Detenen els autors de vint-i-set robatoris en habitatges d'Arbeca i d’arreu de l'Estat

Agents dels Mossos d’Esquadra i de la Guardia Civil han detingut, aquest dilluns 9 de febrer, quinze persones com a presumptes autors de 27 delictes de robatori amb força interior d’habitatge, usurpació de l’estat civil, desobediència i atemptat contra l’autoritat, falsedat documental, receptació, tràfic de drogues així com pertinença a grup criminal.

Mossos Esquadra - cas Llevant 04
photo_camera Els Mossos Esquadra i la Guàrdia Civil amb la plantació de marihuana dels detinguts a Castelló.

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial de Ponent, conjuntament amb agents de la Unidad Orgánica de la Policía Judicial de la Guardia Civil de Castelló han detingut aquest dilluns, 9 de febrer, quinze persones de nacionalitat espanyola, com a presumptes autores de 27 delictes de robatori amb força interior d’habitatge, usurpació de l’estat civil, desobediència i atemptat contra l’autoritat, falsedat documental, receptació, tràfic de drogues així com pertinença a grup criminal.

A mitjans del mes de juliol de 2014, els Mossos de la Regió Policial de Ponent van detectar que havien augmentat notòriament els robatoris amb força en interior d’habitatge els quals presentaven certs patrons comuns: els objectius eren cases aïllades o unifamiliars situades a les afores de pobles petits, els robatoris sempre eren en horari diürn i el botí que s’emportaven eren joies i diners.

Des d’un primer moment els investigadors van sospitar que es podria tractar d’un clan familiar que residia a la demarcació de Castelló de la Plana, principalment a les localitats de Penyíscola i Benicarló, motiu pel qual el Jutjat d’Instrucció núm. 2 de Balaguer va tutelar la investigació d’un equip de treball conjunt format per agents dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Civil.

A mesura que la investigació anava avançant, es va contrastar la informació inicial de l’existència d’un clan familiar d’ètnia gitana, amb residència a la demarcació de Castelló de la Plana, des d’on es desplaçaven amb cotxe arreu de la geografia espanyola per tal de cometre els robatoris. Els vehicles utilitzats estaven sempre a nom de terceres persones per tal d’evitar que poguessin ser reconeguts.

Fins a la data d’avui, els investigadors tenen contrastat que aquest grup criminal havia realitzat un total de 27 robatoris a tot l’Estat espanyol. A les poblacions catalanes els robatoris es van produir a Arbeca, Bellcaire d’Urgell, Vallfogona de Balaguer, Golmés, l’Ametlla de Mar, Foradada, Tornabous, Cabra del Camp i Castellserà. Fora del territori català també se’ls imputen robatoris a les demarcacions de Castelló, Granada, Terol, Jaén, Almeria, Osca, Saragossa, Màlaga, Sevilla i Jaén.

Amb tota la informació recopilada, entre el dia 9 i 10 de febrer s’han dut a terme deu entrades i escorcolls en set domicilis de Penyíscola, Benicarló, Castelló i Benicàssim, dos establiments de lloguer de vehicles i un establiment comercial de Reus, el qual ha quedat precintat. En l’operatiu també es van detenir quinze persones, membres del grup criminal.

En els registres domiciliaris s’hi van localitzar una gran quantitat de joies, objectes de col·leccionista, rellotges i objectes d’electrònica presumptament procedents dels robatoris. A més, en els registres a Penyíscola s’hi van trobar dues plantacions de marihuana amb més de 200 plantes i 25 galls de baralla els quals han estat comissats per la Unitat de Medi Ambient de la Guàrdia Civil. A la resta de registres, els agents van localitzar també tres escopetes de diversos calibres, una pistola d’avantcàrrega i armes blanques. Tot i que es dóna el grup per desmantellat, no es descarta que es puguin detenir més persones en els propers dies i que es puguin relacionar els detinguts amb més il·lícits penals.

Comentaris