16.01.2021 |
Territoris.cat

La Pobla de Cérvoles tornarà a tenir les seves basses històriques

Aquesta actuació es troba cofinançada per fons FEDER, per la Diputació i per l’ajuntament de la Pobla de Cérvoles, dins del projecte “Ponent Actiu”
Les Basses de la Pobla de Cérvoles - Foto: cedida per la Diputació de Lleida
Les Basses de la Pobla de Cérvoles - Foto: cedida per la Diputació de Lleida
La Pobla de Cérvoles tornarà a tenir les seves basses històriques

Aquest mes de desembre s’ha fet l’acte de replantejament per a la recuperació de la zona de les basses i l’entorn immediat al municipi de la Pobla de Cérvoles, per fer la connexió d’aquesta zona amb el final del carrer Nou, tot seguint la traça del camí a Cervià de les Garrigues.

L’actuació consisteix en la restauració de les basses, la creació d'un passeig de sortida del poble paral·lel al Camí de Cervià i donar-li sentit al conjunt.

Aquestes basses s’alimenten de l’aigua de la Font Vella arribant fins als abeuradors per una canonada per sota del carrer. Antigament les basses tenien la funció de safareigs i els abeuradors eren utilitzats pels animals (mules i ases) en anar i tornar del tros. Posteriorment, quan la gent va començar a deixar de rentar als safarejos, la bassa més gran va servir al llarg d’alguns anys com a piscina (a partir de l’any 1968) i la bassa més petita es va convertir en tres per a diferents funcions de rentat (esbandir la roba, rentar-la o rentar la roba dels malalts). Amb el pas del temps, la mecanització de les feines del camp i no usar animals de tir, el fet de disposar d’aigua a la majoria de les llars i poder rentar la roba a casa i la construcció de la zona esportiva amb piscina l’any 1975, les basses van quedar pràcticament abandonades per a un ús específic.

El carrer de les Basses és la sortida natural del poble per l’antic camí rural que connecta amb Cervià de les Garrigues, abans poc transitat i amb més trànsit des del moment del seu asfaltat en època mes recent ha fet que l’espai que ocupen les basses hagi quedat com un racó amb un accés poc agradable, que sumat a la falta de manteniment ha fet que no sigui un lloc d’estada per als vilatans.

Amb aquesta actuació es recuperarà les basses al seu estat originat i es refarà l’entorn perquè sigui un lloc agradable d’estar-s’hi, sobre tot a l’estiu i èpoques de calor. També es milloraran els accessos, per donar al camí que va cap a Cervià un aire més de passeig.

El temps per a l’execució del projecte és de tres mesos, l’import d’adjudicació és de 50.143,61 €

La recuperació d’aquestes antigues basses servirà per divulgar i donar reconeixement a aquest bé històric tant en l’àmbit local com provincial. Aquesta actuació es troba cofinançada per fons FEDER, per la Diputació i per l’ajuntament de la Pobla de Cérvoles, dins del projecte Ponent Actiu.

La Pobla de Cérvoles tornarà a tenir les seves basses històriques
comentaris