Els alcaldes de la N-240 aconsegueixen el suport de la Generalitat per negociar amb Foment

Els edils i representants del Consell Comarcal afectats pel pas de la carretera entre Lleida i Montblanc s'han reunit avui amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, qui els ha anunciat que el Govern negociarà una solució a la sinistralitat de la carretera amb Foment i Abertis

Reunió alcaldes plataforma N-240 amb conseller Santi Vila
photo_camera Els edils signants de la plataforma "Prou morts a la N-240", avui al Parlament de Catalunya

El Govern de la Generalitat ha obert una negociació a tres bandes amb el Ministeri de Foment i amb l’empresa concessionària de l’AP-2, Abertis –entitat amb qui ja havia mantingut converses recentment-, per trobar una solució “a curt termini” a l’alta sinistralitat de la carretera entre Lleida i Tarragona. Així ho ha assegurat avui l’alcalde de les Borges, Enric Mir, després de la reunió que han mantingut aquest matí alcaldes afectats pel pas de la N-240 entre Lleida i Montblanc i representants del Consell Comarcal de les Garrigues amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el secretari de Territori i Mobilitat, Ricard Font, per tal de conèixer i valorar la situació actual. A més d’aconseguir el suport del Govern, la trobada també ha servit per conèixer l’estat actual de les primeres converses entre la Generalitat i Abertis per tal d’aconseguir un peatge, en paraules del conseller, “pròxim a la gratuïtat”, per als vehicles en aquest tram de l’autopista, unes negociacions que semblava que estaven molt avançades al setembre però que segons hauria declarat el conseller, ara es trobarien encallades. Per la seva part els edils i els representants del Consell signants de la plataforma “Prou morts a la N-240”, continuaran sumant adhesions a aquesta reivindicació i es dirigiran ara a les Cambres de Comerç i a les associacions de camioners.

“Sortim de la reunió havent obtingut el compromís de la Generalitat de recolzar la reivindicació dels alcaldes del territori per reclamar una solució ràpida i eficient a aquesta sinistralitat que ens assota a nivell de territori”, afirma Mir. Una solució, que segons reclama Mir, passa per “tornar a insistir en aquest tema per poder trobar una solució pràctica de gratuïtat d’ús de l’AP-2 per descongestionar el volum de trànsit de la N-240, que és el que ens provoca aquesta alta sinistralitat”. Per la seva part, l’alcalde de Juneda, Antoni Villas, ha volgut “agrair la postura de la Generalitat, que farà d’intermediari entre l’Estat i els municipis del territori” i ha reclamat més implicació del govern espanyol, perquè “la N-240 és un problema, una infraestructura de l’Estat, i ara per ara és la Generalitat qui busca les solucions”. En aquest sentit Villas ha qüestionat la resposta de l’Estat, que “no pot dir només que no hi ha diners, perquè les solucions no són només diners, són generar alternatives. Cal que ens escoltin, i si no poden fer-ho ells, ho farem nosaltres”, ha conclòs.

Pel que fa l’arribada d’una possible solució a la sinistralitat de la carretera ni Mir ni Villas hi ha volgut posar data, però ambdós confien en la voluntat de totes les parts per arribar a un acord. “Si hi ha voluntat es pot arribar a una solució a la sinistralitat, però no serà el remei definitiu del que es va parlar fa set o vuit anys sobre la projecció de l’autovia”, declara Villas.

A la reunió hi han assistit l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir; de Juneda, Antoni Villas; d’Artesa de Lleida, Pere Puiggròs; de Torregrossa, Josep Maria Puig Vall; de Vinaixa, Jordi Sarlé i per part del Consell Comarcal de les Garrigues el seu gerent, Gerard Aliaga.  

Cal recordar que el passat 24 d’octubre els alcaldes de la plataforma “Prou morts a la N-240” van obtenir el suport explícit de la Diputació de Lleida, que va aprovar en Ple una moció que exigeix al govern espanyol "una solució definitiva i consensuada, que passa per alliberar aquest tram d’autopista per a què es pugui utilitzar com a via alternativa mentre no es construeixi l’autovia".

Comentaris