Els alumnes de les Borges celebren el Dia de la Ciència

Experiments científics i una conferència sobre el genoma humà, principals actes per commemorar aquesta efemèride a l'institut Josep Vallverdú

Setmana de la Ciència
photo_camera Els experiments en viu han provocat reaccions químiques dels diferents elements.

Els escolars de les Borges han celebrat avui el Dia de la Ciència, -dins dels actes de la 18a Setmana de la Ciència, que té lloc del 15 al 24 de novembre a tot Catalunya- i que els centres educatius de la capital garriguenca commemoren amb amb tallers, exposició de murals, sessions de robòtica i altres propostes.

Concretament, una setantena d’escolars de l’INS Josep Vallverdú de les Borges han participat aquest matí en sorprenents experiments científics i demostracions que han provocat l’aparició de substàncies de colors i la formació de gasos, entre altres reaccions. Així, s’ha pogut veure llaunes de refresc desafiant la gravetat i carabasses de Halloween que treien espuma per la boca. Entre tots els experiments realitzats ha tingut força èxit la “Fumata blanca”, on els estudiants han pogut veure la formació d’un gas a partir de la descomposició de l’aigua oxigenada, i la proposta “La unió no fa la força”, on els alumnes han vist l’impossibilitat de que un globus exploti damunt una catifa de xinxetes.

Les activitats han comptat amb el ple suport de la regidoria d’Educació i Joventut de l’Ajuntament de les Borges, ja que segons afirma la regidora Maria Fusté, “aquestes propostes busquen despertar l’interès dels joves per la ciència apropant-los a la investigació i a la tecnologia, una tasca del tot necessària per aconseguir formar els científics del futur”. En aquest sentit Fusté destaca “l’enginy del professorat a l’hora de crear experiments en viu, una manera divertida i sorprenent d’atansar la ciència als joves”.

D’altra banda els estudiants han assistit a una conferència sobre el genoma humà a càrrec de Joan Fibla, professor titular de Genètica a la Universitat de Lleida. La xerrada “Genoma humà: el primer gran repte del segle XXI”, que ha tingut lloc a la sala d’actes de l’institut, ha comptat també amb l’assistència d’una quarantena de joves de segon cicle d’ESO i de Batxillerat de l’IES l’Olivera de la Granadella i amb 65 alumnes de 4rt d’ESO del Col·legi Mare de Déu de Montserrat de les Borges.

 

Comentaris