La DOP Les Garrigues, contra la "massificació indiscriminada" d'eòliques i solars

Adverteix que posa en perill el sistema de vida d'un territori "on el principal valor són la terra i el paisatge"
Anna Berga
Pla general de diversos aerogeneradors vists des de les afores del municipi del Vilosell, el 16 de gener de 2021.
photo_camera Diversos aerogeneradors vists des de les afores del municipi del Vilosell - Anna Berga

La Denominació d'Origen Protegida (DOP) Les Garrigues adverteix que "la proliferació desmesurada" de projectes de centrals fotovoltaiques i parcs eòlics pot comportar "la destrucció sistemàtica dels sistema de vida d'un territori on el principal valor són les terres agrícoles i el paisatge". L'entitat aposta per "un creixement sostingut del territori" i considera que la quantitat de projectes de renovables que s'estan tramitant "només comporta la seva destrucció". A la vegada, la DOP veu "completament incoherent" que es promoguin parcs eòlics i solars en zones on s'ha implantat el regadiu, així com en altres on està projectada la posada en reg. Per això, reclama al Govern "una acció ràpida per frenar els abusos i l'espoli a la terra".

Des de la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues consideren que aquesta "massificació indiscriminada" de projectes solars i eòlics "posa en perill" el futur de les comarques que formen part de la DOP. Assenyalen que "l'aportació al territori serà nul·la, destruint totes les possibilitats d'un desenvolupament sostenible, basat en la producció agrària de qualitat i el seu desenvolupament turístic". Per això, rebutgen "l'especulació creada per les empreses i els grups d'inversió que hi ha al darrere que, per fer el seu negoci portin cap a la destrucció d'un model de vida sostenible dels pagesos i de les cooperatives".

Des de la DOP deixen clar que no estem en contra de les energies renovables, però no poden admetre que "la seva implantació comporti la destrucció" del seu medi de vida. Per això, insten l'Administració a "fer una implantació racional i que no es massifiquin només en certs territoris, sinó que es distribueixi per tot Catalunya, aprofitant àrees on la seva implantació no signifiqui cap perjudici per ningú" com ara polígons industrials o terres de baix valor agrari i paisatgístic. També defensen que la seva implantació es faci prop dels nuclis importants de consum d'aquesta energia.

En aquest sentit, des de la DOP Les Garrigues reclamen a l'Administració "una regulació" amb la qual "es pugui protegir el valor mediambiental d'aquestes comarques". "No té sentit que les polítiques europees d'Agricultura obliguin el pagès a crear eco-esquemes per millorar i protegir el medi ambient, i després, en nom d'una energia neta, se'ns destrossi el territori amb instal·lacions que no afavoreixen en res la sostenibilitat i la biodiversitat d'aquest territori", afegeixen.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement