Les Garrigues tanca l'Any Espriu amb gran èxit de participació

La comarca ha organitzat diversos actes per celebrar el centenari del naixement de l'escriptor, com xerrades, actuacions musicals i una mostra itinerant sobre la seva vida i la seva obra

Imatges Biblioteca Marques d'Olivart de Les Borges Blanques 036
photo_camera Els diferents grups de lectura de la biblioteca Marques d'Olivart de les Borges s'han centrat en la figura d'Espriu.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el comissari de l'Any Espriu, Xavier Bru de Sala, han donat per tancada la commemoració de l'Any Espriu, que ha commemorat el centenari del naixement del poeta, amb la "màxima satisfacció" pels seus resultats. Segons Mascarell, l'Any Espriu ha posat "en el lloc que correspon de la consciència col·lectiva" Espriu en les seves tres facetes, les de "la llengua, la literatura i la catalanitat". L'any Espriu ha comptat amb la participació de 1.377.826 persones i les vendes de llibres de l'autor s'han multiplicat per cinc: han passat de 4.308 exemplars el 2012 a 21.681 el 2013, segons el balanç presentat per Mascarell i Bru de Sala, que han ressaltat que "s'ha llegit més Espriu, s'ha editat més la seva obra i sobre la seva figura" i s'ha triplicat el nombre de préstecs d'obres de l'autor a les biblioteques (han passat de 1.385 a 3.486 el 2013).

La participació en els actes de l'Any Espiu també ha sigut elevada a la comarca de les Garrigues, on al llarg de l'any han tingut lloc diversos actes per commemorar centenari del naixement de Salvador Espriu (1913-1985). D'una banda, una exposició inèdita a l'aire lliure sobre la vida i l'obra d'aquest autor, "Espriu a l'àgora, una lectura visual de l'escriptor", ideada i produïda per Reunió de Papaia, que ha rodat per molt municipis catalans, entre ells les Borges Blanques, on hi va romandre el passat mes de novembre. La mostra, una retrospectiva sobre la vida i l'obra del reconegut poeta, dramaturg i novel·lista català, va estar disponible durant quinze dies a la Placeta del Terrall. Posteriorment va tenir lloc el recital "He mirat aquesta terra", un recull de poemes de Salvador Espriu amb música de David Pradas. 

Per la seva part les biblioteques de la comarca també van participar en la promoció de l'Any Espriu. La Joan Duch de Juneda, amb l'organització del recital de poesia i música 'Espriu entre clàssics', dins de la Festa Literària del 15è premi de poesia Joan Duch per a joves escriptors que va tenir lloc al Teatre Foment de Juneda. L'espectacle, que va anar a càrrec de les professores de la Mancomunitat de l’Escola de Música de les Garrigues, es va presentar davant unes 200 persones. Per la seva part la biblioteca Marquès d'Olivart va tancar els actes dedicats a Espriu el passat mes de novembre amb la conferència “Salvador Espriu: el compromís de l'escriptor” a càrrec del profes­sor Joan Ramon Veny, en col·laboració amb els Ser­veis territorials de Cultura i la Universitat de Lleida. No obstant, i al llarg de l'any 2013, la biblioteca de les Borges va organitzar diversos actes dedicats a Espriu, com el Dia Mundial de la Poesia del mes de març, que va incloure lectures dramatitzades de poemes per part d'alumnes de l'INS Josep Vallverdú, i les sessions amb els diferents grups de lectura.

 

Comentaris