L'Albi celebra les festes en honor a Sant Cosme i Sant Damià

La celebració té lloc en record a la protecció dels sants, patrons del municipi, davant de l'epidèmia del còlera, que segons s'explica va fer que al poble no hi hagués cap víctima mortal

Desenes de persones van prendre part la setmana passada en les festes de Sant Cosme i Sant Damià, els patrons de L’Albi. Com la resta d'anys passats, la celebració va ser molt participativa, tant durant els nou dies de la novena com el dia 26, quan té lloc la festa dels Sants.

La vigília del dia festiu els veïns, en solemne processó, van traslladar les imatges dels sants des de l'ermita que duu el seu nom fins a l’església parroquial pels carrers de la vila. L'endema, dia 26, i després de l'ofici solemne, els sants es van tornar a portar a l'ermita, on romandran fins l'any que ve. A la tarda, un extraordinari concert del grup Ponentbrass va tancar la festa.

La celebració té lloc cada any en record dels guariments fets pels sants al municipi en temps passats. Segons s'explica, tenen qu el 1855 i coincidint amb l'epidèmia de còlera que afectava el país, els pagesos de l'Albi es reunien a l'ermita cada capvespre, juntament amb la resta de veïns del poble, per resar nou parenostres i cantar els goigs durant els quals s'arreplegaven almoines, i d'aquesta manera demanaven protecció als sants. El resultat fou que a l'Albi no hi va haver ni una sola victima del còlera, i en record d'aquesta protecció, cada any se celebra "La Novena". 

Comentaris