01.03.2021 |

La Fira de l'Oli de les Borges Blanques celebrarà l'edició més solidària

La Fira de l'Oli Verge Extra i les Garrigues obrirà portes amb 94 expositors i una seixantena de paradistes del 17 al 19 de gener
Presentació Fira de l'Oli de les Borges Blanques
Presentació Fira de l'Oli de les Borges Blanques
La Fira de l'Oli de les Borges Blanques celebrarà l'edició més solidària

La Fira de l'Oli Verge Extra i les Garrigues arriba a la seva 57a edició amb el 100% d'ocupació, 94 expositors preinscrits i una seixantena de paradistes. Una xifra que suposa un increment de tres nous elaboradors de productes de proximitat i que ha estat possible gràcies a una redistribució de l'espai existent.

Presentació Fira de l'Oli de les Borges BlanquesSegons va explicar aquest dimecres l'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, en el decurs de l'acte que va tenir lloc a La sala de la Canonja al Turó de la Seu Vella, el programa  de la Fira de l'Oli Verge Extra i les Garrigues, manté actes tradicionals com ara la caragolada solidària Cargoli organitzada per la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol de Lleida i que enguany destinarà els seus beneficis a la plantació d’oliveres als municipis del territori damnificats el passat 2019 pels incendis de finals de juny i els aiguats de l'octubre.

L'acció solidaria es completa amb l'opció que es donarà al públic assistent d'apadrinar oliveres per a ser plantades en aquests indrets devastats pel foc o l'aigua, una iniciativa que es durà a terme conjuntament amb l'Associació ACUDAM, dedicada a donar suport a persones amb discapacitat intel·lectual, per a augmentar el seu nivell d'autonomia, i millorar la seva qualitat de vida, ja que, entre altres funcions, es dedica a produir planters per a olivera, i ja té una iniciativa similar en marxa, a través de l'olivina, l'olivera social i solidària, que ja està col·laborant amb els municipis afectats pels incendis de la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues.

Presentació Fira de l'Oli de les Borges Blanques 4El president del  Patronat Fira de les Garrigues, Enric Mir, va explicar que la fira comptarà amb 15 productors de proximitat a la carpa, 32 d'oleícoles al Pavelló Comercial, 7 a la zona exterior, i una seixantena de paradetes d'artesania i alimentació a l'exterior del recinte firal. Així, també va donar a conèixer que enguany hi haurà un nou espai dedicat a la cuina de l'oli, que juntament amb la zona gastronòmica Aliments del Territori i tu, acolliran una quinzena de xous culinaris en directe. El programa, com en edicions anteriors, inclou també esdeveniments ja tradicionals com els tres tombs diumenge, les visites guiades als elements turístics de la comarca o l'Oli Experiència.

Presentació Fira de l'Oli de les Borges Blanques 1Pel que fa a la música, l'alcalde va anunciar la participació al concert de l'Oli 2020 d'Ebri Knight, Itaca Band i Dj. Moncho a la carpa climatitzada de la Zona Penyes el dissabte i la cantada divendres de l'himne de la comarca per part de l'Orfeó Terrall.

Mir va destacar també el caràcter marcadament familiar del certamen, fet que evidencien l'agrupació de la majoria d'activitats infantils a la ludoteca i la potenciació dels tallers i les activitats gastronòmiques adreçades als infants, a les que s'han d'afegir una setantena d'activitats per a públic adult tot mantenint-se els tasts i els maridatges

El cuiner i professor Josep Lladonosa rebrà el premi Cultura de l'Oli 2020

Durant la presentació també es va donar a conèixer el nom de la personalitat que rebrà enguany el Premi Cultura de l'Oli: Josep Lladonosa i Giró. És cuiner, professor, escriptor i investigador i l'any 2003 va guanyar la Creu de Sant Jordi. 

La presentació va comptar amb les intervencions de Miquel Àngel Cullerés, director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura; Jordi Latorre, vicepresident primer a la Diputació; Antoni Postius, primer tinent d'alcalde de la Paeria de Lleida; Jordi Ribalta, regidor de Promoció Econòmica de les Borges i Enric Mir com a alcalde de les Borges Blanques i president del Patronat Fira de les Garrigues.

La Fira de l'Oli de les Borges Blanques celebrarà l'edició més solidària
comentaris