Empaten les votacions per canviar el nom de la plaça Constitució de les Borges Blanques

En total, vint-i-dos veïns han votat d’un cens total de 101 persones, format pels empadronats a la plaça i els titulars dels comerços que hi estan ubicats.

El recompte de vots ha tingut lloc aquest migdia a l'Ajuntament
photo_camera El recompte de vots ha tingut lloc aquest migdia a l'Ajuntament.

L’Ajuntament de les Borges Blanques ha decidit posposar el canvi de nom de la Plaça Constitució després de conèixer els resultats de la consulta, que indiquen que la meitat exacta de les persones que hi han participat volen un canvi de nom, i l’altra meitat no. En aquest sentit l’equip de govern conclou que “actualment no hi ha una massa crítica de ciutadans que demanin el canvi de nom, tal i com ho demostra el fet de què tan sols hi hagin participat una quarta part dels electors en la consulta”. La votació popular és la primera d’aquest tipus que s’ha celebrat a les Borges i donarà peu a noves convocatòries per conèixer la voluntat dels veïns sobre temes d’especial interès per al ciutat, com una consulta sobre quin ha de ser el futur del mercat de les Borges.

L’equip de govern de les Borges ha fet públics aquest migdia els resultats de la consulta, que proposava que la Plaça Constitució passés a anomenar-se La Plaça. No obstant, es va deixar oberta la possibilitat que els veïns proposessin altres noms per canviar la nomenclatura de la Plaça, uns suggeriments en què segons s’ha pogut llegir a les butlletes ha destacat la “Plaça Major”.

Sobre els resultats de la consulta l’equip de govern destaca les dues lectures que se’n poder fer. La primera és, segons l’alcalde Enric Mir, que “si una majoria dels veïns volguessin el canvi, la participació i sobretot el resultat haurien estat diferents”. Per altra banda, Mir creu que “sembla evident que les famílies borgenques tenen preocupacions i prioritats molt més importants en aquests moments, que com es digui o es deixi de dir la Plaça en la què viuen”. Per aquest motiu l’alcalde, atenint-se tant els resultats de la consulta – onze vots a favor i onze vots en contra- com a la participació ciutadana i “donada la proximitat amb la consulta democràtica al poble de Catalunya que hauríem de celebrar l’any vinent i que pot canviar radicalment les implicacions del nom actual”, ha volgut fer incís en que “el més encertat és continuar posposant aquest canvi de nom, com ja va fer l’equip de govern anterior tot i haver proposat ells mateixos el canvi”. La modificació del nom de la plaça s’ha plantejat en dues mocions aprovades pel Ple de l’Ajuntament, al juliol del 2010, presentada per ERC, que llavors governava al consistori, i al novembre del 2011, per la CUP.

Pel que fa a l’experiència de la consulta, l’equip de govern la valora “molt positivament” ja que permet començar a instaurar una nova cultura política a les Borges, basada en la participació directa de la ciutadania en la presa de decisions d’allò que els afecta més directament i permet al govern conèixer i actuar en base a la veritable voluntat popular. Per aquest motiu, en els propers mesos el consistori té la intenció de celebrar alguna altra consulta com per exemple “en el fet de decidir sobre el futur del mercat de les Borges”. Finalment, l’equip de govern destaca “que tot i la baixa participació, de fet molt similar a altres consultes que s’han dut a terme a Catalunya, com la famosa pregunta a la reforma de la Diagonal de Barcelona, estem convençuts que mica en mica la població s’anirà implicant en les decisions sobre el seu propi futur”.

Comentaris