27.05.2022 |

La consellera Violant Cervera obrirà la Fira de l'Oli i les Garrigues, i la clourà la cuinera Teresa Carles

La Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues també té previst ser escenari de l'agermanament entre amb la Fira del Pa i el Cereal de Cervera un altre dels certàmens de referència de terres lleidatanes
Presentació de la Fira de l'Oli a Cervera ©FiraOli
Presentació de la Fira de l'Oli a Cervera ©FiraOli
La consellera Violant Cervera obrirà la Fira de l'Oli i les Garrigues, i la clourà la cuinera Teresa Carles

El Patronat Fira de les Garrigues i l'Ajuntament de les Borges Blanques ultimen els detalls de la cinquanta-novena edició de la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues que se celebrarà del 21 al 23 de gener. Un certament que enguany inaugurarà la consellera de Drets Socials, Violant Cervera i clausurada per la cuinera i empresària Teresa Carles.

Presentació de la Fira de l'Oli a Cervera ©FiraOliLes condicions sanitàries i preventives, obliguen altre cop a combinar el format presencial amb el virtual. Aquesta circumstància no evitarà fer valdre les 10 raons per estimar l’oli d’oliva verge extra, i a retre homenatge als avantpassats, i la gent gran que ha permès forjar la manera de ser i de fer dels garriguencs i garriguenques.

Així i tot, el Patronat Fira de les Garrigues ha suspès el Concert de l’Oli, els Tres Tombs de Sant Antoni i els dinars populars per a evitar aglomeracions i riscs de contagis

L'organització ha convidat a la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, perquè "ens permetrà honorar la memòria dels nostres avantpassats i de la nostra gent gran, que ens han permès ser com som i el que som. Sense ells i elles, la seva resiliència, capacitat de treball i sacrifici, i immensa generositat, un territori com el nostre no tindria el potencial de què disposem avui", segons l'alcaldessa de les Borges BlanquesNúria Palau.

La presentació de la Fira de l'Oli a Cervera-minPel que fa a Teresa Carles d'organització de la Fira de l'Oli considera que ha sigut una pionera de la cuina vegetariana a Catalunya. Prescriptora de l'alimentació saludable, farà valdre "les 10 raons per estimar l’oli d’oliva verge extra", destaca l'alcaldessa.

Agermanament de L’or líquid de les Garrigues i el pa i el cereal de la Segarra

La Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues va fer la seva presentació pública el passat divendres a Cervera, aprofitant la celebració del mercat setmanal. En la plaça de la Universitat de la capital de la Segarra es va escenificar l'agermanament entre el certament garriguenc i la Fira del Pa i el Cereal de Cervera. Un acord que té la voluntat d'afavorir els productes de proximitat i de qualitat que s’elaboren a les Garrigues i la Segarra.

Aquesta sinergia entre les dues capitals de comarca es farà efectiva el dissabte 22 de gener, en el marc de la Fira de l'Oli, en un acte que tindrà lloc a l’Espai Gastronòmic del Pavelló de l’Oli. L’agermanament estarà presidit pel conseller d’Economia de la Generalitat de Catalunya, Jaume Giró, i comptarà amb la participació de la influenciadora gastronòmica Dolors Mateu i del reconegut periodista Pepe Antich, que apadrinaran l’agermanament i es convertiran en Ambaixadors de l’Oli de Qualitat de Catalunya 2022.

En la presentació l'alcaldessa de les Borges Blanques, Núria Palau va destacar que "hem de ser capaços d’aprofitar encara més tot el potencial que hi ha darrere d’aquest or verd que és el nostre oli. La Segarra també ha de ser capaç de garantir majors oportunitats de futur, riquesa i ocupació a través del seu potencial econòmic, que sense cap mena de dubte han de liderar el pa i el cereal com a segell identitari de la terra".

Per la seva banda, el paer en cap de Cervera, Joan Santacana, va fer valdre com són de treballadores les persones de totes dues comarques. Per a Santacana és una herència dels antecessors, dels quals s’ha heretat la tradició de cultivar la terra per extreure’n aquests dos productes tan preuats. En aquest sentit, el paer en cap de Cervera va  assegurar que l’agermanament com “una oportunitat per donar un impuls i fer créixer també la Fira del Pa i el Cereal de la capital de la Segarra”.

El president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, va recordar el paper que jugarà el canal Segarra Garrigues a l’hora de transformar totes dues comarques i aconseguir unes collites regulars cada any. “Amb l’aigua, vindrà un canvi i una potència molt gran que les nostres comarques necessiten”.

El president del Consell Comarcal de la Segarra, Francesc Lluch, va afegir que la gran història i tradició que tenen totes dues Fires, i ha explicat que el pa i l’oli, són dos productes que representen la base de la dieta mediterrània. Aliments equilibrats i amb grans beneficis per a la salut. Lluch també va recordar com el pa i l’oli han passat de ser el berenar més típic dels infants a experimentar una gran expansió internacional.

El cartell de la Fira de l'OliLa Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, el certamen de referència

Malgrat haver de combinar els formats, la fira garriguenca no vol deixar de ser un dels millors aparadors per presentar les novetats del sector oleícola i donar visibilitat als productes agroalimentaris del territori i ja compta amb un 100% d'ocupació. En total, ha reunit 30 expositors vinculats al sector de l'oli de qualitat verge extra, i 49 expositors vinculats a la resta de la indústria agroalimentària de proximitat, que ocuparan entre tots una superfície de més de 5.000 metres quadrats. 

  

  

    

La consellera Violant Cervera obrirà la Fira de l'Oli i les Garrigues, i la clourà la cuinera Teresa Carles
comentaris