L’Ajuntament de les Borges recolza els pagesos afectats per les pedregades

L'alcalde Enric Mir ha assistit aquesta matí a la reunió del Consell Comarcal juntament amb altres alcaldes de municipis de la comarca i amb representants de sindicats agraris per valorar l'afectació de les pedregades a la comarca, després que la última, ahir a la tarda, afectés 3.900 hectàrees de cultius

L’Ajuntament de les Borges a través del seu alcalde, Enric Mir, ha mostrat el seu suport als pagesos de la capital de les Garrigues afectats per les pedregades i la pluja amb els quals es va reunir la setmana passada per avaluar els efectes i els danys provocats per les últimes tempestes i per reivindicar millores. Mir ha fet explícit el seu recolzament als pagesos, que reclamen poder tornar a fer ús del iodur de plata com a mesura per minimitzar els efectes de la pedra, aquest matí durant una reunió amb el director general d’Agricultura, Miquel Molins. A la trobada, que s’ha celebrat al Consell Comarcal de les Garrigues, també hi han assistit altres representants d'ajuntaments, d’organitzacions agràries i de l'Associació de Defensa Vegetal (ADV) de les Terres de Lleida. El consistori borgenc ha fet de la defensa del sector agrícola una de les seves màximes prioritats. Prova d’això n’és l’assistència de l’alcalde Enric Mir a la reunió del passat dissabte a la Diputació de Lleida per reclamar més informació sobre els efectes del iodur de plata, i la moció que es presentarà demà al Ple Municipal de les Borges per pal·liar els efectes de les pedregades del mes de juny a les comarques de Ponent.  

La trobada d’avui, que ha tingut lloc després de la pedregada que ahir a la tarda encara va afectar unes 3.900 hectàrees de cultius en part del terme de les Borges i els municipis d’Arbeca, Puiggròs, Juneda, Vinaixa i l’Albi, ha servit per “demanar que s’intensifiquin els treballs sobre la idoneïtat de l’ús del iodur de plata com a efecte minimitzador dels danys de les pedregades”, afirma l’alcalde Enric Mir. De fet, el procés per conèixer l’eficàcia del iodur ja està en marxa, ja que segons es va acordar el passat dissabte a la Diputació, l’Associació de Defensa Vegetal (ADV) recopilarà i analitzarà els diversos estudis científics que s'han fet tant a favor com en contra d'aquesta tècnica i presentarà els resultats a la Fira de Sant Miquel. Durant la reunió també s’han posat sobre la taula altres temes, com l’eficàcia de les xarxes antipedra, ja que la xarxa protegeix els cultius en cas de pedregada i de vent, i els plans de millora per a la seva instal·lació. En aquest sentit Miquel Molins ha recomanat als pagesos que instal·lin aquestes xarxes “com a mesura més efectiva per evitar els danys de la pedra”, i que ho facin “a través dels fons europeus, unes ajudes que les mateixes cooperatives han d’enfocar cap a la instal·lació de les xarxes”. Per la seva part, els alcaldes han reclamat que cal buscar fórmules que en permetin abaratir el preu d’instal·lació, “degut a l’elevat cost que tenen les xarxes així com el manteniment de les mateixes”. Durant la reunió Molins també ha destacat que la conselleria està realitzant gestions amb les assegurances per “estar a l’altura a l’hora de valorar els danys d’aquesta campanya i mirar de minimitzar els danys a l’alça a nivell de primes per l’any vinent”. La reunió també ha servit per recordar la tramitació dels informes de danys a la delegació del Govern per a que es tinguin en compte per a l’IRPF.

D’altra banda l’Ajuntament de les Borges debatrà demà al Ple Municipal una moció per pal·liar els efectes de les pedregades del mes de juny a les comarques de Lleida i del Pirineu. Enric Mir afirma que “davant la constatació del fort impacte que està tenint la pedra sobre els nostres conreus i els nostres pagesos, creiem que és ara i en moments com aquest quan l’Administració ha de respondre i donar suport als afectats”. La moció reclama al Govern de la Generalitat que actuï davant les companyies asseguradores per tal que la valoració dels danys i la indemnització sigui conseqüent amb la pèrdua real de les produccions assegurades, i al Ministeri de Treball que apliqui exempcions pendents per a tots els agricultors afectats. La moció arriba després de la reunió de la setmana passada de l’alcalde amb els pagesos, una trobada en la què els afectats van posar de manifest que els danys de la pedregada del passat 18 de juny suposen un gran perjudici econòmic, no només en la destrucció als conreus sinó en les pèrdues de llocs de treball i de mercats així com una dràstica reducció de l’activitat a les cooperatives i centrals fructícoles.    

La pedregada d’ahir va ser la tercera que ha caigut a la comarca durant aquest estiu. La més important però va tenir lloc el passat 18 de juny, quan va malmetre entre un 70% i un 100% de les zones afectades, majoritàriament arbres fruiters i cereal. Actualment s’estima que l’afectació total serà d’unes 3.900 hectàrees, i que els municipis més afectats han estat Arbeca i Puiggròs.

Comentaris