat des d’aquest dissabte, 1 d’agost, l’horari de visites estable i un guia oficial remunerat.

Pintures rupestres del Cogul
El centre d'art rupestre del Cogul.
Des d'aquest agost, tornen les visites guiades al Centre d’Art Rupestre del Cogul

El centre d'art rupestre del Cogul ha recuperat des d’aquest dissabte, 1 d’agost, l’horari de visites estable i un guia oficial remunerat, gràcies al conveni firmat aquesta primavera per l'Agència Catalana de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de les Garrigues i l'Ajuntament del Cogul.

Després de més de cinc anys de la jubilació d'Alfonso Vallverdú, qui feia de guia i de cuidador del conjunt durant gairebé 40 anys, que va coincidir amb les obres de construcció del nou edifici l'any 2010, que les pintures del Cogul no tenien un horari de visita estable.

Amb un centre gairebé inactiu, pràcticament buit i sense electricitat, una dotzena de voluntaris del municipi i fins i tot de fora s'han encarregat des de finals del 2012 d'acompanyar els visitants que s'atansen de tant en tant a veure aquest conjunt, declarat patrimoni de la humanitat de la Unesco des del 1998. Una d’aquestes voluntàries, Anna Torres, exerceix des de dissabte de guia oficial de l’art rupestre.

Segons fonts de la Diputació de Lleida, aquesta pròxima tardor la corporació instal·larà la connexió elèctrica pendent, però mentrestant els Amics de les Pintures Rupestres del Cogul han comprat un petit grup electrogen, per poder començar a obrir les portes del centre. A més, els visitants que s’hi apropin aquests dies també podran veure una exposició sobre el món ibèric, cedida des del Museu d'Arqueologia de Catalunya, amb material original dels Vilars d'Arbeca.

Des d'aquest agost, tornen les visites guiades al Centre d’Art Rupestre del Cogul
comentaris