Els ecologistes denuncien el grup Griñó de Tracjusa per "traficar" amb residus

Consideren una "declaració de guerra" el nou projecte de l'empresa per renovar la planta de dejeccions de Juneda

mascança-estudis-jornades
photo_camera mascança-estudis-jornades

Diverses entitats ecologistes de Catalunya presentaran una denúncia a la Fiscalia de Barcelona contra el Grup Griñó per un suposat delicte contra el medi ambient. Concretament, l'acusen de portar residus d'Itàlia fins a Catalunya "incomplint" amb la normativa per aquests procediments, ha manifestat aquest dimarts Joan Vázquez, portaveu d'Ipcena. En aquest sentit, Vázquez ha afegit que la denúncia també va contra l'Agència de Residus de Catalunya per "permetre" i "encobrir" aquest "tràfic il·legal". En aquest sentit, les entitats consideren una "declaració de guerra" el projecte per renovar la planta de dejeccions ramaderes Tracjusa de Juneda (Garrigues) que volen impulsar el mateix Grup Griñó i la Cooperativa GAP.

La denúncia contra el Grup Griñó i l'Agència de Residus de Catalunya es presentarà a la fiscalia de Medi Ambient de Barcelona per part del Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC) i s'hi adheriran Ecologistes de Catalunya i Ipcena. Així ho ha manifestat aquest dimarts el portaveu d'aquesta última entitat, Joan Vázquez, en una roda de premsa aquest dimarts a la seu del Col·legi de Periodistes a Lleida.

Segons Vázquez, el Grup Griñó ha transportat de manera "il·legal" residus industrials fins a Catalunya -amb arribada al port de Barcelona- procedents d'Itàlia, concretament de la zona de Nàpols, on el "comerç dels residus el controla la Camorra Napolitana". Així, el portaveu d'Ipcena ha acusat l'empresa de ser un "traficant il·legal de residus industrials", al qual "un conjunt d'institucions, com l'Agència de Residus de Catalunya, han encobert i protegit perquè pugui créixer de manera desmesurada".

Tot plegat després que s'anunciés que el Grup Griñó i la Cooperativa GAP (Gestió Agroramadera de Ponent) han signat un acord per renovar la planta de dejeccions ramaderes Tracjusa de Juneda (Garrigues). En un comunicat, afirmen que l'aliança es fa per contribuir a la descarbonització i transició energètica a Espanya i en aquest sentit també volen apostar per l'economia circular i la sostenibilitat ambiental. L'objectiu que plantegen en el projecte és transformar la planta en un centre valorització de matèria orgànica per a la producció de combustibles renovables i biofertilitzants.

Vázquez ha considerat que aquest anunci és una "declaració de guerra", ja que el projecte planteja fer una "megafactoria de residus" a Juneda que no ajudarà a resoldre la problemàtica del tractament de purins i només beneficiarà el Grup Griñó.

En la mateixa línia, el president de l'ADPN La Banqueta de Juneda, Francesc Gaya, ha lamentat que el projecte només persegueix el "benefici propi" de l'empresa i que no "té res a veure" amb solucionar la problemàtica a l'hora de tractar els purins. En aquest sentit, ha defensat que hi ha "altres alternatives de tractament" que han funcionat en municipis del Segrià o a Girona.

Comentaris