Una intensa pedregada danya la fruita i el cereal a la comarca de les Garrigues

Els municipis de Puiggròs, Arbeca i les Borges, a la zona nord de la comarca, els més afectats

La tempesta a Vinaixa
photo_camera La tempesta avançant entre l'Albi i Vinaixa.

Una forta pedregada amb pedres de la mida d'una nou ha caigut a primera hora d'aquesta tarda a la comarca de les Garrigues i ha causat grans danys sobre la collita de fruita dolça, especialment préssec i nectarina, de cereal i de panís. Malgrat que l'afectació encara s'ha d'avaluar, alguns pagesos estimen que les pèrdues seran "molt elevades".

La tempesta ha arrencat cap a les quatre de la tarda, i ha anat acompanyada de forts vents i, en algunes poblacions, molta pluja. Aquest és el cas dels nuclis de les denominades Garrigues Altes, com Cervià, on han vist caure uns 10 litres per metres quadrat en pocs minuts. En aquesta població també hi ha caigut pedra durant un minut i mig, aproximadament. Degut a que el temporal ha entrat per la comarca des del sud de Catalunya, ha anat passat per municipis com la Pobla de Cérvoles, on gairebé no s'hi ha notat la pedra però sí el vent -que degut a les fortes ràfagues s'ha emportat fins i tot plaques solars d'alguns edificis-, i Juncosa. En aquest últim, un poble on feia anys que no pedregava, les pedres han caigut de manera considerable. Segons el president de la Cooperativa, Jaume Drudis, "les fulles dels ametllers i olivers estan totes foradades, i els horts, destrossats". Al nucli de la població les pedres també han fet mal, ja que han arribat a foradar les persianes d'algunes llars ubicades a la part alta del poble. La tempesta també ha arribat a l'Albi, però tot i el mal presagi dels núvols i el cel negre la pedregada no ha causat danys massa importants, segons les primeres impressions.

Poc a poc la tempesta ha anat avançant cap al Pla d'Urgell, passant per sobre de municipis com Vinaixa i Fulleda, on només ha arribat l'aigua. Més amunt, a la zona de les Borges Blanques, Juneda, Puiggròs i Arbeca és on la pedra ha fet més mal. Per aquest motiu el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha visitat les zones afectades i ha mostrat la seva preocupació atès que "tot just a l'inici de la campanya de collita pot haver tingut una afectació important". El conseller, que s'ha reunit aquesta tarda a la seu del Consell Comarcal del Pla d'Urgell amb alcaldes de les poblacions afectades, ha recordat la importància de les assegurances en aquests casos, i que las xarxes antipedra poden protegir la producció.

Pel que fa a l'afectació del temporal a les Borges, ha estat significativa. Tant el Centre Cívic com el poliesportiu Francesc Macià han tingut filtracions d'aigua, degut a la intensa pluja. Al pavelló l'aigua ha arribat fins a la pista de parquet. A més, els bombers han fet alguns serveis com treure aigua de magatzems i baixos d'edificis anegats. D'altra banda també s'ha esfondrat part d'una casa. El temporal també ha causat destrosses importants a Arbeca, on segons el president de la Cooperativa del Camp l'Arbequina, Joan Gran, "l'afectació podria arribar fins a un 80% de la collita". Gras, com la resta d epagesos de la zona, ha fet una primera visita als camps, i tot i que indica que "les peritacions encara tardaran", destaca "la preocupació dels agricultors de la zona perquè tot apunta que les pèrdues seran quantioses". Segons Gras "el blat està arrasat, la fruita trinxada i el panís fet malbé".  La pedregada arriba just quinze dies abans d'acabar la collita del cereal d'hivern, i quinze dies després de l'anterior pedregada a la zona, que va afectar les poblacions de Borges, Juneda, Arbeca i Puiggròs. Per això, apunta Gras, "les pèrdues seran quantioses, perquè els que no es va fer malbé fa quinze dies s'ha destrossat ara".

Puiggròs ha estat una altra de les poblacions fortament afectades. Segons fonts municipals, "la pedra ha arribat a tot el terme, i tot i que encara no podem calcular els danys, preveiem que seran molt alts". La pedregada ha tocat els fruiters, el cereal i el panís jove, "en definitiva, tota la collita".

La tempesta s'ha desplaçat posteriorment cap a les comarques del Pla d'Urgell i de l'Urgell.

Comentaris