30.11.2021 |
Territoris.cat

Finalitzada la instal·lació de la premsa d’oli històrica a l'entrada de les Borges

Aquest cap de setmana han quedat finalitzada la implantació d’una premsa d’oli del segle XIX de les anomenades de barra a la rotonda d'entrada de les Borges per la N-240, venint de Lleida.

Finalitzada la instal·lació premsa rotonda N-240 (27-04-2015)
Finalitzada la instal·lació d'una premsa d'oli històrica a la rotonda de la N-240 a les Borges.
Finalitzada la instal·lació de la premsa d’oli històrica a l'entrada de les Borges

Aquest cap de setmana han quedat finalitzada la primera fase dels treballs de l’Ajuntament de les Borges Blanques per adequar paisatgísticament la rotonda que connecta l’antiga N-240 amb la C-233, que va de la capital de les Garrigues fins a Mollerussa, amb la implantació d’una premsa d’oli del segle XIX de les anomenades de barra, que va ser adquirida pel consistori a principis dels anys 90, provinent d’un antic Molí dels Omellons que s’havia d’enderrocar.

Per poder dur a terme la primera fase d’aquesta reordenació de l’espai interior de la rotonda, que actualment dóna accés a la variant de la N-240 i a l’entrada de les Borges per l’Avinguda Jaume Segarra, s’ha hagut de demanar l’autorització al Ministeri de Foment com a titular de la rotonda, i s’ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, que ha finançat íntegrament els 19.640 euros de l’actuació, duta a terme per una empresa constructora local.

L’alcalde de les Borges, Enric Mir, ha destacat que amb la instal·lació d’aquesta premsa històrica hem dignificat i fet més acollidora l’entrada principal del municipi venint de Lleida, a més d’incorporar-hi un dels nostres símbols d’identitat.

Els treballs efectuats han permès recuperar i museïtzar aquest element patrimonial, al que s’ha aplicat un tractament de protecció per a garantir-ne la seva preservació.

El projecte complert, que preveu unes altres dues fases d’actuació, també contempla la definició de dos espais, aproximadament de la meitat de la superfície de la rotonda cadascun, que simbolitzin la frontera entre el territori regat i el territori de secà mitjançant una petita paret de pedra seca, i el plantat de diferents espècies arbòries amb la incorporació de varietats caducifòlies en un cas i reordenació dels olivers existents actualment en l’altre, que es durien a terme en la segona fase. Finalment, l’espai s’ha de complementar, en una tercera fase, amb la instal·lació d’unes lletres amb elements en volum, a la banda oposada de la premsa, que formin el topònim “les Borges Blanques”.

Finalitzada la instal·lació de la premsa d’oli històrica a l'entrada de les Borges
comentaris