Les Garrigues celebra el Dia de la Comarca premiant joves investigadors i dues iniciatives empresarials

La presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, va destacar la necessitat d'escoltar les preocupacions dels ciutadans i d'aprovar les lleis necessàries per mantenir un país fort. Va ressaltar, a més, la importància de preservar i promoure el desenvolupament sostenible per garantir un equilibri territorial arreu del país
20240110_diacomarca_joves_investigadors
photo_camera Anna Capdevila i Xavier Franch, els joves premiats en les corresponents categories del Premi Joves investigadors i investigadores de les Garrigues - FOTO: CC Garrigues

La presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, va visitar aquest dissabte, 20 de gener, les Borges Blanques amb motiu de la 27a edició de la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i va presidir l'acte del Dia de la Comarca, organitzat pel Consell Comarcal de les Garrigues a la Casa de la Cultura. En l'acte es va fer entrega del 16è Premi Joves Investigadors i Investigadores de les Garrigues i es va reconèixer la trajectòria d'un jove productor de pomes de Bellaguarda, Roger Pinyol, i d'una associació creada recentment, la Xarxa Empresarial de les Garrigues.

La presidenta del parlament, Anna Erra en l'acte del Dia de la Comarca celebrat a les Borges Blanques - Foto: E. Barta
La presidenta del parlament, Anna Erra, durant la seva intervenció - Foto: E. Barta

En aquesta edició del Premi Joves Investigadors i Investigadores de les Garrigues, la categoria 1, que aglutina els treballs de recerca en l'àmbit d'educació secundaria, batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior, s'ha premiat el treball A la recerca d'una identitat. La premsa de Quilòmetre zero a les Garriguesd'Anna Capdevila, del municipi d'Arbeca. El jurat ha destacat la temàtica, que ha qualificat de molt original, i l'excel·lent redacció i documentació del document. La premiada va explicar que el treball es basa en la recopilació de la premsa comarcal dels darrers 50 anys i va subratllar "la importància de la premsa local com a dinamitzadora de la nostra cultura".

Quant a la categoria 2, que inclou els treballs de recerca en l'àmbit universitari, el guardó va ser per la investigació Trajectòries i participació de la població migrant al món rural. El cas de la Granadella (les Garrigues), de Xavier Franch, de la Granadella. Franch va indicar que el treball s'ha fonamentat en el recull de testimonis de població migrant, "per establir idees i conclusions i, per a futur, plantejar accions de polítiques locals i a nivell associatiu".

En el reconeixement de dues empreses de la comarca, el president del Consell Comarcal de la Garrigues, Antoni Villas, va fer entrega del guardó al jove productor de pomes d'alçada de Bellaguarda, Roger Pinyol, tot destacant-ne la seva contribució en "donar a conèixer el nom de Bellaguarda i la comarca de les Garrigues", ja que comercialitzen el producte al consumidor final. Tot i no poder assistir a l'acte per motius familiar, Pinyol va fer arribar el seu agraïment pel guardó.

La presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, va ser l'encarregada de lliurar el premi a la Xarxa Empresarial de les Garrigues, una associació creada el 2023 amb l'objectiu de promoure i impulsar la relació i col·laboració entre empreses en benefici del territori i propi.

Pilar Palau, presidenta de l'associació, va fer un especial agraïment al Consell Comarcal pel seu suport i va remarcar que "tot i que només fa 5 mesos que va néixer, la creació de l'associació és una fita històrica i pionera perquè mai hi ha hagut una associació empresarial que ens representi a tot el teixit econòmic de la comarca".

Palau va defensar que "necessitem que es consolidi per dinamitzar l'economia de la comarca i revertir la situació de ser una de les comarques més desfavorides de Catalunya"

La presidenta de l'associació d'empresris de les Garrigures durant la seva intervenció a l'acte del Dia de la Comarca 2024 - Foto: E. Barta
Pilar Palau, presidenta de l'associació Xarxa Empresarial de les Garrigues durant la seva intervenció - Foto: E. Barta

En la cloenda de l'acte, Erra, va recordar que "calen apostes per al reequilibri territorial del país i han de venir dels que viviu i treballeu aquí" i va destacar que "avui, amb el Dia de la Comarca i la Fira de l'Oli, demostreu que feu un treball conjunt i que poseu el focus en tirar endavant la comarca".

Finalment, va remarcar que "quan es treballa en xarxa, quan es treballa amb un objectiu comú, les coses surten; llavors, la nostra feina com a polítics és escoltar-vos i aprovar les lleis necessàries, perquè el que tots volem és un país viu, un país ric i aconseguir aquest equilibri territorial a tot arreu.

Com a presidenta del Parlament de Catalunya, entenc molt bé el que significa tirar endavant un municipi, així com també el que implica el món rural i totes les problemàtiques que hi puguin haver. No obstant això, també entenc que, si volem que aquest país sigui fort, hem de cuidar tots els 'paisatges', incloent-hi, evidentment, el 'paisatge' rural"

En aquest sentit, Villas va recordar que els municipis rurals de Catalunya "som mes del 60% del total, però nomes representem el 13% de la població. Volem viure en progrés i amb oportunitats sense sentir-nos criminalitzats i culpables, tot i complir les normes". I va demanar a la Presidenta "el màxim compromís de la institució que representeu cap al món rural".

Per la seva banda, va donar la benvinguda a la celebració l'alcalde de les Borges Blanques, Josep Ramon Farran, que va defensar que "el Dia de la Comarca no es pot reduir a un sol dia, ha de ser una projecte de comarca durant tot l'any".

Comentaris