Domènec Vila inaugura el Centre de la Cultura de l'Oli de la Granadella

El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, ha presidit aquest divendres a la tarda, a la Granadella, la inauguració del Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya a la Granadella.

Cultura oli granadella
photo_camera La façana del nou Centre de la Cultura de l'Oli de la Granadella.

El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Domènec Vila, acompanyat del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit aquest divendres a la tarda, a la Granadella, la inauguració del Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya (CCOC), espai que vol ser un referent en la promoció de l‘oleoturisme arreu de Catalunya, un acte que ha tingut lloc a l’antic Convent del s. XVIII de Santa Maria de Gràcia, situat en ple nucli històric de la població, i que ha comptat amb la presència de l’alcalde accidental de Josep Maria Vilalta, juntament amb altres membres del consistori, i amb el vicerector de docència de la Universitat de Lleida (UdL), Francisco García, expert en turisme, que ha pronunciat un breu parlament al voltant de l’oleoturisme.

Per la seva banda, Domènec Vila ha obert la seva intervenció remarcant la importància del nou centre, que vol ser un centre en la promoció de l’oleoturisme, i de l’oli en ell mateix, que és més que un producte daurat en una ampolla, és més que una activitat econòmica rendible, i també és més que una cultura de l’oli i de l’olivera, va més enllà, és una identitat de país; engloba més paràmetres com: el paisatge, la nostra tradició, la nostra historia, les persones que treballen la terra, produeixen aliments, la dieta mediterrània, que és salut i és Patrimoni, país.

En aquesta línia, Vila ha constatat la necessitat de mirar les coses en la seva globalitat: els sistemes són oberts i interactuen tots els paràmetres entre ells, per molt grans que ens semblin les coses que fem i que no les podem traslladar, si que és possible; l’oli és una identitat del nostre país i ho fem nosaltres mateixos, ens ho hem de creure.

El director general també s’ha referit a instruments que el Departament d’Agricultura posa a disposició del sector en matèria oleícola, com ara el Panell de tast, que posa en valor la qualitat dels excel·lents olis que es produeixen a Catalunya, i el Pla de Millora de qualitat dels olis de Catalunya, que s’impulsa des del DAAM per a garantir i fomentar la qualitat dels olis i especialment els que estan en el marc de les 5 Denominacions d’Origen Protegides (DOP) d’oli catalanes.

Domènec Vila també ha volgut fer especial èmfasi en la innovació atès que sense la innovació no es podria garantir que les coses avancen i tot i que l’oli és mil·lenari té associada una forta component innovadora, que ve de la mà de la gastronomia i de la restauració, i en projectes que generen experiències sensorials amb l’oli i el vi, i que fan que els agents del territori es dinamitzin i aportin valor com és el projecte ENPI.

En aquest punt, Vila ha tancat la seva intervenció tot subratllant que les administracions tenim el deure i la obligació de millorar aquest patrimoni, el nostre país. Per això, posem tota la nostra voluntat i recursos a millorar-lo, perquè la cultura del oli és cultura, és el nostre patrimoni, és el nostre país.

L’equipament inaugurat, avui, té com a finalitat promoure la cultura de l’oli posant especial èmfasi en la gastronomia, les experiències sensorials i el turisme vivencial al voltant de les rutes de l’oli, les cabanes de volta, i els paisatges de la pedra seca.

El nou centre compta amb diferents i singulars Espais d’experiències gastronòmiques, on es durà a terme tot tipus de maridatges gastronòmics, presentacions, tastos d’oli, de vi i d’altres productes del territori, i amb un espai específic dedicat a les sensacions, l’oli i els sentits, en què es podrà olorar i tastar els diferents tipus d’oli verge extra que es produeixen a la zona.

Gastronomia de l’oli verge

Val a dir que després de la inauguració, la responsable del Castell de la Floresta, Montse Freixa, ha iniciat les activitats en l’espai gastronòmic del centre tot preparant un tast de textures dolces i salades d'oli d'oliva verge extra (oove).

L'elaboració d'una textura d’escuma salada d’oli d’oliva ha obert el tast degustació de tot un seguit de culleres gurmet al voltant de l’oli verge com; llenques de bacallà confitat al pil-pil, merengue dolç d'oove amb xocolata i sal, escuma d'oove salada amb tomàquet i ceba, torrada amb mantega d'oove i melmelada, dau de formatge amb emulsió d'oove; tota una experiència gastronòmica per a gaudir dels sentits al voltant de l’oli verge extra.

Oleoturisme per viure les Garrigues

Un intens programa d’activitats impulsarà tot un seguit de rutes i propostes turístiques de caps de setmana, com pot ser viure l’experiència d’anar a collir olives, portar-les al molí i acabar per endur-se a casa la mateixa collita de l’oli de l’any i gaudir, així, de la vida de pagès, de la bona gastronomia, i del territori.

En aquesta línia, s’explicarà els atractius paisatgístics i patrimonials de l’oli en el territori, els recursos turístics i culturals al voltant de l’oli. La finalitat és posar en valor l’oli com a generador d’activitat econòmica en el territori. El projecte té un pressupost de 381.150 euros i ha comptat amb un ajut Leader per valor de 240.000 euros.

El futur museu de l’Oli de Catalunya

El CCOC és complementari al projecte del Museu de l’Oli, el qual es preveu inaugurar a finals d’aquest mateix 2015. El Museu de l’Oli s’ubicarà a les instal·lacions de la cooperativa de la Granadella, que compta amb un dels el molins d’oli més antics i més ben conservats de Catalunya.

Aquest equipament formarà part de la xarxa de museus territorials del MNACTEC (Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya), en què serà l’únic de Catalunya dedicat a l’oli. La rehabilitació de l’espai i la seva museïtzació té un pressupost de 300.000 €, i compta amb un ajut FEDER del 50% de la inversió.

El complex format pel CCOC i el Museu de l’Oli pretenen convertir la Granadella, i per extensió la comarca de les Garrigues, en la referència catalana de l’oli i de l’oleoturisme. Aquestes actuacions s’emmarquen dins del Pla de Desenvolupament Local Oleoturisme i Economia del Coneixement de les Garrigues Altes.

L’Ajuntament de la Granadella impulsa el projecte aportant part dels ingressos procedents de les centrals eòliques al seu municipi amb la finalitat de crear activitat econòmica i ocupació per a frenar l’envelliment de la població i l’emigració de la població jove de les Garrigues.

Comentaris