El Govern declara bé cultural l'església de Santa Maria de Gràcia a la Granadella

El monument se suma a la resta d'espais catalogats com a BCIN de la comarca

Processó armats a la Granadella
photo_camera L'església de la Granadella és d'estil barroc.

El Departament de Cultura de la Generalitat ha aprovat declarar bé cultural d'interès nacional (BCIN), en la categoria de monument històric, l'església de Santa Maria de Gràcia, a la Granadella, juntament amb els conjunts arquitectònics de l'Observatori Fabra, a Barcelona; la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i el monestir de Sant Jeroni de la Murtra, a Badalona. També s'ha declarat l'entorn de protecció d'aquests quatre monuments.

L'església de la Granadella està ubicada al mig del municipi, en el lloc on des del segle XIV es venerava un antic crucifix. L'any 1764 es comença a bastir l'actual temple de Santa Maria de Gràcia, d'estil barroc i anomenada per les seves dimensions la catedral de Les Garrigues. Segons documents del 1764 i del 1769, la construcció s’hauria assignat a Josep Puig i al seu fill Francesc, mestres de cases de Ponts. La traça segueix un model ben conegut de remota ascendència italiana que es pot trobar en altres esglésies setcentistes del país, també dissenyades amb llenguatge arquitectònic íntegrament classicista. El campanar, de torre octogonal, és un dels més bells i majestuosos de les terres de ponent.

La designació de l'església de la Granadella com a BCIN se suma a la resta de béns immobles garriguencs rellevants del patrimoni cultural que tenen aquesta categoria, com són els castells de l'Albagés, de l'Albi, d'Arbeca, de l'Espluga i la Floresta, els Vilars d'Arbeca, i la Roca dels Moros del Cogul, entre altres.

 

comentaris