Els municipis de les Garrigues Altes s'uneixen per frenar el despoblament

Els Ajuntaments de vuit municipis de les Garrigues han signat un conveni amb l'objectiu de frenar el despoblament i fixar la població amb equitat territorial i igualtat d’oportunitats
Alcaldes de les Garrigues Altes signant convenis - Foto: Oriol Bosch
photo_camera Alcaldes de les Garrigues Altes signant convenis - Foto: Oriol Bosch

El Departament de Territori ha signat aquest dijous amb els vuit alcaldes dels municipis de Bellaguarda, Bovera, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, el Soleràs, els Torms i el Cogul, a les Garrigues Altes, el conveni que servirà per impulsar la rehabilitació d’edificis municipals per oferir habitatge públic, en el marc del programa Arrelament. En total, s’invertiran uns 400.800 euros per habilitar set habitatges dotacionals. A Juncosa, on s’ha fet la signatura amb la consellera Ester Capella, es rehabilitarà l’antic ajuntament. Es vol frenar el despoblament i fixar la població amb equitat territorial i igualtat d’oportunitats i la previsió és invertir en 121 municipis del país que han perdut població en els darrers 20 anys.

El programa Arrelament persegueix la fixació de població, l’equitat territoriali la igualtat d’oportunitats. En concret, posa el focus en els 16 sistemes urbans catalans que han registreat una pèrdua sostinguda de població entre els anys 2001 i 2022. Agrupen 121 municipis i actualment sumen 83.636 habitants. La gran majoria són petits municipis, de menys de 1.000 veïns, localitzats en les àrees més rurals del país.

Amb el conveni signat aquest dijous amb els ajuntaments de les Garrigues Altes, l’Incasòl podrà contractar les direccions d’obra i, posteriorment, l’execució de la rehabilitació de quatre edificis públics per convertir-los en set habitatges dotacionals. Es tracta d’un tipus d’habitatge públic amb lloguer social que vol cobrir necessitats temporals d’allotjament de col·lectius amb especials dificultats per accedir-hi.

La consellera Capella ha assenyalat que l’objectiu és garntir l’accés a l’habitatge i malgrat es pugui dir que això ja s’ha fet abans, el porgrama actual té a veure i té la “voluntat claríssima” de mirar cadascun d’aquests àmbits territorials i municipis amb la seva “realitat” per veure quin deslegament econòmic s’hi pot desenvolupar i com es reforça des del punt de vista del que ja tenen, ja sigui sector primari o altres.

De la seva banda, la presidenta de la comunitat de municipis de les Garrigues Altes i alcadessa de la Granadella, Helena Llauradó, ha dit que és important que les normatives que s’implatin i els ajuts tingui una “discriminació positiva” cap a municipis petits ja que normalment es regeixen per normatives com les de les capitals grans i “això no pot ser”.

Pel que fa a les obres, a Bovera es farà la reconversió d’una planta d’un edifici municipal al número 3 del carrer Nou en dos habitatges dotacionals. Al Soleràs, es farà la divisió de la primera planta de l’equipament municipal de la plaça de les Escoles número 4 en dos allotjaments. A la Granadella, es millorarà l’habitabilitat de l’habitatge en planta baixa situat a l’edifici municipal de la plaça Joan Perucho número 1. Finalment, a Juncosa es rehabilitarà una planta de l’antiga seu de l’Ajuntament per acollir dos habitatges.

La inversió per executar aquestes obres és de 315.789 euros, aportats a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Els ajuntaments de Bovera, el Soleràs i la Granadella complementaran aquesta dotació amb una aportació total de 86.011 euros. Per tant, en total es destinaran 400.800 euros a la rehabilitació d’aquests edificis. Es preveu començar i finalitzar les obres al llarg de 2024. Així mateix, també s’ha fet un estudi de viabilitat d’una biblioteca, ludoteca i sis allotjaments dotacionals a Bellaguarda.

El 2021, Territori va posar en marxa una prova pilot en el sistema urbà de les Garrigues Altes per identificar els àmbits d’actuació que resultaven prioritaris a l’hora d’intentar revertir la tendència a la pèrdua poblacional i impulsar accions concretes, a petita escala, per donar-hi resposta. Aquesta prova pilot ha esdeveingut el programa Arrelament, que ja s’ha estès a Gandesa, a la Terra Alta, i recentment, a Organyà, a l’Alt Urgell.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement