Jornada reivindicativa per la millora de la qualitat de l'aire de les Garrigues

Diferents entitats garriguenques organitzen una nova jornada reivindicativa per les partides dels Masos i Miravall per exigir una millora de la qualitat de l’aire, amb una pedalada popular aquest diumenge, 14 de juny.

CARTELL JORNADA REIVINDICATIVA
photo_camera Cartell de la jornada reivindicativa per la qualitat de l'aire a les Garrigues.

Diferents entitats garriguenques organitzen una nova jornada reivindicativa per les partides dels Masos i Miravall per exigir una millora de la qualitat de l’aire.

Aquesta és la segona ocasió que la Plataforma Garrigues per la defensa del Territori, l’Associació de defensa del patrimoni natural La Banqueta, l’Ateneu Popular Garriguenc i Ipcena sumen esforços per protestar contra les empreses que generen una alta contaminació en l’emplaçament situat entre les poblacions de Juneda, les Borges Blanques i Castelldans.

La reivindicació tindrà lloc el proper diumenge, 14 de juny de 2015 i consistirà en una pedalada popular amb dos punts diferents de partida, a les 10:00 hores des de la Placeta del Terrall de les Borges i a les 10:15 hores des de la Plaça Catalunya de Juneda, per exigir als governants i a les empreses emplaçades en aquest punt problemàtic un major control de les emissions contaminants que emeten les indústries instal·lades en aquesta zona.

Més enllà de demanar a les indústries contaminants un compliment estricte de la normativa ambiental i urbanística, les entitats organitzadores centren les seves demandes en la realització d’un estudi independent promogut pels ajuntaments dels municipis més afectats d’avaluació de la qualitat de l’aire a la zona, similar al realitzat recentment per part del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya amb conveni amb els ajuntaments de Constantí, el Morell, Perafort-Puigdelfí i Vilallonga del Camp.

Una altra demanda, adreçada a la Direcció General de Qualitat Ambiental, és de disposar d’un punt de control complet, similar a d’altres punts de control pertanyents a la Xarxa de Vigilància i Protecció de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Actualment el punt de control situat a Juneda tan sols mesura l’ozó troposfèric i els òxids de nitrogen, deixant de banda altres paràmetres a tenir en compte per la salut de les persones com ara les PM10 i PM2,5 (petites partícules sòlides o líquides disperses a l'atmosfera amb un diàmetre d'entre 2,5 i 10 µm), els metalls, diòxids de sofre, els compostos orgànics volàtils (COVs). Aquestes demandes es transmetran al ajuntaments dels municipis afectats, principalment als de les Borges Blanques i Juneda com també als de Castelldans i Puigverd. En aquest sentit, també es pensa convidar als respectius alcaldes i representants municipals a participar d'aquesta jornada.

Les empreses establertes en aquesta zona són les següents: una central termosolar que de nit crema matèria orgànica i una fàbrica d'oliasses Aquesta darrera, propietat de General d’Olis i Derivats SL, centra totes les mirades ja que, les pudors i els fums que genera sovint arriben a les poblacions properes. En els 19 anys que porta que la fàbrica porta instal·lada a la comarca suma nombroses irregularitats i incidències: controls ambientals no superats, superació del límit de partícules permès, excés d’emissions, ampliacions de la indústria sense llicència municipal, abocament il·legal de residus.

Aquesta jornada també suposa la tornada a l’acció de la Plataforma Garrigues en Defensa del Territori, que després d’un temps d’inactivitat es torna a posar en marxa per organitzar aquesta jornada en pro de la salut mediambiental de la comarca.

comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement